GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Δικαίωμα υιοθεσίας σε γκέι ζευγάρια έδωσε η Πορτογαλία

Το δικαίωμα να υιοθετούν παιδιά απέκτησαν τα ομόφυλα ζευγάρια στην Πορτογαλία, παρά το βέτο που είχε θέσει ο απερχόμενος πρόεδρος Ανιμπ...


Το δικαίωμα να υιοθετούν παιδιά απέκτησαν τα ομόφυλα ζευγάρια στην Πορτογαλία, παρά το βέτο που είχε θέσει ο απερχόμενος πρόεδρος Ανιμπάλ Καβάκο Σίλβα τον περασμένο Νοέμβριο.
Ο Σίλβα είχε μπλοκάρει τότε τον σχετικό νόμο υποστηρίζοντας ότι η νομοθεσία έπρεπε να αποτελέσει αντικείμενο δημόσιας διαβούλευσης και έκρινε ότι το Κοινοβούλιο δεν ανέλυε επαρκώς τα οφέλη για τα παιδιά.
Ωστόσο, χθες, το προεδρικό βέτο ξεπεράστηκε από την ισχυρή πλειοψηφία των αριστερών και κεντροαριστερών κομμάτων της Βουλής και την στήριξη βουλευτών της κεντροδεξιάς.
Ο πρόεδρος είναι υποχρεωμένος να εγκρίνει το νέο νόμο πριν τη λήξη της θητείας του τον Μάρτιο. Ο σοσιαλδημοκράτης Σίλβα τελειώνει τη δεύτερη θητεία του με ρεκόρ χαμηλής δημοτικότητας, καθώς πολλοί Πορτογάλοι θεωρούν ότι δεν έκανε τίποτα για να τους προστατεύσει από την σκληρή λιτότητα που επιβλήθηκε στη χώρα το 2011-2014.
Οι εκλογές του Ιανουαρίου ανέδειξαν νέο πρόεδρο τον κεντροδεξιό υποψήφιο, Μαρσέλου Ρεμπέλου ντε Σόουζα.
Η θέση του προέδρου της Πορτογαλίας είναι κυρίως εθιμοτυπική αλλά ο ίδιος παίζει σημαντικό ρόλο σε καιρούς πολιτικής ανασφάλειας, όπως αυτή που έχει επικρατήσει στη χώρα από τα ασαφή αποτελέσματα των εκλογών του περασμένου Οκτωβρίου. Ο πρόεδρος έχει το δικαίωμα να διαλύσει τη βουλή και να απολύσει τον πρωθυπουργό.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση