Press24.gr

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΔΗΜΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ...ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ - Η ...OFF SHORE ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ - Ακατάλληλη για αναγνώστες με ευαίσθητο στομάχι. (Τιμή 0 ευρώ - Ετος 6ο). Αποθηκεύστε τη διεύθυνσή μας: press-gr.blogspot.com. Στείλτε τη γνώμη σας, σχόλια και πληροφορίες στο e-mail μας: press.gr@hotmail.com. Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ. Profil στο facebook: Press-gr blogspot

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: Τι κρύβει ο πόλεμος μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσής Αυγής...

Share it:
Ενισχυμένη τόσο από τις αγροτικές κινητοποιήσεις όσο και από τις εξελίξεις στο προσφυγικό επιδιώκει να βγει η Χρυσή Αυγή αλλά ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο τρόπος που προσεγγίζει αυτή την κατάσταση η κυβέρνηση.

Η κλιμάκωση των κοινωνικών συγκρούσεων αναμένεται να επηρεάσει ακόμη περισσότερο τις πολιτικές ανακατατάξεις το επόμενο διάστημα με αποτέλεσμα το κομματικό πόκερ να παίζεται πλέον με νέους κανόνες. Σημείο κλειδί αποτέλεσε η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ. Σε αντίθεση με το παρελθόν ο νέος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στοχεύοντας περισσότερο προς το κέντρο του πολιτικού και κοινωνικού φάσματος, δεν έχει υιοθετήσει την μορφή των ακραίων αντιδράσεων και στα δύο μείζονα ζητήματα αυτής της περιόδου. Επίσης αντίθετα έχουν ταχθεί και τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων.

Έτσι οι διαμαρτυρίες δεν έχουν ίσως για πρώτη φορά τα τελευταία την ομπρέλα κανενός από τα κόμματα εξουσίας. Στα αγροτικά μπλόκα τον τόνο δίνουν οι αγροτοσυνδικαλιστές αφενός της αριστεράς και ειδικότερα του ΚΚΕ και αφετέρου οι «ορφανοί» του δεξιού χώρου. Την ίδια ώρα οι αντιδράσεις σε διάφορες περιοχές, όπως στο Σχιστό και στην Κω, για τη δημιουργία των hot spot ενεργοποιούν τα ανακλαστικά σε ευρύτερα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας που παρακολουθούν με κλιμακούμενη ανησυχία τις αρνητικές για τη χώρα μας και τον πληθυσμό της εξελίξεις γύρω από το μεταναστευτικό.

Αν και είναι λάθος η κομματική περιχαράκωση των κοινωνικών αντιδράσεων, αποτελεί γεγονός ότι εξ αντικειμένου έχει δημιουργηθεί μια δεξαμενή στην οποία μπορεί να απευθυνθεί η Χρυσή Αυγή. Αυτή τη συγκυρία εκμεταλλεύονται τα στελέχη και οι βουλευτές της δίνοντας το παρών σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και κινητοποιήσεις, προκαλώντας φυσικά και τις ανάλογες αντιδράσεις. Δεν είναι μάλιστα η πρώτη φορά αν θυμηθεί κανείς ότι και το καλοκαίρι του 2011 με τις συγκεντρώσεις των αγανακτισμένων στην πλατεία Συντάγματος επωφελήθηκε παρά πολύ το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου για να βάλει τις βάσεις της εντυπωσιακής εισόδου του, μερικούς μήνες αργότερα, στη Βουλή. Τούτη τη φορά η Χρυσή Αυγή έχει στόχο να αναθερμάνει τις σχέσεις με την εκλογική της βάση και να πετύχει τη σταθεροποίηση ή και την ανάκαμψη των ποσοστών της ύστερα από τις συνθήκες που έχει διαμορφώσει η δικαστική εκκρεμότητα για τη δολοφονία Φύσσα.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαφορες διεργασίες εκ δεξιών της ΝΔ από τη στιγμή που έγινε σαφές ότι ο κ. Μητσοτάκης, συνεπής στις απόψεις του, ακολουθεί μια συγκεκριμένη αντιπολιτευτική γραμμή που δεν θέτει σε αμφισβήτηση την υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας. Επομένως, το πώς θα εκφραστεί και θα καλυφθεί πολιτικά αυτός ο χώρος είναι συνάρτηση των γενικότερων διεργασιών στο κοινωνικό και εκλογικό σώμα.

Υπό την έννοια αυτή, οι συνεχείς επιθέσεις από την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ στην «ακροδεξιά» όπως προσδιορίζει την Χρυσή Αυγή προκαλούν αίσθηση αλλά έχουν και την πολιτική τους εξήγηση. Βάζοντας διαρκώς στο στόχαστρο το κόμμα του Ν. Μιχαλολιάκου η κυβερνητική πλευρά δεν κινείται παρορμητικά αλλά προσπαθεί να πετύχει δύο στόχους. Κατ' αρχάς θεωρεί ότι αυτός είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να διευκολύνει τις μετακινήσεις αμφιταλαντευόμενων δεξιών ψηφοφόρων, που θέλουν σκληρή έως ακραία αντιπολίτευση, από τη ΝΔ προς τη Χρυσή Αυγή ή σε άλλα υπό εκκόλαψη σχήματα αυτού του χώρου. Παράλληλα, αποσκοπεί στη δημιουργία όρων συσπείρωσης υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο της κεντροαριστεράς. Ακόμη και οι δυσαρεστημένοι ή και οι θυμωμένοι ψηφοφόροι εκτιμάται ότι μέσα σε συνθήκες πόλωσης θα μπουν σε ένα καινούριο δίλημμα αυτή τη φορά (όχι για το μνημόνιο ή για τα νέα οικονομικά μέτρα) προκειμένου να «μην επιτρέψουν στην ακροδεξιά να ενισχυθεί» όπως είναι το πολιτικό ρεφρέν. Κατ' αυτόν τον τρόπο υπολογίζεται ότι αφενός μπορούν να πριμοδοτηθούν εκ δεξιών διαρροές από τη ΝΔ και αφετέρου να συγκρατηθούν φυγόκεντρες τάσεις δυσαρεστημένων ψηφοφόρων με στόχο να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα κατά την ώρα της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης.

Ο σχεδιασμός αυτός δεν παύει να είναι πάντως υψηλού ρίσκου και όπως επισημαίνουν στελέχη της Κουμουνδούρου που έχουν επιφυλάξεις να γυρίσει μπούμερανγκ. Αν δηλαδή η κυβέρνηση δεν καταφέρει, όπως λένε, να απορροφήσει τον κοινωνικό θυμό εξαιτίας της πολιτικής της, τότε υπάρχει κίνδυνος να φουσκώσει και η Χρυσή Αυγή και η ΝΔ αποσπώντας κρίσιμο ποσοστό από τους μετακινούμενους μετριοπαθείς ψηφοφόρους να κερδίσει την πρώτη θέση.
 Ανδρέας Καψαμπέλης
Share it:
Reactions:

Εφ'όλης της ύλης

Ξεχωρίζουν

Πολιτικά

Πρώτη Σελίδα

Χρυσή Αυγή

Hotnews

Σχολιάστε το άρθρο:

0 comments:

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση