GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Έκκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να σταματήσουν οι μάχες στη Συρία

Οι ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάλεσαν τη Μόσχα να σταματήσει να βομβαρδίζει υποστηριζόμενους από τη Δύση αντάρτες στη ...


Οι ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάλεσαν τη Μόσχα να σταματήσει να βομβαρδίζει υποστηριζόμενους από τη Δύση αντάρτες στη Συρία, ενώ κατηγόρησαν τη Ρωσία και το Ιράν πως απειλούν τις ειρηνευτικές προσπάθειες, βοηθούν το Ισλαμικό Κράτος και επιδεινώνουν το πρόβλημα των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη.

Η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δόθηκε στη δημοσιότητα μία εβδομάδα αφότου οι μεγάλες δυνάμεις συμφώνησαν να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη Συρία, όπου η Ρωσία επιτίθεται σε αντάρτες που πολεμούν τον σύμμαχό της πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ. Καλεί η «παύση των εχθροπραξιών» να γίνει σεβαστή.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί το συριακό καθεστώς και τους συμμάχους του να σταματήσουν αμέσως να επιτίθενται σε μη τρομοκρατικές οργανώσεις της αντιπολίτευσης, κάτι το οποίο απειλεί τις προοπτικές ειρήνευσης, ωφελεί το Ντάες και επιτείνει την κρίση των προσφύγων», αναφέρει κοινή ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Η ρωσική και η ιρανική εμπλοκή στον εξαετή πόλεμο στη Συρία έχει αναζωογονήσει τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, που σημειώνουν επιτυχίες επί του πεδίου τις τελευταίες εβδομάδες και πλησιάζουν στην πλήρη περικύκλωση του Χαλεπιού, ενός προπυργίου των ανταρτών και συμβόλου της εξέγερσης εναντίον του Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Πρέπει να εφαρμοστεί κατεπειγόντως η παύση των εχθροπραξιών σε όλη τη χώρα», τονίζεται ακόμη στην ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ τόνισαν πως η κατάπαυση του πυρός θα πρέπει να ισχύσει για «κάθε μέρος που εμπλέκεται αυτή τη στιγμή σε στρατιωτικές ή παραστρατιωτικές δραστηριότητες» και δεν θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ακόμη, οι ηγέτες της ΕΕ καταδίκασαν τους βομβαρδισμούς συριακών πόλεων και κάλεσαν να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί σε περιοχές όπου ζουν άμαχοι κοντά στο Χαλέπι και στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας. Πύραυλοι έπληξαν πέντε ιατρικά κέντρα και δύο σχολεία σε πόλεις που ελέγχουν οι αντάρτες στη Συρία αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ και κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν.

Οι αεροπορικές επιδρομές αυτές σημειώθηκαν καθώς συριακά στρατεύματα, με την υποστήριξη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, συνέχιζαν την προέλασή τους προς το Χαλέπι.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση