GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΟΗΕ: Ο Ασάνζ πρέπει να απελευθερωθεί και να αποζημιωθεί

Την επίσημη ετυμηγορία ότι ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ κρατείται παράνομα και αυθαίρετα από τις βρετανικές και σουηδικές αρ...


Την επίσημη ετυμηγορία ότι ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ κρατείται παράνομα και αυθαίρετα από τις βρετανικές και σουηδικές αρχές, οι οποίες με την απειλή της σύλληψης τον αναγκάζουν να ζει έγκλειστος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο εδώ και 3μιση χρόνια – από τον Ιούνιο του 2012 - ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ. 
Μάλιστα, η ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού που εξέτασε το σχετικό αίτημα του Ασάνζ, κάλεσαν τις σουηδικές και τις βρετανικές αρχές να θέσουν τέλος στην κράτησή του και να τον αποζημιώσουν. 
Ωστόσο, αν και η απόφαση έχει γίνει γνωστή από χθες, ούτε το Λονδίνο ούτε η Στοκχόλμη δείχνουν να συγκινούνται από την ετυμηγορία του ΟΗΕ. 
Αντιδρώντας, η σουηδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο Ασάνζ επέλεξε εκουσίως να παραμείνει στην πρεσβεία και ότι οι σουηδικές αρχές δεν έχουν λάβει κανένα αίτημα για έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ και δεν διατρέχει κίνδυνο επαναπροώθησης.
Η Σουηδία δήλωσε ωστόσο ότι η απόφαση του ΟΗΕ ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ "κρατείται αυθαιρέτως" δεν θα έχει καμία επίπτωση στις συνεχιζόμενες έρευνες που γίνονται σε βάρος του ιδρυτή του WikiLeaks για την κατηγορία του βιασμού, από το 2010.
 Ένας από τους δικηγόρους του ιδρυτή του WikiLeaks, ο Κριστόφ Μάρτσαντ, είπε ότι η Βρετανία θα πρέπει "να απελευθερώσει τον Ασάνζ μετά την απόφαση του ΟΗΕ, "αν σέβεται τις διεθνείς δεσμεύσεις του απέναντι στον ΟΗΕ, θα πρέπει να σεβαστεί την απόφαση της ομάδας εργασίας που βασίστηκε στη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα".
Αντίθετα, η βρετανική κυβέρνηση λέει πως το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εκκρεμεί, ο Ασάνζ αποφεύγει τη σύλληψη και ότι έχει νομική υποχρέωση να τον εκδώσει στη Σουηδία γιαυτό και θα το συλλάβει την στιγμή που θα βγει από την πρεσβεία. "Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι ο κ. Ασάνζ ουδέποτε κρατήθηκε αυθαιρέτως από το Ηνωμένο Βασίλειο, όμως αποφεύγει εσκεμμένα τη νόμιμη σύλληψή του επιλέγοντας να παραμείνει στην πρεσβεία του Ισημερινού", δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση