GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κοτζιάς: Η πολιτική της Αυστρίας προωθεί τη διάσπαση της ΕΕ

Εντονότατη κριτική στη στάση της Βιέννης απέναντι στην Ελλάδα, και ειδικότερα στην Αυστριακή υπουργό Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ,...


Εντονότατη κριτική στη στάση της Βιέννης απέναντι στην Ελλάδα, και ειδικότερα στην Αυστριακή υπουργό Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, για τις κατηγορίες που εκτοξεύει σε μόνιμη βάση εναντίον της Αθήνας, ασκεί ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στο κυριακάτικο φύλλο της αυστριακής εφημερίδας Die Presse.

Η Αυστρία είναι μία καλή φίλη, ο ίδιος συμπαθεί πολύ τους Αυστριακούς και ακόμη περισσότερο τον αυστριακό πολιτισμό, ωστόσο δεν μπορεί κάποιος να βρίζει και να παίρνει αποφάσεις, προσπαθώντας να "πνίξει" μία χώρα-μέλος της ΕΕ και κατόπιν να έρχεται στην Αθήνα μόνον για το "σόου", καθώς “δεν χρειαζόμαστε κανένα σόου, αλλά μία πολιτική, η οποία προωθεί την ενοποίηση και υπεραμύνεται της ενότητας της Ευρώπης”, τονίζει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, εξηγώντας την απόρριψη της πρότασης από την Ελλάδα για επίσκεψη της Αυστριακής υπουργού Εσωτερικών στην Αθήνα.

Όπως συμπληρώνει, τον ενοχλούν τα ψέματα, όπως συνέβη στο πρόσφατο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών, όπου η Αυστριακή υπουργός, εξερχόμενη της συνεδρίασης, ισχυρίστηκε πως ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας ανέφερε ότι η Ελλάδα και η Frontex δεν είναι σε θέση να προστατέψουν τα σύνορα, “κάτι που ο Έλληνας υπουργός ποτέ δεν έχει πει”.

Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, η Αυστρία ασκεί μία πολιτική, η οποία θα μπορούσε να προωθήσει τη διάσπαση της ΕΕ, γεγονός που του δημιουργεί ανησυχίες, διότι χρειάστηκε πολύς κόπος και πάθος για να οικοδομηθεί η ΕΕ και ο ίδιος δεν πρόκειται να επιτρέψει αυτή να διαλυθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες ή μήνες.

Σχολιάζοντας την αμφιλεγόμενη Διάσκεψη της Βιέννης για τα Δυτικά Βαλκάνια, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας υπογραμμίζει πως αυτός δεν είναι τρόπος προώθησης των καλών σχέσεων. Όπως επισήμανε στον Αυστριακό ομόλογό του Σεμπάστιαν Κουρτς, η συζήτηση για τα σύνορα μπορεί με μια πρώτη ματιά να είναι δικαίωμα κάποιου, ωστόσο το κλείσιμο των συνόρων της ΠΓΔΜ αφορά την Ελλάδα και παραβιάζει ευρωπαϊκό δίκαιο, και επιτέλους πρέπει να υπάρξει σεβασμός στη δημοκρατία και στο δίκαιο και δεν μπορεί ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει, διότι τότε θα καταρρεύσει το ευρωπαϊκό εγχείρημα.

Όσον αφορά στις μόνιμες κατηγορίες της Βιέννης πως η Ελλάδα δεν μπορεί να προστατεύσει επαρκώς τα εξωτερικά σύνορα, ο Νίκος Κοτζιάς παρατηρεί πως στις Βρυξέλλες έθετε πάντα το ερώτημα αν θα πρέπει η Ελλάδα να βομβαρδίσει τους πρόσφυγες, προσθέτοντας πως εκείνοι που το υποστηρίζουν θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, για να συμπληρώσει ότι στον γερμανόφωνο χώρο υπήρχαν αρκετές δυνάμεις που υποστήριζαν αυτό το ενδεχόμενο, αλλά έπειτα από πολλές ώρες ή και ημέρες, το απέσυραν.

Ως προς τη σοβαρότητα της έντασης στις ελληνοαυστριακές σχέσεις, ο ίδιος τονίζει στη συνέντευξή του πως ο Αυστριακός ομοσπονδιακός πρόεδρος Χάιντς Φίσερ, ο οποίος “έχει ευρωπαϊκή εμπειρία, μία ιστορική συνείδηση και κατανόηση για το ευρωπαϊκό εγχείρημα”, έδωσε μία πολύ καλή εξήγηση. Ωστόσο υπάρχουν στην Αυστρία -όπως και σε άλλες χώρες- πολιτικοί που δεν έχουν μία τέτοια υπευθυνότητα και “θα πρέπει να προσέξουμε να μην προξενήσουμε στην Ευρώπη μία ιστορική ζημιά”, διότι -προσθέτει- εάν καταρρεύσει η Ευρώπη, δεν γνωρίζει το τι θα συμβεί στην ήπειρο τον 21ο αιώνα.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, αναφέροντας πως δεν μπορεί να πει πότε θα επιστρέψει στη Βιέννη η Ελληνίδα πρέσβης στην Αυστρία, την οποία έχει ανακαλέσει στην Αθήνα για διαβουλεύσεις, εκφράζει την ελπίδα πως “η αυστριακή πλευρά δεν θα συνεχίσει να διασπείρει ψεύδη και θα στραφεί στη γραμμή του Αυστριακού προέδρου Χάιντς Φίσερ, ο οποίος γνωρίζει επακριβώς τι είναι η Ευρώπη και τι χρειάζεται η Ευρώπη”, και για τον οποίο, ο Νίκος Κοτζιάς σχολιάζει πως εάν ήταν Αυστριακός, θα ήταν υπερήφανος για έναν τέτοιο πολιτικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση