GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας για κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Κίνα κατέληξαν σε συμφωνία επί ενός σχεδίου απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθν...


Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Κίνα κατέληξαν σε συμφωνία επί ενός σχεδίου απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών το οποίο θα επεκτείνει τις κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας εξαιτίας των πρόσφατων δοκιμών ενός πυρηνικού όπλου και ενός βαλλιστικού πυραύλου στις οποίες προέβη, κι ελπίζουν να το υποβάλουν προς συζήτηση και ψήφιση στο ΣΑ τις προσεχείς ημέρες, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Δύο διπλωμάτες κρατών μελών του Συμβουλίου που ζήτησαν να μην κατονομαστούν ανέφεραν ότι η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο κατέληξαν σε συμφωνία και το κείμενο θα υποβληθεί για συζήτηση και ψήφιση σύντομα. Οι δύο δυνάμεις, που έχουν δικαίωμα βέτο, διαπραγματεύονταν επί του σχεδίου αυτού επί επτά εβδομάδες, μετά την τέταρτη πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ την 6η Ιανουαρίου.
«Είναι ένα ουσιώδες, μακροσκελές, πλήρες σχέδιο... το οποίο ελπίζω θα υιοθετηθεί τις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο ένας διπλωμάτης. Υπήρχαν πολλά σημεία τριβής ανάμεσα στις δύο χώρες, πρόσθεσε, αλλά πλέον «υπάρχει συμφωνία ανάμεσα σε αυτές τις δύο χώρες».
Η Κίνα και οι ΗΠΑ διαφωνούσαν για το πόσο σθεναρή θα πρέπει να είναι η αντίδραση του ΟΗΕ στην πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ. Ενώ η Ουάσινγκτον επέμενε σε βαριές κυρώσεις, το Πεκίνο έδινε έμφαση στον διάλογο και σε μέτρα μη διάδοσης.
Οι δύο διπλωμάτες δεν έδωσαν λεπτομέρειες για τις κυρώσεις που προβλέπει το σχέδιο.
Δυτικοί διπλωμάτες είχαν πει στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι ανάμεσα στα μέτρα που η Ουάσινγκτον πίεζε το Πεκίνο να αποδεχθεί είναι ο περιορισμός της πρόσβασης της Βόρειας Κορέας σε διεθνή λιμάνια, αλλά και την επιβολή περιορισμών στην πρόσβαση των βορειοκορεάτικων τραπεζών στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Στη Βόρεια Κορέα επιβάλλονται κυρώσεις του ΟΗΕ από το 2006, λόγω των επανειλημμένων πυρηνικών δοκιμών και δοκιμαστικών εκτοξεύσεων βαλλιστικών πυραύλων. Πέραν του εμπάργκο όπλων των ΗΕ, η Πιονγκγιάνγκ απαγορεύεται να εισάγει και να εξάγει πυρηνική και πυραυλική τεχνολογία και αγαθά πολυτελείας.
Προχθές Τρίτη οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Κίνας έκαναν σαφές ότι οι χώρες τους βρίσκονταν κοντά σε συμφωνία για μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την επιβολή κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση