GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο ιός Ζίκα μεταδίδεται και με το σεξ

Το πρώτο κρούσμα του ιού Ζίκα στις ΗΠΑ καταγράφηκε στο Ντάλας του Τέξας και σύμφωνα με το τοπικό παράρτημα του τηλεοπτικού δικτύου NB...


Το πρώτο κρούσμα του ιού Ζίκα στις ΗΠΑ καταγράφηκε στο Ντάλας του Τέξας και σύμφωνα με το τοπικό παράρτημα του τηλεοπτικού δικτύου NBC, ο ιός μεταδόθηκε μέσω σεξουαλικής επαφής.

Το γεγονός επιβεβαίωσαν και αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας,  προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν αναφορές στην περιοχή της κομητείας του Τέξας ότι ο ιός μεταδόθηκε από τσίμπημα κουνουπιού. «Ο ασθενής μολύνθηκε από τον ιό αφού ήλθε σε σεξουαλική επαφή με μία γυναίκα που είχε νοσήσει κι είχε επιστρέψει από μια χώρα όπου έχουν καταγραφεί κρούσματα του ιού» διευκρινίζεται σε ένα δελτίο Τύπου.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει χαρακτηρίσει τον Ζίκα "απειλή για τη δημόσια υγεία σε όλον τον κόσμο" – και εκτός από την Λατινική Αμερική – δεκάδες κρούσματα έχουν εμφανιστεί και στην Ευρώπη. 

Ο ιός μέχρι σήμερα ήταν γνωστό ότι μεταδίδεται από τα κουνούπια-τίγρης και μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνος, κυρίως για τις εγκύους και τα μωρά που κυοφορούν. Όμως, με το περιστατικό στις ΗΠΑ – και την αποκάλυψη ότι ο ιός μεταδίδεται και από άνθρωπο σε άνθρωπο με το σεξ – η παγκόσμια ανησυχία αυξάνεται κατακόρυφα.  

Ο ΠΟΥ  έχει ανακοινώσει ότι ο ιός διαδίδεται "με εκρηκτικό τρόπο" και μπορεί να προσβάλει ακόμη και 4 εκατομμύρια ανθρώπους στην αμερικανική ήπειρο. 

Ήδη η Γαλλία και ο Καναδάς έχουν αναφέρει περιπτώσεις ταξιδιωτών που μολύνθηκαν από τον ιό κατά την παραμονή τους σε πληγείσες περιοχές. Τρία άτομα στη Νέα Υόρκη, ανάμεσά τους και μία έγκυος, έχουν μολυνθεί σε ταξίδια τους στη νότια Αμερική.

Πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού Ζίκα καταμετρήθηκαν στη Γερμανία μεταξύ του Οκτωβρίου του 2015 και του Ιανουαρίου του 2016. Κάτοικος της Δανίας βρέθηκε θετικός στον ιό ενώ κρούσματα επιβεβαιώθηκαν σε Βρετανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία και Ελβετία. 

Όλοι τους είχαν ταξιδέψει πρόσφατα σε χώρες της Λατινικής Αμερικής. 

Δεν υπάρχει εμβόλιο για τη νόσο, ούτε θεραπεία, παρά μόνο συμπτωματική. Οι ασθενείς εμφανίζουν πυρετό, πονοκεφάλους, κόπωση και εξάνθημα. Έχουν καταγραφεί δύο είδη σοβαρών επιπλοκών, κυρίως σε έμβρυα που μπορεί να εμφανίσουν νευρολογικές διαταραχές ή δυσμορφίες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση