GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πένθος για τους νεκρούς αξιωματικούς στην Κίναρο - Το χρονικό της τραγωδίας - ΒΙΝΤΕΟ

Τραγωδία στο Αιγαίο με τη συντριβή ενός ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού, τύπου Agusta Bell 212, βορειοδυτικά της Κινάρου μεταξύ Αστυ...


Τραγωδία στο Αιγαίο με τη συντριβή ενός ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού, τύπου Agusta Bell 212, βορειοδυτικά της Κινάρου μεταξύ Αστυπάλαιας και Καλύμνου.
Τα σωστικά συνεργεία έχουν εντοπίσει τις σορούς των δύο εκ των τριών μελών του πληρώματος του μοιραίου ελικοπτέρου, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του τρίτου αξιωματικού. Οι σοροί βρέθηκαν στην πλαγιά της απόκρυμνης περιοχής της Κινάρου σε απόσταση 40-50 μέτρων από την κορυφή όπου είχαν βρεθεί τα πρώτα συντρίμμια.
Το ελικόπτερο είχε απονηωθεί από τη φρεγάτα ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ, στο πλαίσιο της άσκησης ΑΣΤΡΑΠΗ 2/16, για την εκτέλεση τακτικού παίγνιου, όταν στις 2:45 τα ξημερώματα χάθηκε το ίχνος του, η επαφή του με τα ραντάρ και οι επικοινωνίες. Στις 4:40 τα ξημερώματα εντοπίσθηκε θερμικό ίχνος του, από τις θερμικές κάμερες των ελικοπτέρων Σικόρσκι του Πολεμικού Ναυτικού και του Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας, βορειοδυτικά της Κινάρου. Στις 7:01 το πρωί εντοπίσθηκαν συντρίμμια του ελικοπτέρου.  Σημειώνεται ότι το ελικόπτερο πετούσε σε ύψος 390 ποδιών όταν χάθηκε από τα ραντάρ.
Εδώ εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του ελικοπτέρου


Αυτοί είναι οι τρεις αγνοούμενοι αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού
Διαβάστε τα ονόματα των τριών αγνοούμενων αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού, όπως αυτά δόθηκαν επίσημα από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μετά την πτώση του ελικοπτέρου.
Πρόκειται για τον Υποπλοίαρχο, Αναστάσιο Τουλίτση, τον Υποπλοίαρχο Κωνσταντίνο Πανανά και τον Ναυτίλο Ελευθέριο Ευαγγέλου.
Όπως έγινε γνωστό, ο κυβερνήτης, υποπλοίαρχος Αναστάσιος Τουλίτσης γεννήθηκε το 1979, είναι έγγαμος και έχει περισσότερες από 1.300 ώρες πτήσης στα ελικόπτερα. Ο συγκυβερνήτης, υποπλοίαρχος Κωνσταντίνος Πανανάς γεννήθηκε το 1982, είναι έγγαμος με παιδιά και ο ναυτίλος ανθυπασπιστής Ελευθέριος Ευαγγέλου γεννήθηκε το 1980 και επίσης έχει παιδιά.

Ο Κωνσταντίνος Πανανάς
 Αναστάσιος Τουλίτσης

Αυτό είναι το μοιραίο ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού
Δείτε τις φωτογραφίες από το μοιραίο ελικόπτερο που κατέπεσε τα ξημερώματα στην Κίναρο, με τριμελές πλήρωμα. Οι φωτογραφίες είναι από το προσωπικό αρχείο του Κωνσταντίνου Κορομπίλη.



Παντός καιρού το ελικόπτερο που έπεσε στην Κίναρο
Το AB 212 ASW / EW είναι ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο και έχει πλήρωμα δυο πιλότους και ένα μηχανικό και είναι παντός καιρού.
Το BELL-212 (γνωστό και ως Twin Huey) είναι ο δικινητήριος απόγονος του Bell 205. Κατασκευάστηκε το 1968 από την Bell Helicopter αρχικά με την στρατιωτική μορφή ως CUH-1N για την Καναδική Αεροπορία και την USAF, αλλά μέχρι το 1971 είχε γίνει παγκοσμίως γνωστό με την πολιτική του μορφή ως Bell 212. Χρησιμοποιείται για μεταφορά υλικών, VIP προσωπικού, αλλά και αεροδιακομιδές ασθενών.
Είναι δικινητήριο, μονού στροφείου, μέσης μεταφορικής ικανότητας ελικόπτερο πολλαπλού ρόλου και έχει ελαφρά διαφοροποιημένες διαστάσεις σε σχέση με τον προκάτοχό του.
Τα ελληνικά Bell 212 της 358 Μοίρας Έρευνας - Διάσωσης, ανήκουν στην έκδοση VIP και η καμπίνα τους είναι ειδικά διαμορφωμένη γι αυτό το σκοπό.
Χρησιμοποιούνται από το έτος 1976 αποκλειστικά για μεταφορές υψηλών προσώπων, συνήθως με προορισμούς τοποθεσίες όπου δεν υπάρχει αεροδρόμιο. Επίσης χρησιμοποιήθηκε από το 2003 έως το 2005 για αποστολές αεροδιακομιδών (MEDEVAC).
Επιπρόσθετα, από το 2003 ένα Β-212 φέρει το σύστημα ΝΙΟΒΗ, το οποίο αποτελείται από σύστημα λήψης και μετάδοσης εικόνας αποστολών SAR, αεροδιακομιδών, αεροπυρόσβεσης και αεροπορικών επιδείξεων.
Τεχνικά χαρακτηριστικά/Επιδόσεις
Πλήρωμα: 3 (2 χειριστές και μηχανικός)
Επιβάτες: 5 με πλήρη διαμόρφωση, μέγιστο 8
Μήκος: 17,41 μ
Βάρος: 2.695 κιλά (άδειο)
Διάμετρος έλικα: 14,63 μ
Tαχύτητα πλεύσης: 220 Km/h
Ραδιοβοηθήμτα: διπλό VOR, ILS, ADF, TACAN, GPS
ΠΗΓΗ:  Πολεμική Αεροπορία

Η επίσημη ενημέρωση για την τραγωδία
Η πρώτη ανακοίνωση του ΓΕΝ:
Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016 στις 02:45, απωλέσθη το ίχνος ελικοπτέρου ΠΝ στην περιοχή της Κινάρου.
Το ελικόπτερο είχε απονηωθεί από φρεγάτα στο πλαίσιο τακτικού σεναρίου άσκησης ΑΣΤΡΑΠΗ 2/16.
Στο ελικόπτερο επιβαίνουν τρία άτομα. Είναι σε εξέλιξη έρευνα στην περιοχή από πλοία της άσκησης, οργανικά ελικόπτερα πλοίων, ένα C-130 και ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας.
Η Άγκυρα αμφισβητεί το δικαίωμα της Ελλάδας για έρευνα στην περιοχή που έπεσε το ελικόπτερο 
Η Τουρκία εξέδωσε τη NOTAM με αριθμό Α0701/16, με την οποία αμφισβητεί την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης των ελληνικών αρχών για το ελικόπτερο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού που έπεσε στην Κίναρο.

Η απάντηση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ για την Τουρκική ΝΟΤΑΜ – ΒΙΝΤΕΟ
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά την επίσημη ενημέρωση, σχετικά με την ΝΟΤΑΜ που εκδόθηκε από την Τουρκία.
«Με το που ξεκίνησε η διαδικασία της έρευνας και διάσωσης, εκδόθηκε ΝΟΤΑΜ από τις ελληνικές αρχές στις 04:05. Πάνω σε αυτή τη ΝΟΤΑΜ, βασίστηκαν οι τουρκικές αρχές και εξέδωσαν άλλη μία ΝΟΤΑΜ στην οποία ζήτησαν, όσοι λαμβάνουν μέρος στην επιχείρηση να απευθύνονται στις Τουρκικές αρχές», είπε χαρακτηριστικά.



Στην Κίναρο, την περιοχή των ερευνών, όπου συνετρίβη το ελικόπτερο έχει μεταβεί ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΝ, αντιναύαρχο Γεώργιο Γιακουμάκη, ενώ επιστρέφει εσπευσμένα από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος .

Ο Πρωθυπουργός ζήτησε να διερευνηθούν τα αίτια της συντριβής του ελικοπτέρου
«Εκφράζω την βαθύτατη οδύνη μου για το θανατηφόρο δυστύχημα που έπληξε σήμερα το Πολεμικό Ναυτικό μας. Είναι τραγικό να χάνονται ανθρώπινες ζωές και, μάλιστα, κατά την εκτέλεση του καθήκοντος που τους έχει αναθέσει η Πατρίδα», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με ανακοίνωση που εξέδωσε για την πτώση του μοιραίου ελικοπτέρου.
«Ζήτησα από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να διερευνηθούν πλήρως τα αίτια του δυστυχήματος. Στις οικογένειες των πεσόντων αξιωματικών εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου, τόσο προσωπικά, όσο και εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης», καταλήγει ο Πρωθυπουργός στην ανακοίνωση του.
Καμμένος: Σήμερα είναι μια μέρα θρήνου για τον ελληνικό λαό
«Σήμερα είναι μια μέρα θρήνου για τον ελληνικό λαό, για το έθνος, για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Έλληνες αξιωματικοί, σε καιρό ειρήνης, μπήκαν στο πάνθεον των ηρώων. Εκτελώντας την υπηρεσία τους, εκτελώντας το καθήκον τους, εκτελώντας τον όρκο που έδωσαν όταν κατετάγησαν στις ένοπλες δυνάμεις. Έπεσαν μαχόμενοι για την ασφάλεια όλων μας. Είμαστε όλοι συντετριμμένοι», τόνισε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, σε δήλωσή του για το τραγικό δυστύχημα με το ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού.
«Δεν υπάρχουν λόγια που μπορεί να πει κανείς στις οικογένειές τους. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η κυβέρνηση, το σύνολο του πολιτικού κόσμου, ο ελληνικός λαός, η σκέψη όλων μας είναι σε αυτές τις οικογένειες που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους. Θα είμαστε δίπλα τους», συμπλήρωσε ο Πάνος Καμμένος και κατέληξε λέγοντας ότι «σε αυτούς τους ήρωες» αφιερώνει τη σημερινή συμφωνία του ΝΑΤΟ για ανάπτυξη νατοϊκών δυνάμεων στο Αιγαίο που θα «λύσει το θέμα της μετανάστευσης».


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση