GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το πρόβλημα της ταμπέλας

Η κατηγοριοποίηση πληροφοριών είναι φυσιολογική διαδικασία του ανθρώπινου εγκεφάλου. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της "τακτοποίησης&quo...


Η κατηγοριοποίηση πληροφοριών είναι φυσιολογική διαδικασία του ανθρώπινου εγκεφάλου.
Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της "τακτοποίησης" συμβαίνει κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο μηχανισμός αυτός του ανθρώπινου εγκεφάλου τον προστατεύει από τη σύγχυση και τον βοηθά στην εξαγωγή συμπερασμάτων και αποφάσεων.
Ο μηχανισμός αυτός στη βασική του λειτουργία είναι απόλυτα φυσιολογικός.
Η επεξεργασία και κατηγοριοποίηση πληροφοριών εξαρτάται (όπως και στους υπολογιστές) από την επεξεργαστική ισχύ και το "λειτουργικό σύστημα" βλ κοινωνικές επιρροές, προκαταλήψεις, μόρφωση, παιδεία.
Όσο χαμηλότερη η επεξεργαστική ισχύς και το "λειτουργικό σύστημα" τόσο πιο πρόχειρη και αποτυχής η κατηγοριοποίηση.
Θα έχετε παρατηρήσει στη χώρα μας ότι βιαζόμαστε να χαρακτηρίσουμε κάποιον "Ολυμπιακό", "ΠΑΣΟΚ", "Φασίστα", "¨Ομοφυλόφιλο", "Μαλάκα". Με 5 φράσεις, μια δήλωση, μια εικόνα ο πάνσοφος Ελληνικός εγκέφαλος έχει εξάγει συμπεράσματα για την διαδρομή, πορεία, τρόπο σκέψης, φιλοσοφία ζωής ενός ανθρώπου που ίσως ζει εδώ και δεκαετίες.
Έχοντας ζήσει στο εξωτερικό και συνεργαζόμενος με ανθρώπους από κάθε άκρη του κόσμου μπορώ με σχετική ασφάλεια να συμπεράνω ότι στην έκταση αυτή κανείς άλλος πολιτισμός δεν διαθέτει αυτό το "χάρισμα".
Θα το έχετε παρατηρήσει ακόμα και πρόσφατα στις αγροτικές κινητοποιήσεις. Οι αγρότες σύμφωνα με τον πάνσοφο Έλληνα είναι ακροδεξιοί με επικεφαλή τον Μπούτα που είναι κομμουνιστής. Αναλύσεις τέτοιου πολιτικού βάθους ούτε στους Νεάντερταλ.
Παρατηρήστε λίγο το φαινόμενο. Δεν γνωρίζω αν έχετε συναναστραφεί με ιδιαίτερα ευφυείς ανθρώπους. Αν το έχετε κάνει θα παρατηρήσετε ότι όχι απλά δεν βάζουν ταμπέλες αλλά θεωρούν κάθε άνθρωπο μοναδική περίπτωση.

Αλήθεια τι σημαίνει η έκφραση "είμαι ολυμπιακός". Τι ακριβώς σημαίνει το "είμαι". Σημαίνει βλέπω όλους τους αγώνες της αγαπημένης μου ομάδας? Σημαίνει αγόρασα μια μπλούζα με το έμβλημα¨? Σημαίνει αγόρασα ένα εισιτήριο διαρκείας? Σημαίνει συμμετέχω στα οργανωτικά της ομάδας και πληρώνομαι γιαυτό? Αλήθεια τι?
Τι σημαίνει είμαι "κομμουνιστής"? Είμαι γραμμένος στο ΚΚΕ? Σημαίνει έχω διαβάσει και μελετήσει τη Λενινιστική και Μαρξιστική θεωρία? Σημαίνει το ψήφισα στις προηγούμενες εκλογές? Είναι αλήθεια το ΚΚΕ ο γνήσιος εκφραστής της κομμουνιστικής θεωρίας? Αναφέρω το ΚΚΕ απλά ως παράδειγμα και τίποτε άλλο.
Θυμάμαι στο Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης όπου πέρασα αρκετές μέρες συνομίλησα με παιδιά που δήλωναν κομμουνιστές. Τους ρώτησα επανειλημμένα αν εκτός από το κουβαλούν ένα σημαιάκι είχαν διαβάσει και τίποτα σχετικά με τον κομμουνισμό. Η απάντηση ήταν μονίμως αρνητική.
Να θυμάστε λοιπόν. Όταν συναντάτε άνθρωπο που σας βάζει ταμπέλες είναι χαμηλής επεξεργαστικής ισχύος και με μάπα "λειτουργικό σύστημα". Αν δεν ήταν δεν θα το έκανε.
papatolis.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση