GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Έβο Μοράλες: Έχασα τη μάχη, αλλά όχι τον πόλεμο

Ο Πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες παραδέχθηκε σήμερα την αποτυχία του στο δημοψήφισμα της Κυριακής, στο οποίο ζητούσε από τους ψηφο...


Ο Πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες παραδέχθηκε σήμερα την αποτυχία του στο δημοψήφισμα της Κυριακής, στο οποίο ζητούσε από τους ψηφοφόρους να του επιτρέψουν να είναι υποψήφιος για μια τέταρτη προεδρική θητεία (2020-2025).

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, οι Βολιβιανοί απέρριψαν τη μεταρρύθμιση του Συντάγματος που είχε προτείνει ο Μοράλες ώστε να αποκτήσει το δικαίωμα αυτό με το 51,33%.

"Σεβόμαστε τα αποτελέσματα, αυτό αποτελεί μέρος της δημοκρατίας", δήλωσε ο σοσιαλιστής ηγέτης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο προεδρικό μέγαρο, πριν προσθέσει: "Χάσαμε τη μάχη, αλλά όχι τον πόλεμο", "ο αγώνας συνεχίζεται".

Ωστόσο, επιχείρησε να υποβαθμίσει την έκταση της ήττας του: "Άλλο είναι να ψηφίζεις για την τροποποίηση (του συντάγματος ώστε να επιτρέπει μια τέταρτη προεδρική θητεία) και άλλο είναι να ψηφίζεις για έναν υποψήφιο", δήλωσε υποστηρίζοντας ότι το κόμμα του, το "Κίνημα για τον σοσιαλισμό" (MAS) εξακολουθεί να έχει την υποστήριξη του "50%" του πληθυσμού.

Ο Μοράλες, ο πρώτος αυτόχθονας που εξελέγη πρόεδρος της Βολιβίας, το 2006, αλλά και ο αρχαιότερος εν ενεργεία πρόεδρος στη Λατινική Αμερική, υπέστη την πρώτη του πολιτική ήττα και θα εγκαταλείψει την εξουσία στις αρχές του 2020.

Πριν από την ψηφοφορία, φάνηκε να αντιμετωπίζει με ηρεμία το ενδεχόμενο μιας ήττας: "Είμαι έτοιμος. Με έναν τέτοιο απολογισμό (επικεφαλής της Βολιβίας), θα επιστρέψω ευτυχής και ικανοποιημένος στο σπίτι μου. Θα ήθελα πολύ να γίνω αθλητικός παράγων", είχε πει στην ισπανική εφημερίδα El Pais.

Το Γαλλικό Πρακτορείο επισημαίνει πως κατηγορίες εναντίον του για διαφθορά συνέβαλαν την επικράτηση του "όχι", καθώς ο Μοράλες είναι ύποπτος ότι χρησιμοποίησε την επιρροή του υπέρ της πρώην συντρόφου του, της 28χρονης Γκαμπριέλα Ζαπάτα, η επιχείρηση της οποίας υπέγραψε με την κυβέρνηση συμβόλαια ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση