GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Στο συνέδριο του Ποταμιού σύσσωμη η αντιπολίτευση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ

Το παρών στο δεύτερο Συνέδριο του Ποταμιού έδωσαν δύο πρώην πρωθυπουργοί, οι Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου, ο αρχηγός της Αξι...


Το παρών στο δεύτερο Συνέδριο του Ποταμιού έδωσαν δύο πρώην πρωθυπουργοί, οι Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, καθώς και ο επικεφαλής της Ομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Γκι Φερχόφσταντ, αλλά και ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Τζιάνι Πιτέλα.

Κώστας Σημίτης

Ο Κώστας Σημίτης επιτέθηκε στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για "ανόητους που μας κυβερνούν"!

Χαρακτηριστικά τόνισε: "Αυτή την κρίσιμη στιγμή οφείλω να αναδείξω αυτό που θεωρώ αναγκαίο για την κοινωνία μας και τη χώρα. Για να επανέλθουμε στην ομαλότητα, για να υπάρξει ορθολογισμός, για να μη συνεχιστούν οι περιπέτειες εκείνων που μας κυβερνούν. Για να μας κυβερνούν πρόσωπα που έχουν γνώση και κατεύθυνση. Να μη μας κυβερνούν πρόσωπα ανόητα που πιστεύουν πως εδώ από την Ελλάδα μπορούν να αλλάξουν όλο το καθεστώς της Ευρώπης. Για αυτά όλα χρειάζεται ένας ισχυρός πόλος ανάμεσα στην δεξιά και την παράλογη και χωρίς έρμα αριστερά".

Γιώργος Παπανδρέου

Να κάτσουν όλοι ισότιμα, με την αυτονομία τους, γύρω από ένα τραπέζι, και να κάνουν έναν οργανωμένο διάλογο για την επίτευξη μιας συμφωνίας σε δέκα βασικά σημεία και στόχους, κάλεσε ο Γιώργος Παπανδρέου όλους από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, στον χαιρετισμό του στο συνέδριο του Ποταμιού.

«Αυτό που πρωτεύει, είναι το πολιτικό πρόταγμα. Όλα τα άλλα, έπονται. Εφόσον υπάρξει πολιτικό αποτέλεσμα από αυτόν τον ειλικρινή διάλογο γύρω από ένα τραπέζι, τότε, πριν τις εκλογές, μέσα από προκριματικές εκλογές, οι συμμετέχοντες επιλέγουν έναν υποψήφιο πρωθυπουργό που όλοι δεσμεύονται να στηρίξουν», τόνισε και προειδοποίησε ότι θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα οι συζητήσεις γιατί η κατάσταση στη χώρα χειροτερεύει.

Ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ μίλησε για το γενναίο βήμα που χρειάζεται, γιατί μόνο έτσι μπορεί να πειστούν οι πολίτες πως το όποιο εγχείρημα δεν έχει απλώς τακτικούς εκλογικούς στόχους.
Προσέθεσε πως δεν μπορεί παρά να προκύπτουν όλα από το διάλογο, και τίποτα δεν θα είναι προαποφασισμένο ή προαπαιτούμενο.

Ο κ. Παπανδρέου άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι λειτουργεί ως μέρος της κρίσης, όχι ως μέρος της λύσης, αναφέρθηκε στη δύσκολη θέση που βρίσκεται η χώρα, καλώντας τα κόμματα να κόψουν τον ομφάλιο λώρο με το κράτος, και υπογράμμισε την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται.

«Μπορώ, για παράδειγμα, να σας διαβεβαιώσω ότι η κυβέρνηση της οποίας είχα την τιμή να ηγούμαι, δεν έπεσε λόγω της αναγκαίας λιτότητας, αλλά γιατί δεν βρέθηκαν όλοι στο ίδιο μετερίζι την ώρα των μεταρρυθμίσεων και των συγκρούσεων με κατεστημένα συμφέροντα», είπε ο κ. Παπανδρέου.

Κυριάκος Μητσοτάκης

«Φίλες και φίλοι, κύριοι Πρόεδροι, αγαπητοί σύνεδροι, χαίρομαι πραγματικά πάρα πολύ που είμαι σήμερα μαζί σας.
Χαίρομαι που είμαι εδώ με την πεποίθηση, ότι ανήκετε με τις ιδέες σας, με τις προτάσεις σας, με την ατομική, με τη συλλογική σας δράση, στο μεγάλο μεταρρυθμιστικό ρεύμα της ελληνικής κοινωνίας.

Ευχαριστώ πολύ και τον Σταύρο προσωπικά, που είχε την καλοσύνη να με καλέσει σήμερα να σας απευθύνω ένα σύντομο χαιρετισμό.

Πρέπει να σας πω ότι παρακολουθώ με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, από τη στιγμή της ίδρυσής του, τη δημιουργική προσπάθεια του Ποταμιού.

Θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας. Ορισμένες φορές έχω και εγώ μία δυσκολία να αποκρυπτογραφήσω το ιδεολογικό στίγμα του Ποταμιού, αλλά χωρίς καμία αμφιβολία, το συνολικό ισοζύγιο από τη δράση του είναι θετικό για το ελληνικό πολιτικό σύστημα.

Το θεωρώ πολύ σημαντικό, ότι το Ποτάμι κατάφερε και προσέλκυσε στην πολιτική, άξιους ανθρώπους από το χώρο της εργασίας, της επιστήμης, ανθρώπους οι οποίοι βλέπουν, ενδεχομένως και μέχρι και σήμερα, τα παλιά κόμματα με επιφύλαξη και είναι πολύ σημαντικό ξέρετε και για εμάς, στη Νέα Δημοκρατία, διανύουμε και εμείς μία προσπάθεια ενός απότομου εκσυγχρονισμού, να μπορούμε να πείσουμε ανθρώπους, οι οποίοι αποστρέφονται την πολιτική, ότι πραγματικά αξίζει τον κόπο να ασχολείται κανείς με τα κοινά.

Η πολιτική δημιούργησε το πρόβλημα, η πολιτική θα το λύσει και μόνο με την ενεργό συμμετοχή μέσα από κομματικούς σχηματισμούς, μπορούμε να προσβλέπουμε και σε μία σημαντική ανανέωση του πολιτικού συστήματος.

Αισθάνομαι επίσης κοντά σας, διότι μαζί πορευόμαστε το δρόμο των δίκαιων μεταρρυθμίσεων, των αλλαγών που έχει ανάγκη σήμερα η κοινωνία μας, η οικονομίας μας, η παιδεία.

Άλλωστε, φίλες και φίλοι, έχουμε δώσει μαζί κοινούς αγώνες, για να διασφαλίσουμε την Ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδος.

Τρία κόμματα, η Νέα Δημοκρατία, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ κράτησαν την Ελλάδα στην Ευρώπη τον περασμένο Ιούλιο και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε.

Αναλαμβάνοντας τότε ένα σημαντικό πολιτικό κόστος, κάνοντας όμως το καθήκον μας απέναντι στη χώρα και απέναντι στην πατρίδα και μαζί πιστεύω αγωνιζόμαστε και μέσα στην Ευρώπη για τις κοινές μας ιδέες. Εδώ πρέπει να σας πω, ότι και στις Ευρωπαϊκές πολιτικές οικογένειες μπορεί να συμβαίνουνε ορισμένα παράδοξα πράγματα.

Δύο κόμματα τα οποία ανήκουν σε διαφορετικές Ευρωπαϊκές οικογένειες, η Νέα Δημοκρατία, το Ποτάμι, αλλά και κόμματα τα οποία ανήκουνε στη συμμαχία των φιλελεύθερων, να αισθάνονται ότι έχουνε περισσότερα κοινά, απ' ότι μπορεί να έχει το δικό μου κόμμα, με ένα άλλο κόμμα, το οποίο ανήκει στην ίδια δικιά μας πολιτική οικογένεια, όπως το κόμμα του κυρίου Όρμπαν παραδείγματος χάρη.

Σήμερα υπάρχει μία πραγματική διαχωριστική γραμμή στην Ελλάδα. Είναι η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις και την πρόοδο και το λαϊκισμό και την οπισθοδρόμηση και αυτή η διαχωριστική γραμμή, αυτή η αντίθεση είναι πραγματικά μία αβυσσαλέα αντίθεση.

Η κοινή τοποθέτηση σε αυτήν την καθοριστική πρόκληση μας ενώνει και παρά τις διαφορετικές μας πορείες, ναι, έχουμε διαφορετικές πορείες και διαφορετικές αφετηρίες. Δεν το ξεχνάμε αυτό, αλλά θα πρέπει να δεχθούμε ότι αυτά τα οποία μας ενώνουν σήμερα, είναι περισσότερο από αυτά που μας χωρίζουν.

Φίλες και φίλοι, εδώ πέρα στο Περιστέρι έρχομαι σήμερα όχι μόνο με την ιδιότητα του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και με αυτήν του ενεργού πολίτη, ο οποίος θέλει να ακούσει τη φωνή της κοινωνίας, φωνή εκατοντάδων ανθρώπων της εργασίας, της επιστήμης, της έρευνας, ανθρώπων πρακτικών, ανθρώπων που αναζητούν απαντήσεις σε πραγματικά ερωτήματα, λύσεις σε προβλήματα ανθρώπων που δεν έχουν ένα πρόβλημα για κάθε λύση. Ανθρώπων που επιθυμούν μία διαφορετική Ελλάδα, αρχών και αξιών, αξιοκρατίας, δικαιοσύνης, αλήθειας, δημιουργίας, μία Ελλάδα των ανοιχτών οριζόντων, όχι με λόγια στα λόγια, αλλά με πράξεις.

Νομίζω ότι όλοι, αν όχι όλοι, σίγουρα οι πιο πολλοί σε αυτήν την αίθουσα, γνωρίζουμε τι σημαίνει να εργάζεσαι, να μοχθείς, να κολλάς ένσημα και όχι να αμπελοφιλοσοφείς δήθεν επαναστατικά και να μηχανογραφείς.

Γνωρίζουμε τους αγώνες της αγοράς, τους κανόνες της αγοράς και όχι τους κανόνες των καταλήψεων, της μείζονος προσπάθειας και όχι της ήσσονος προσπάθειας.

Φίλες και φίλοι, η χώρα μας σήμερα βρίσκεται πραγματικά σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο σταυροδρόμι. Υπάρχει μία καθολική αβεβαιότητα σε όλη την κοινωνία.

Η πραγματική οικονομία ασφυκτιά. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το 2016 θα είναι ένα έτος υφεσιακό για την ελληνική οικονομία, η ανεργία είναι στο κόκκινο, η παιδεία απαξιώνεται και σαν να μην φτάνει αυτό, δεκάδες χιλιάδες, εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες, μεταφέρονται στη χώρα μας, δοκιμάζοντας τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας.

Δυστυχώς σε αυτήν την εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία στο τιμόνι της χώρας βρίσκεται η πιο ιδεοληπτική, η πιο ανίκανη Κυβέρνηση των μεταπολιτευτικών χρόνων.
Ένα είναι το χαρακτηριστικό του σημερινού πρωθυπουργού. Το ψέμα και η αναξιοπιστία τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό.

Δυστυχώς είμαστε απομονωμένοι σήμερα διεθνώς, αλλά, η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας είναι πλέον απέναντι σε μία Κυβέρνηση που αισθάνεται ότι την εξαπάτησε.

Μία Κυβέρνηση η οποία δυστυχώς τινάζει στον αέρα τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια.

Μπορεί να ήταν ημιτελείς, μπορεί να μην ολοκληρώθηκαν, δημιουργήθηκε όμως και στα παραδοσιακά κόμματα, σίγουρα στη Νέα Δημοκρατία, μία ανάγκη για πραγματικές μεταρρυθμίσεις και μία κατανόηση, ότι και εμείς ως παλιά κόμματα, πρέπει να αλλάξουμε και να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα.
Ξέρετε, πολλές φορές αυτοί οι οποίοι επαγγέλλονται το νέο, είναι πιο παλιοί και από το παλιό και ο κ. Τσίπρας σήμερα είναι πιο παλιός και από το παλιό το οποίο καταδικάζει.

Οι πολιτικές του κ. Τσίπρα δυστυχώς οξύνουν τα προβλήματα, δεν τα επιλύουν, είναι άδικες, είναι αναποτελεσματικές πολιτικές και την ίδια στιγμή που ο κ. Τσίπρας ζητά συναίνεση στο μείζον εθνικό πρόβλημα του προσφυγικού, την ίδια ακριβώς στιγμή ανασύρει τη σκανδαλολογία και υποβαθμίζει το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου. Αναρωτιέμαι μερικές φορές, εάν πραγματικά επιζητά συναίνεση ή αν και αυτή η συναίνεση είναι προσχηματική στο πλαίσιο κάποιων πολιτικών τακτικισμών.

Ένα πράγμα είναι βέβαιο φίλες και φίλοι. Τον κ. Τσίπρα τον ενδιαφέρει μόνο η παραμονή του στην εξουσία και δεν έχει κανένα δισταγμό να στείλει τον λογαριασμό στην παραγωγική Ελλάδα.

Φίλες και φίλοι, απέναντι σε αυτήν την πραγματικότητα, σημασία έχει τι θα κάνουμε εμείς για να βγούμε από την κρίση.

Δεν χρειάζεται - πραγματικά το πιστεύω - δεν χρειάζεται να εφεύρουμε τον τροχό. Αύριο θα βρίσκομαι στη Κύπρο, να συμμετέχω σε μία ημερίδα. Η Κύπρος βγαίνει από τα μνημόνια με το κεφάλι ψηλά, σε χρόνο συντομότερο απ' ότι πολλοί είχανε προεξοφλήσει και αποτελεί παράδειγμα και για εμάς, σοβαρής πολιτικής, υπεύθυνης συμπεριφοράς για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται τέτοιες κρίσεις, με εθνική ευθύνη και αυτό το παράδειγμα οφείλουμε και εμείς να ακολουθήσουμε.

Τα χρόνια τα οποία μεσολάβησαν από το 2009 μέχρι σήμερα, νομίζω ότι ήτανε χρόνια διδακτικά για όλους μας. Συνειδητοποιήσαμε την ένταση των προβλημάτων, τις εναλλακτικές επιλογές, αλλά κυρίως και τις ευθύνες που όλοι έχουμε απέναντι στην ελληνική κοινωνία.

Αντιληφθήκαμε, όσοι ανήκουμε στο χώρο των πραγματικών μεταρρυθμίσεων, ότι αυτά τα οποία μας χωρίζουν είναι πραγματικά λίγα. Δεν έχει σημασία ξέρετε σήμερα, σε ποια κομματική νεολαία γαλουχήθηκε κάποιος, ούτε από ποια κοινωνική τάξη προέρχεται. Δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία και σε ποιο κόμμα ασκεί την πολιτική του δράση.
Σημασία έχει, φίλες και φίλοι, και το πιστεύω ακράδαντα, ότι όλοι όσοι βρισκόμαστε σήμερα εδώ, είμαστε από την ίδια πλευρά του λόφου και αυτό έχει αξία. Παλεύουμε για δίκαιες και εφαρμόσιμες μεταρρυθμίσεις.

Στεκόμαστε απέναντι στο λαϊκισμό. Είμαστε με την αλήθεια, την αξιοπιστία, την ανάπτυξη, την αλληλεγγύη, την αριστεία, παραδοσιακές αξίες της Νέας Δημοκρατίας.

Αγωνιζόμαστε όλοι για σύγχρονες μεταρρυθμίσεις. Πρακτικές μεταρρυθμίσεις, για το πώς θα στηρίξουμε τον ιδιωτικό τομέα, πως θα κάνουμε το Κράτος πιο λειτουργικό, ναι, πως θα έχουμε περισσότερη διαφάνεια στην πολιτική, πως θα προάγουμε την αριστεία στην παιδεία.
Αυτοί είναι κοινοί άξονες οι οποίοι μας ενώνουν όλους.

Φίλες και φίλοι, τελειώνω ευχόμενος από καρδιάς στο Ποτάμι να βρει το δρόμο του και να συνεχίσει τη θετική του πορεία. Εξάλλου και οι κοίτες των ποταμών ενίοτε μεταβάλλονται όταν οι συνθήκες το επιβάλλουν, αρκεί να μην στερεύουν και να μην μετατρέπονται σε βάλτο.

Σε κάθε περίπτωση, είμαστε όλοι μαζί στο μεγάλο μεταρρυθμιστικό κύμα, το οποίο πρέπει σήμερα να αλλάξει την ελληνική κοινωνία.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την πρόσκλησή σας και το θερμό σας χειροκρότημα».

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Κάλεσε το Ποτάμι να ενταχθεί στους κόλπους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ), και να μην επαναλάβει τα λάθη της ΔΗΜΑΡ.

«Σήμερα χτυπάω συναγερμό, αν δεν κινηθούμε γρήγορα και βρεθεί η χώρα μπροστά στα διλήμματα του αναπαλαιωμένου διπολισμού θα είναι αργά και δεν θα υπάρχει καμία δικαιολογία», ανέφερε στον χαιρετισμό του στο συνέδριο του Ποταμιού, ο Θανάσης Θαεοχαρόπουλος, πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ. Κάλεσε όλες τις δυνάμεις της Σοσιαλδημοκρατίας, της Ανανεωτικής Αριστεράς, του προοδευτικού Κέντρου σε ευρεία συμπαράταξη, με βάση προγραμματικές θέσεις και μία μεταρρυθμιστική ατζέντα.

«Η συμμαχία όλων αυτών των δυνάμεων, πρέπει να έχει σαφές στίγμα. Άλλωστε όλοι μας κινούμαστε στο πλαίσιο της Ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών», είπε και απευθυνόμενος στα στελέχη του Ποταμιού ανέφερε για τα λάθη της ΔΗΜΑΡ: «Πριν 2,5 χρόνια περίπου, η ΔΗΜΑΡ είχε την δυνατότητα να παίξει τον πρώτο και κυρίαρχο ρόλο στην ανασυγκρότηση του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, αλλά με το άγχος της περιχαράκωσης τελικά δεν το έπραξε. Εμείς έχοντας τις εμπειρίες μας από αυτά τα χρόνια, και μετά το πρόσφατο μας Συνέδριο τον Ιούνιο, αποφασίσαμε ότι χρειάζεται να δράσουμε άμεσα. Στο πλαίσιο αυτό διαδραματίσαμε καταλυτικό ρόλο τον Σεπτέμβριο στη δημιουργία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης».

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος τόνισε ότι δεν υπάρχει χρόνος για ατέρμονες συζητήσεις, χρειάζονται, πρωτοβουλίες και δράση. «Τώρα είναι η ώρα για τολμηρές αποφάσεις. Αλλιώς η ιστορία θα μας προσπεράσει. Όσοι κινούνται στον ευρύτερο χώρο πρέπει να συμβάλλουν θετικά σε μια τέτοια κοινή προσπάθεια χωρίς μικροκομματικές περιχαρακώσεις και φοβίες». Διαβεβαίωσε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν καλεί το Ποτάμι χωρίς προγραμματική συμφωνία, αλλά το αντίθετα «στη βάση μίας προγραμματικής και μεταρρυθμιστικής ατζέντας για έναν ομοσπονδιακό πολυκομματικό φορέα, την δική μας Συμμαχία, με στόχο να υπάρξει το όχημα που θα μας οδηγήσει σταδιακά στον ενιαίο φορέα».

Φώφη Γεννηματά

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, κάλεσε το Ποτάμι να δεχθεί την πρόσκληση που έχει κάνει το ΠΑΣΟΚ εδώ και αρκετό καιρό.

"Σας καλώ να πείτε το μεγάλο ναι. Στην συζήτηση για τις μεγάλες αλλαγές. Αναμένουμε να το κάνετε αλλά δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο", τόνισε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Γκι Φέρχοφσταντ

Ο πρόεδρος της ευρωομάδας των Φιλελευθέρων, Γκι Φέρχοφσταντ, άσκησε ευθεία κριτική στην κυβέρνηση προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο επιστροφής του σεναρίου του Grexit.

Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ήδη μέρος του συστήματος και δεν αποτελεί εναλλακτική λύση», ενώ πρόσθεσε ότι «πρέπει να δούμε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις μέσα στους επόμενους μήνες ή έστω την επόμενη χρονιά. Αν δεν το δούμε αυτό, το ενδεχόμενο Grexit μπορεί να επανέλθει».

Ο κ. Φέρχοφσταντ στη συνέχεια, κατέστησε αναγκαίο τον τερματισμό της διαφθοράς, του πελατειακού κράτους, ενώ έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στη δημιουργία ενός ιδιωτικού τραπεζικού συστήματος, που θα δίνει λεφτά στους νέους.
Όσον αφορά το μεταναστευτικό, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τον ρόλο της Τουρκίας, τονίζοντας ότι το πρόβλημα «πρέπει να το λύσουμε μόνοι μας».

«Ο Ερντογάν δε θέλει να λύσει το πρόβλημα, το χρησιμοποιεί ως πολιτικό εργαλείο. Είναι λάθος να θεωρήσουμε ότι κάναμε μια συμφωνία με την Τουρκία και το πρόβλημά μας λύθηκε. Το πρόβλημα θα λυθεί αν αντιμετωπίσουμε τη σύγκρουση στην Συρία μια και καλή» εξήγησε αναλυτικά.

Τζιάνι Πιτέλα

«Πρέπει να υπάρξει εδραίωση της συμφωνίας με την Τουρκία. Δώσαμε 3 δισ. ευρώ στην Τουρκία για τους πρόσφυγες, και πρέπει να αποφύγουμε το να κλείσουμε τα ευρωπαϊκά σύνορα, γιατί έτσι η Ευρώπη θα μετατραπεί σε μικρά κάστρα. Αυτό το επιτυγχάνουμε μέσω της βασικής αρχής της Αλληλεγγύης», είπε ο Τζιάνι Πιτέλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση