GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η τρόικα πρότεινε την πώληση "κόκκινων" αλλά και "πράσινων" δανείων

Ραγδαίες ανατροπές στο χώρο των  «κόκκινων» δανείων  με τη δημιουργία μιας νέας, δευτερογενούς, αγοράς και ριζικές ανακατατάξεις στον ...


Ραγδαίες ανατροπές στο χώρο των «κόκκινων» δανείων με τη δημιουργία μιας νέας, δευτερογενούς, αγοράς και ριζικές ανακατατάξεις στον επιχειρηματικό χάρτη, αναμένονται τους επόμενους μήνες.
«Η "βόμβα" των ληξιπρόθεσμων χορηγήσεων σε ιδιώτες, μικρομεσαίες ή μεγάλες επιχειρήσεις πρέπει να απασφαλιστεί το συντομότερο δυνατό», λένε στελέχη της κυβέρνησης αλλά και τραπεζικοί κύκλοι.
Το θέμα των «κόκκινων» δανείων, αποτελεί ένα από τα μεγάλα μέτωπα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Η διάσταση απόψεων είναι σημαντική αλλά εκφράζεται η αισιοδοξία ότι θα υπάρξει συμφωνία το συντομότερο έτσι ώστε να τεθούν σε εφαρμογή μια σειρά από ρυθμίσεις και κανονιστικά πλαίσια που θα αλλάξουν τα πάντα και στις τράπεζες και στον επιχειρηματικό τομέα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μια από τις προτάσεις που έπεσε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμού είναι και η ελεύθερη πώληση όλων των δανείων, όχι μόνο των «κόκκινων» δηλαδή αλλά και όσων εξυπηρετούνται κανονικά, των «πράσινων».
Πληροφορίες της Ημερησίας αναφέρουν ότι η πλευρά των δανειστών έριξε την ιδέα αυτή η οποία, όμως, απορρίφθηκε από την ελληνική πλευρά.
Στο σκεπτικό των Θεσμών είναι ορισμένα «πράσινα» δάνεια, επιχειρηματικά και όχι στεγαστικά ή καταναλωτικά, να μπουν σε ένα «πακέτο» με άλλα «κόκκινα» δάνεια ώστε να γίνουν πιο ελκυστικά προς πώληση σε ξένα funds.
Οπως τονίζουν γνώστες της αγοράς, αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο για επιχειρηματικά δάνεια, αλλά και πάλι, υπάρχουν πολλές δυσκολίες στο εγχείρημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αίτημα των Θεσμών ετέθη σε πρόσφατη επίσκεψή τους στην Αθήνα με το υπουργείο Οικονομικών να απαντά αρνητικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Οπως εξηγούν στελέχη της αγοράς που έχουν γνώση της διεθνούς πρακτικής: «Γιατί μια τράπεζα να θέλει να πουλήσει δάνεια που εξυπηρετούνται κανονικά. Θα προτιμήσει να ξεφορτωθεί όσα δεν έχουν υψηλές εξασφαλίσεις».

«Κόκκινοι» δανειολήπτες
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά αποκλείει μεν το σενάριο της πώλησης των λεγόμενων «πράσινων» δανείων, αλλά δεν αποκλείει την εκχώρηση των λεγόμενων NPE, δηλαδή των «non permforming exposures». Πρόκειται για δάνεια τα οποία δεν είναι «κόκκινα», εξυπηρετούνται κανονικά δηλαδή, όμως, είναι «κόκκινος» ο δανειολήπτης, εν προκειμένω μια επιχείρηση.
Στο εξωτερικό η κατηγορία των NPE είναι διαδεδομένη καθώς οι τράπεζες τα έχουν κατηγοριοποιήσει σχετικά. Π.χ. αν ένα δάνειο πληρώνεται κανονικά αλλά ο δανειολήπτης είναι άνεργος θεωρείται ότι είτε έχει «στοκάρει» χρήματα, είτε έχει περιουσία. Πρόκειται δηλαδή για «πράσινα» δάνεια ενός δυνητικά «κόκκινου» δανειολήπτη. Εφόσον ένα δάνειο καθυστερήσει για διάφορους λόγους από 1 έως 90 ημέρες θεωρείται... «πορτοκαλί» ή NPE.
Η πλευρά των δανειστών φέρεται να ζητά την πώληση των NPE τα οποία θα μπορούσαν να είναι και στεγαστικά - καταναλωτικά αλλά και επιχειρηματικά, πρόταση που απέρριψε (προς το παρόν) η κυβέρνηση. Βεβαίως υπάρχει και η πιο σκληρή πρόταση της πλήρους απελευθέρωσης της πώλησης όλων των δανείων, που φέρεται να έχει κάνει το ΔΝΤ.
Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών έχει κατατεθεί συγκεκριμένα πρόταση ώστε να υπάρξει προσέγγιση. «Θα μπορούσαμε να τα βρούμε κάπου στη μέση. Δηλαδή σταδιακή απελευθέρωση, κατηγοριοποίηση των δανείων και απελευθέρωση κάθε έξι μήνες με εξαιρέσεις φυσικά όσα συνδέονται με την πρώτη κατοικία αδύναμων κοινωνικών ομάδων», τονίζει αρμόδια κυβερνητική πηγή.
Οπως αποκάλυψε στην «Η» του περασμένου Σαββάτου ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, η σύσταση ειδικής γραμματείας για τα «κόκκινα» δάνεια, θα ξεκινήσει την βαθμολόγηση των δανείων και τη δημιουργία «ταυτότητας» του δανειολήπτη. Με τον τρόπο αυτό το σύνολο των χορηγήσεων θα κατηγοριοποιηθεί ώστε να επιλεγούν όσα θα πωληθούν σε ξένα funds ή εκείνα που μπορούν με ορθή διαχείριση να «πρασινίσουν».

Διαφορετικές διαδικασίες
Ειδικά για τα επιχειρηματικά δάνεια, μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων, αναμένεται να ακολουθηθούν διαφορετικές διαδικασίες που περιγράφονται και στον Κώδικα Δεοντολογίας τηςΤτΕ. Ενα από τα σενάρια είναι και η μετοχοποίηση του χρέους των εταιρειών, δηλαδή είσοδος των τραπεζών στο μετοχικό κεφάλαιο έναντι μέρους του δανείου, είτε αυτό εξυπηρετείται είτε όχι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για τα υπόλοιπα δάνεια η κυβέρνηση έχει προτείνει:
Οριζόντια απαγόρευση της πώλησης όλων των δανείων που έχουν ως υποθήκη ή προσημείωση την πρώτη κατοικία των δανειοληπτών.
Απαγόρευση πώλησης δανείων έως 500.000 ευρώ που έχουν λάβει μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Απαγόρευση της πώλησης δανείων ελεύθερων επαγγελματιών για δάνεια έως 250.000 ευρώ.
Απαγόρευση της πώλησης καταναλωτικών δανείων έως 20.000 ευρώ.
Οι δανειστές είναι σφόδρα αντίθετοι στο σενάριο αυτό φοβούμενοι ότι θα δημιουργηθεί νέα γενιά ληξιπρόθεσμων δανείων και ζητούν την πλήρη απελευθέρωση της πώλησής τους.
Το υπουργείο Οικονομίας είναι αντίθετο σε μια τέτοια προοπτική και επιδιώκει να θεσπιστούν κριτήρια προστασίας για τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας, τα καταναλωτικά και τα επιχειρηματικά δάνεια μέχρι κάποιο ύψος ή ένα ποσοστό κύκλου εργασιών της επιχείρησης. Από την πλευρά τους οι τραπεζίτες δεν θέλουν προς το παρόν να πουλήσουν τα κόκκινα δάνεια εκτιμώντας η μπορεί να αποκτήσουν μεγαλύτερη αξία μόλις η οικονομία σταθεί στα πόδια της και αρχίσει η αποπληρωμή τους. Σε κάθε περίπτωση δεν επιθυμεί η κυβέρνηση να απελευθερώσει πλήρως την πώληση των δανείων και για πολιτικούς λόγους.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση