GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αντιμέτωπος με πρωτοφανή ανταρσία της αριστερής πτέρυγας των Σοσιαλιστών ο Ολάντ

Δεκατέσσερις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2017 στη Γαλλία, η κυβερνώσα κεντροαριστερή πλειοψηφία απειλείται να καταρρεύσει, ...

Δεκατέσσερις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2017 στη Γαλλία, η κυβερνώσα κεντροαριστερή πλειοψηφία απειλείται να καταρρεύσει, μετά τη δημοσίευση σκληρού άρθρου προσωπικοτήτων της Κεντροαριστεράς εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής.

Η ατμόσφαιρα που επικρατεί δημιουργεί αμφιβολίες σχετικά με τη δυνατότητα του προέδρου Φρανσουά Ολάντ να είναι υποψήφιος για την επανεκλογή του.

«Φτάνει πια!», αναφωνούν γραπτώς, σε μια σφοδρή επίθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη από την εφημερίδα Le Monde , η πρώην γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μαρτίν Ομπρί, κόρη του Ζακ Ντελόρ, καθώς και άλλες σημαντικές προσωπικότητες, όπως ο ευρωβουλευτής των συγκυβερνώντων Πράσινων Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ.

Στην επιστολή γίνεται επίθεση στην πολιτική που ασκείται από τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό που ο τελευταίος έχει επιλέξει, Μανουέλ Βαλς.

«Είναι κάτι βαρύ και πρωτοφανές», υπογραμμίζει ο Φρεντερίκ Νταμπί το ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Ifop. «Έναν χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές, ουδέποτε είχαμε δει κατά τις προηγούμενες προεδρικές θητείες μια τόσο έντονη διαμαρτυρία από μια παράταξη του πλειοψηφούντος κόμματος».

Οι υπογράφοντες το άρθρο αυτό, που μοιάζει με κατηγορητήριο, καταγγέλλουν φύρδην μίγδην τις ελαφρύνσεις των επιβαρύνσεων στις επιχειρήσεις («41 δισεκ. ευρώ κινητοποιήθηκαν για το τίποτε»), την «απογοητευτική συζήτηση για τη στέρηση της υπηκοότητας» Γάλλων που κρίνονται ένοχοι για πράξεις τρομοκρατίας ή ακόμη «την απρεπή ομιλία» του κ. Βαλς για τους πρόσφυγες.

«Δεν διαγράφεται πια απλώς η αποτυχία της προεδρικής θητείας, αλλά η προετοιμασία μιας διαρκούς εξασθένησης της Γαλλίας και προφανέστατα της Κεντροαριστεράς», υπογραμμίζουν οι συντάκτες του άρθρου, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι υπονομεύει τις αρχές και τα θεμέλια του σοσιαλισμού.

Με εξαίρεση έναν ή δύο υπουργούς, οι οποίοι πήραν τον λόγο για να υπερασπισθούν την κυβέρνηση, η επίθεση έγινε δεκτή με βαθιά σιωπή. Ο πρόεδρος Ολάντ, ο οποίος βρίσκεται σε ταξίδι στη λατινική Αμερικη, δεν αντέδρασε και ο Μανουέλ Βαλς περίμενε 24 ώρες για να το κάνει.

«Δεν υπάρχει ούτε η αρχή κάποιας πρότασης», απάντησε ο Γάλλος πρωθυπουργός, για τον οποίο «η επιστροφή προς τα πίσω δεν θα ήταν μόνο βλαπτική για τον πρόεδρο και για εμένα, αλλά επίσης για τη χώρα».

Κατακερματισμένη πλειοψηφία


Κλίμα δυσφορίας επικρατεί εδώ και μήνες ανάμεσα στην αριστερή πτέρυγα του κεντροαριστερού συνασπισμού εξουσίας, στον οποίο συμμετέχουν το κεντροαριστερό Σοσιαλιστικό Κόμμα, οι οικολόγοι Πράσινοι και το μικρό κεντροαριστερό Ριζοσπαστικό Κόμμα της Αριστεράς και το δίδυμο Φρανσουά Ολάντ - Μανουέλ Βαλς.

Οι επικριτές του το χαρακτηρίζουν άλλοτε «ρεφορμιστικό» και άλλοτε «σοσιαλφιλελεύθερο».

Οι περισσότεροι από τους υπουργούς που εκπροσωπούν την αριστερή πτέρυγα του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) έχουν εγκαταλείψει την κυβέρνηση. Η τελευταία που το έπραξε μέχρι τώρα είναι η υπουργός Δικαιοσυνης Κριστιάν Τομπιρά, η οποία παραιτήθηκε στα τέλη Ιανουαρίου, επειδή ήταν αντίθετη στο σχέδιο για στέρηση της υπηκοότητας. Και αυτοί που συχνά επονομάζονται «οι επικριτές», όπως ο πρώην υπουργός Οικονομίας Αρνό Μοντμπούρ, ουδέποτε μετρίασαν τις επικρίσεις τους για τη «φιλελεύθερη» στροφή της κυβέρνησης μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον κ. Βαλς.

Αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι ο κ. Ολάντ μπορεί να μην μπορέσει να διεκδικήσει καν την επανεκλογή του ως υποψήφιος της Κεντροαριστεράς στις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση