GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Eurovision: Για το διωγμό στην Κριμαία μιλά το τραγούδι της Ουκρανίας

Σε ένα ιστορικό γεγονός, τον διωγμό των Τατάρων από την Κριμαία θα αναφέρεται το τραγούδι με το οποίο θα κατέβει η Ουκρανία στο φετινό ...


Σε ένα ιστορικό γεγονός, τον διωγμό των Τατάρων από την Κριμαία θα αναφέρεται το τραγούδι με το οποίο θα κατέβει η Ουκρανία στο φετινό διαγωνισμό της Eurovision.
Η Τζαμάλα, μια 32χρονη τραγουδίστρια που ανήκει στη μουσουλμανική μειονότητα των Τατάρων της Κριμαίας θα τραγουδήσει για τον ξεριζωμό από τις δυνάμεις του Ιωσήφ Στάλιν των εκατοντάδων χιλιάδων συμπατριωτών της από τα εδάφη τους στη Μαύρη Θάλασσα.
Η Τζαμάλα κέρδισε στον τελικό χθες το βράδυ στην Ουκρανία, παίρνοντας το εισιτήριο για τον ευρωπαϊκό διαγωνισμό.
Αφού ολοκλήρωσε την ερμηνεία του τραγουδιού της "1944"- η χρονιά δηλαδή των μαζικών διωγμών των Τατάρων από την χερσόνησο της Κριμαίας- η Τζαμάλα και ένας από τους κριτές του διαγωνισμού μετά δυσκολίας κατάφεραν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους την ώρα που σχολίαζαν την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, μετά από 70 χρόνια.
Η Ρωσία συμμετέχει επίσης στον διαγωνισμό της Eurovision και η ενδεχόμενη παρουσία της Τζαμάλα στον τελικό της Στοκχόλμης, τον Μάιο, θα προσδώσει έναν σαφώς πολιτικό τόνο σ' έναν διαγωνισμό μουσικής.
Η νίκη της Τζαμάλα σημειώθηκε έπειτα από ένα Σαββατοκύριακο έντονης συναισθηματικής φόρτισης στην Ουκρανία, που τίμησε τη μνήμη των 100 διαδηλωτών οι οποίοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στη Μαϊντάν το 2014 που είχαν ως αποτέλεσμα την ανατροπή του φιλορώσου προέδρου Γιανουκόβιτς.
Ενδεικτικό μάλιστα του τεταμένου κλίματος είναι το γεγονός ότι οι διαδηλωτές έσπασαν δύο υποκαταστήματα ρωσικών τραπεζών στο κέντρο του Κιέβου.
Από την πλευρά της η καλλιτέχνιδα επισήμανε ότι το να αφηγηθεί την ιστορία της οικογένειάς της θα συμβάλει ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος.
«Το κεντρικό μήνυμα είναι να θυμόμαστε και να γνωρίζουμε την ιστορία. Όταν γνωρίζουμε, προλαμβάνουμε» τόνισε η ίδια στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters σε μια συνέντευξη που παραχώρησε από ένα στούντιο ηχογράφησης στο Κίεβο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση