GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

FT: Σχεδόν αναπόφευκτη μία άτακτη χρεοκοπία της Βενεζουέλας

Μία άτακτη χρεοκοπία της Βενεζουέλας είναι σχεδόν αναπόφευκτη, γράφει ο Διευθυντής του Κέντρου Διεθνούς Ανάπτυξης στο πανεπιστήμιο του Χά...

Μία άτακτη χρεοκοπία της Βενεζουέλας είναι σχεδόν αναπόφευκτη, γράφει ο Διευθυντής του Κέντρου Διεθνούς Ανάπτυξης στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, Ρικάρντο Χάουσμαν, σε άρθρο του στους Financial Times.

Καθώς οι αγορές, σημειώνει, προετοιμάζονται για τις αρνητικές επιπτώσεις από την πτώση των τιμών του πετρελαίου, η Βενεζουέλα θα είναι πιθανόν ο πρώτος κρίκος στην αλυσίδα του ντόμινο που θα ακολουθήσει.

Ο Χάουσμαν εξηγεί γιατί η Βενεζουέλα θα είναι πιθανότατα το πρώτο θύμα της κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου. «Πρώτον, επειδή, ενώ οι περισσότερες άλλες πετρελαιοεξαγωγικές χώρες αξιοποίησαν το μπουμ των τιμών πετρελαίου για να βάλουν χρήματα στην άκρη, ο πρώην Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, που πέθανε το 2013, τετραπλασίασε το χρέος της χώρας του».

Το 2015, προσθέτει ο Χάουσμαν, ήταν φοβερό έτος για τη Βενεζουέλα, με το ΑΕΠ της να μειώνεται 10%, μετά από την πτώση του κατά 4% το 2014. Ο πληθωρισμός πέρασε το 200% και το δημοσιονομικό έλλειμμα εκτοξεύθηκε στο 20% του ΑΕΠ, χρηματοδοτούμενο κυρίως με την εκτύπωση χρήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση