GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Δικό τους hot spot ανοίγουν στη Γευγελή πέντε χώρες

Δικό τους hot spot για τον έλεγχο των ροών προσφύγων ανοίγουν 4 βαλκανικές χώρες και η Αυστρία στα σύνορα Ελλάδας - Σκοπίων, στο έδαφ...


Δικό τους hot spot για τον έλεγχο των ροών προσφύγων ανοίγουν 4 βαλκανικές χώρες και η Αυστρία στα σύνορα Ελλάδας - Σκοπίων, στο έδαφος της ΠΓΔΜ, στη Γευγελή. Όπως συμφώνησαν σε συνάντηση στο Ζάγκρεμπ οι αρχηγοί αστυνομίας της Σερβίας, της ΠΓΔΜ, της Κροατίας, της Σλοβενίας και της Αυστρίας συμφώνησαν στη δημιουργία του ενιαίου κέντρου ελέγχου.

Κατά τη συνάντηση καθορίστηκε και η διαδικασία που θα ακολουθείται από την είσοδο των προσφύγων στην ΠΓΔΜ και μέχρι να φτάσουν στην Αυστρία. Επίσης συμφωνήθηκε να υπάρξει πλήρης συντονισμός και συνεννόηση όλων αυτών των χωρών για τον αριθμό των προσφύγων που θα γίνονται δεκτοί από την Αυστρία και την Γερμανία ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εγκλωβισμού προσφύγων στα δυτικά Βαλκάνια.

Στο κοινό ανακοινωθέν που υπεγράφη αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ και συγκεκριμένα στην πόλη Γευγελή, θα συσταθεί ενιαίο κέντρο ελέγχου με προσωπικό από τις πέντε αυτές χώρες που θα καταγράφει και θα επιτρέπει μόνο την είσοδο προσφύγων οι οποίοι πληρούν τους όρους που θέτει η Αυστρία και η Γερμανία. Το βασικότερο κριτήριο θα είναι να κατάγονται από εμπόλεμες περιοχές ενώ όλοι οι άλλοι θα απορρίπτονται επί τόπου και δεν θα επιτρέπεται η είσοδός τους στην ΠΓΔΜ.

Όσοι πρόσφυγες λάβουν τη βεβαίωση εισόδου θα μεταβαίνουν, συνοδεία αστυνομικών, με τρένο, στα σύνορα με τη Σερβία όπου θα τους παραλαμβάνει η σερβική αστυνομία και με τον ίδιο τρόπο θα μεταφέρονται στην Κροατία, στη συνέχεια στη Σλοβενία και θα καταλήγουν στην Αυστρία. Ο αρχηγός της κροατικής αστυνομίας Βλάντο Ντόμινιτς, σε συνέντευξη Τύπου μετά την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας, τόνισε ότι το ενιαίο κέντρο ελέγχου στην Γευγελή, εκτός από το κριτήριο της εμπόλεμης ζώνης, θα εφαρμόζει αυστηρά και τις ποσοστώσεις για την αποδοχή προσφύγων που θα ανακοινώσουν η Αυστρία και η Γερμανία.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο Αυστριακός ΥΠΕΞ Σεμπάστιαν Κουρτς ανέφερε ότι το 2016 η Αυστρία θα δεχτεί 37.500 πρόσφυγες.

Ο αρχηγός της κροατικής αστυνομίας ανέφερε επίσης ότι η συμφωνία που υπεγράφη σήμερα στο Ζάγκρεμπ κοινοποιήθηκε και στους αστυνομικούς διοικητές της Βουλγαρίας και της Αλβανίας με την πρόσκληση να την συνυπογράψουν για το ενδεχόμενο που οι προσφυγικές ροές αλλάξουν πορεία.

1 σχόλιο

  1. Αυτο ηταν απο την αρχη το ενναλακτικο σχεδιο της Γερμανιας και των χωρων της βορειας Ευρωπης. Απλα τωρα φαινονται μονο οι 5 χωρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση