GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

"SOS" εκπέμπει η Δικαιοσύνη

«SOS» εκπέμπει η δικαιοσύνη καθώς λόγω της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης συνθέτει, όπως και οι ίδιοι οι λειτουργοί της παραδέχοντ...


«SOS» εκπέμπει η δικαιοσύνη καθώς λόγω της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης συνθέτει, όπως και οι ίδιοι οι λειτουργοί της παραδέχονται, μια εικόνα ανεπάρκειας. Η έλλειψη δικαστικών υπαλλήλων , η κακή κατάσταση των δικαστικών κτιρίων αλλά και οι ανύπαρκτες, σε πολλές περιπτώσεις, υποστηρικτικές δομές, είναι η καθημερινότητα με την οποία έρχονται αντιμέτωποι όλοι οι εμπλεκόμενοι . Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους αφού στον προϋπολογισμό του υπουργείου Δικαιοσύνης για το 2016 προβλέπονται 578 εκατ. ευρώ έναντι 581 εκατ. ευρώ του περασμένου χρόνου. Τα κενά σε οργανικές θέσεις πολλά και είναι χαρακτηριστικό πως μόνο η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ζητεί την πρόσληψη 206 ειρηνοδικών προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα «βουνά» των αιτήσεων πολιτών που επιθυμούν να ενταχθούν στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Και μπορεί να έχουν προκηρυχθεί 690 θέσεις δικαστικών υπαλλήλων ωστόσο μόνο οι 26 από αυτούς θα αναλάβουν καθήκοντα στα διοικητικά δικαστήρια τα οποία καταγράφουν 390 κενά! Πρόκειται για τη διοικητική δικαιοσύνη η οποία καλείται να αντιμετωπίσει την πληθώρα νέων διαφορών που προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί η μνημονιακή νομοθεσία.
Σύμφωνα με έκθεση της ΕΕ για το 2015 η Ελλάδα βρίσκεται στην 1η θέση του πίνακα εκκρεμών διοικητικών υποθέσεων, σε σύνολο 20 κρατών-μελών. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Ειρήνη Γιανναδάκη, εκκρεμούν στα διοικητικά πρωτοδικεία 269.935 υποθέσεις από τις οποίες 51.138 έχουν προσδιοριστεί να δικαστούν τους επόμενους μήνες, για 197.691 δεν έχει προσδιοριστεί δικάσιμος, ενώ για 21.106 αναμένεται η έκδοση απόφασης Στα εφετεία η συνολική εκκρεμότητα ανέρχεται σε 39.952 από τις οποίες 18551 έχουν ήδη προσδιοριστεί να δικαστούν,15.517 δεν έχουν προσδιοριστεί ακόμη ενώ εκκρεμούν στα χέρια των δικαστών 5.884 υποθέσεις. Και τα πράγματα θα χειροτερέψουν καθώς όπως ανέφερε η κ. Γιανναδάκη « η οποιαδήποτε ασφαλιστική , φορολογική ή άλλη μεταρρύθμιση προδιαγράφει και νέες διαφορές που θα προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες .
Αν πχ. γίνει νόμος του κράτους το προσχέδιο νόμου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, και μόνο ο νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης για τον οποίον και μόνο να σημειωθεί ότι προβλέπεται η έκδοση 65 περίπου υπουργικών αποφάσεων θα κατακλύσει τα δικαστήρια με νέες διαφορές»
Την κατάσταση επιδεινώνει και ο απαρχαιωμένος εξοπλισμός με την Ελλάδα να καταλαμβάνει στην ετήσια έκθεση αποτελεσμάτων για την κατάσταση της δικαιοσύνης στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (JusticeScoreboard) την προτελευταία θέση στην εφαρμογή τεχνολογίας πληροφοριών στη δικαιοσύνη .
«Ανασφάλεια δικαίου»
Οι άνθρωποι της δικαιοσύνης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου κάνοντας λόγο για «πολύπλοκο μνημονιακό νομοθετικό πληθωρισμό με αλληλοεπικαλυπτόμενους κανόνες και αποσπασματική προσέγγιση για τα ρυθμιζόμενα θέματα ,χωρίς στοιχειώδη κωδικοποίηση, και συνεχείς αλλαγές του νομοθετικού πλαισίου, που δημιουργούν ένα απολύτως δαιδαλώδες θεσμικό οικοδόμημα χωρίς εσωτερική συνοχή». Όπως ανέφερε η κ. Γιανναδάκη μιλώντας στην τακτική γενική συνέλευση της Ένωσης «Η τακτική αυτή είναι αυτονόητο ότι δημιουργεί ανασφάλεια δικαίου και δυναμιτίζει την αρχή της νομιμότητας».
Δεν είναι τυχαίο, όπως επισημαίνουν οι δικαστικοί λειτουργοί, ότι τις περισσότερες φορές δεν εφαρμόζονται οι δικαστικές αποφάσεις ή καταργούνται επί της ουσίας με νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, «τακτική που ακυρώνει τον θεσμικό ρόλο της Δικαιοσύνης».
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην έκθεση του 2015 της (GRECO) ομάδας κρατών κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης επισημαίνεται ως παράγοντας της διαφθοράς στη χώρα μας η πολυνομία, η πολυπλοκότητα της νομοθεσίας και η ανεπαρκής διαφάνεια της νομοθετικής διαδικασίας .
Πάντως, παρά τις δυσκολίες η δικαιοσύνη , σύμφωνα με τις μετρήσεις, εξακολουθεί να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των πολιτών οι οποίοι ψάχνουν το δίκιο τους αν και παρατηρείται πως «είναι ακριβό προϊόν».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση