GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Χωρίς οριστική συμφωνία! Νέα Σύνοδος Κορυφής στις 17-18 Μαρτίου...

Δίχως οριστική συμφωνία ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία, έπειτα από μια μαραθώνια διαπραγμάτευση 15 ωρών στις Βρυξέλ...

Δίχως οριστική συμφωνία ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία, έπειτα από μια μαραθώνια διαπραγμάτευση 15 ωρών στις Βρυξέλλες, περίπου μιάμιση ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.
Ο Αυστριακός καγκελάριος, Βέρνερ Φάιμαν, επιβεβαίωσε ότι η τελική λύση θα δοθεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, στις 17-18 Μαρτίου. Επανέλαβε, δε, πως θα πρέπει να γίνεται καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, «καρφώνοντας» εκ νέου την Ελλάδα.
Στο διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής, ΕΕ και Τουρκία θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις.

Μέρκελ: Να βοηθηθεί η Ελλάδα - Τι πρότειναν οι Τούρκοι

Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της Συνόδου, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, είπε ότι τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστεί αναλυτικά το σχέδιο με τα μέτρα για το προσφυγικό.

Στην ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής οι ηγέτες περιγράφουν την κατάσταση και πώς θα πρέπει να οδηγηθεί σε ένα τέλος το προσφυγικό πρόβλημα στη βαλκανική χερσόνησο.

Δήλωσε ακόμη ότι το προσφυγικό έχει σοβαρές και δυσμενείς συνέπειες για την Ελλάδα και τόνισε πώς θα πρέπει να βοηθηθεί η χώρα και σε ανθρωπιστικό επίπεδο, αλλά και για να προστατέψει τα εξωτερικά της σύνορα. Για την καγκελάριο, είναι αναγκαίο η Ελλάδα να βοηθηθεί, έτσι ώστε να μπορεί να καταγράψει το 100% των προσφύγων και παράλληλα να αυξηθεί η ταχύτητα των μετεγκαταστάσεων.

Η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως η Τουρκία έχει λάβει ήδη μία σειρά μέτρων για να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών. Η Τουρκία πίεσε, όπως είπε, να δοθούν τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ, που έχουν ήδη συμφωνηθεί.

Όπως είπε, ακόμη, οι Τούρκοι πρότειναν, όλοι οι μετανάστες που έρχονται παράνομα στα νησιά της Ελλάδας, να τους δέχονται πίσω και να υπάρχει ποσόστωση για τους πρόσφυγες από τη Συρία. Δηλαδή, για κάθε έναν πρόσφυγα από τη Συρία που δέχεται η Τουρκία, έναν θα δέχεται και η Ευρώπη.

Όπως είπε, αυτή η πρόταση, εάν υλοποιηθεί, είναι ικανή να διασπάσει το προσφυγικό πρόβλημα. Σημείωσε πως η Τουρκία δεσμεύτηκε να υλοποιήσει τη συμφωνία αυτή και μάλιστα σε ευρεία κλίμακα.

Ολάντ: Η Ελλάδα θα λάβει 300 εκατ. ευρώ εντός του έτους για βοήθεια στο προσφυγικό
Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, επανέλαβε πως η χώρα μας θα πρέπει να βοηθηθεί. Όπως είπε, θα πρέπει να υπάρξει ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ελλάδα και η χώρα θα λάβει 300 εκατομμύρια ευρώ μέσα στο έτος. Συνολικά, στην Ελλάδα θα δοθούν 400.000.000 ευρώ μέχρι το 2020.

Τόνισε ακόμη ότι η Ευρώπη έχει θέσει συγκεκριμένους στόχους, για να μην υπάρξουν παράνομες ροές, ενώ κάλεσε την Τουρκία να κάνει το καθήκον της για την επανεισδοχή των προσφύγων. Είπε ακόμη πως όσοι μετανάστες έρχονται στην Ελλάδα παράνομα, θα επαναπροωθούνται στην Τουρκία με ευρωπαϊκά κονδύλια.

Ο ίδιος είπε ότι στην Ελλάδα βρίσκονται ήδη 30.000 πρόσφυγες και μετανάστες, που αναμένεται να αυξηθούν σε 40.000 τις επόμενες εβδομάδες.

Στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, ο Ολάντ τόνισε πως η χώρα αυτή υφίσταται τις συνέπειες του πολέμου στη Συρία. Σημείωσε πως οφείλει να βοηθηθεί η Τουρκία, αλλά και εκείνη να καταπολεμήσει το κύκλωμα των διακινητών.

Επανέλαβε πως θα ληφθούν άμεσα από την Άγκυρα τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ, όπως έχει συμφωνηθεί, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και μεγαλύτερης βοήθειας.


Τουσκ: Παραμένουν κλειστά τα σύνορα του διαδρόμου των Βαλκανίων
Με το τέλος της Συνόδου, στη συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε πως συμφωνήθηκε ότι παρά την καλή εφαρμογή του πρώτου σχεδίου δράσης ΕΕ – Τουρκίας, δεν έχουν μειωθεί αισθητά ακόμα οι ροές. Για τον Πολωνό Πρόεδρο υπάρχει καλή επικοινωνία με τις Τουρκικές αρχές και η μείωση των ροών της προηγούμενης εβδομάδας είναι «καλό σήμα», ενώ τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα υποστηρίξει την Ελλάδα στην επιστροφή μεταναστών στην Τουρκία.

Θετικό βήμα για τον Ντόναλντ Τούσκ είναι η δράση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και ο περιορισμός των ροών, η οποία χωρίς την θέληση της Τουρκίας για επανεισδοχή όλων των παράτυπων μεταναστών που βρέθηκαν στα Τουρκικά ύδατα δεν θα προχωρούσε.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Τούσκ είπε πως τα κράτη μέλη της ΕΕ υποδέχθηκαν τις προτάσεις της Τουρκίας και δεσμεύτηκαν για εργασία στην ακόλουθη βάση:

• Την επιστροφή όλων των παράτυπων μεταναστών που πέρασαν από τη Τουρκία στην Ελλάδα πίσω στη Τουρκία.
• Την εφαρμογή του σχεδίου για απελευθέρωση των θεωρήσεων βίζα για τους Τούρκους πολίτες.
• Την εκταμίευση των 3 δις και επιπλέον χρηματοδότηση για τους Σύρους πρόσφυγες.
• Το άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας.
• Την πιθανότητα δημιουργίας ζώνης ασφαλείας στη Συρία.
• Την μετεγκατάσταση προσφύγων από τη Τουρκία στην ΕΕ με τη φόρμουλα «ένας προς ένα».

«Θα εργαστούμε από κοινού με τη Τουρκία έτσι ώστε να φτάσουμε σε μια συμφωνία στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής» είπε ο Πολωνός πολιτικός, συμπληρώνοντας όμως πως έθεσε θέμα στον Τούρκο πρωθυπουργό για την ελευθερία του λόγου στη Τουρκία και το κλείσιμο εφημερίδων και τόνισε πως δεν μπορεί η ΕΕ να μείνει αδιάφορη.

Η συνάντηση για τον Πρόεδρο Τούσκ διήρκεσε αρκετά γιατί υπήρχαν αρκετά θέματα επί τάπητος από τους Ευρωπαίους ηγέτες που τέθηκαν κατά τη διάρκεια της Συνόδου. Συγκεκριμένα οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν τα εξής:

• Να τελειώσει η πρακτική ανοιχτού περάσματος από Ευρωπαϊκά σύνορα «wave through approach» δια μέσου του διαδρόμου των Βαλκανίων
• Για να βοηθηθεί η Ελλάδα θα κινητοποιηθεί «τεράστια ανθρωπιστική βοήθεια»
• Θα δοθεί βοήθεια στην Ελλάδα για τη φύλαξη των συνόρων, ιδιαίτερα στα σύνορα με τη ΠΓΔΜ και την Αλβανία

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση