GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΕΠΕΤΕΙΟΣ (18 Μαρτίου 1871): Η Παρισινή Κομμούνα

Γιώργος Αλεξάτος Στις 18 Μαρτίου 1871, ενώ τα πρωσικά στρατεύματα έχουν φτάσει στο Παρίσι και η γαλλική κυβέρνηση έχει συνθηκολογήσει με ...

Γιώργος Αλεξάτος

Στις 18 Μαρτίου 1871, ενώ τα πρωσικά στρατεύματα έχουν φτάσει στο Παρίσι και η γαλλική κυβέρνηση έχει συνθηκολογήσει με τους γερμανούς εισβολείς, ο λαός της γαλλικής πρωτεύουσας αναλαμβάνει ο ίδιος την υπεράσπισή της. Το σύνθημα "Πατριώτες στα όπλα" σε λίγες μέρες, στις 28 Μαρτίου, συμπληρώνεται με το "Ζήτω η Κομμούνα", καθώς ο παρισινός λαός -και κυρίως το προλεταριάτο- έχει αναδείξει τη δική του διοίκηση, με στόχο, εκτός από την υπεράσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας, και τον σοσιαλιστικό κοινωνικό μετασχηματισμό.
Επρόκειτο για την πρώτη απόπειρα της εργατικής τάξης να ανατρέψει την εξουσία του κεφαλαίου, πραγματοποιώντας μια "έφοδο στον ουρανό", όπως χαρακτήρισε ο Καρλ Μαρξ την παρισινή επανάσταση.
Αντιμέτωπο με τις ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις του αστικού καθεστώτος, αλλά και απομονωμένο από τη μεγάλη πλειονότητα του γαλλικού λαού, που αποτελούνταν από αγρότες (με τους οποίους δεν φρόντισε να συμμαχήσει), το Παρίσι έπεσε, μετά από εβδομήντα μέρες ηρωικής αντίστασης. Σε περίπου 30.000 υπολογίζονται οι νεκροί, που σκοτώθηκαν στις μάχες ή δολοφονήθηκαν κατά την καταστολή της εξέγερσης.
Εντούτοις, παρά την ήττα της, η Παρισινή Κομμούνα απέδειξε, για πρώτη φορά στην ιστορία των ταξικών αγώνων, πως η εργατική τάξη μπορεί να διεκδικεί βάσιμα την ανάδειξή της σε τάξη κυρίαρχη. Ότι η αστική κυριαρχία μπορεί να αμφισβητηθεί έμπρακτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση