GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Βαρουφάκης: Είχα ετοιμάσει επιστολή παραίτησης από τον Απρίλιο του 2015, αλλά...

Επιστολή παραίτησής του από τη θέση του υπουργού Οικονομικών είχε ετοιμάσει από τις 27 Απριλίου ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βα...


Επιστολή παραίτησής του από τη θέση του υπουργού Οικονομικών είχε ετοιμάσει από τις 27 Απριλίου ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, χωρίς τελικά να τη δώσει στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, δήλωσε σε γεύμα που είχε στην Αθήνα με τον συντάκτη των Financial Times, Peter Spiegel.

«Για μένα, όλα άλλαξαν όταν ο πρωθυπουργός (συμφώνησε με τους σκληρούς στόχους του προγράμματος τον Απρίλιο). Ο Θεός, οι Άγγελοι, οι θεοί του Ολύμπου, ακόμη και αν ένωναν τις δυνάμεις τους, δεν θα μπορούσαν να τα καταφέρουν. Και όταν άκουσα τον λόγο της υποχώρησής του, που ήταν ότι αποτελούσε μέρος μίας φανταστικής ανταλλαγής, ότι θα μπορούσαμε να πάρουμε την αναδιάρθρωση, ήταν εντελώς παράλογο για μένα», δήλωσε ο Βαρουφάκης, όταν ρωτήθηκε για την υποβάθμισή του από τον Τσίπρα τον περασμένο Απρίλιο.

Ο Spiegel σημειώνει ειρωνικά στο δημοσίευμά του, ότι στις 27 Απριλίου είχε γράψει ένα άρθρο για τον παροπλισμό του Βαρουφάκη από τον Τσίπρα, το οποίο ο πρώτος διέψευδε συνεχώς.

Ειρωνικά αναφέρεται ο Spiegel και στην επιλογή του Βαρουφάκη να γευματίσουν στο πολυτελές εστιατόριο «17», αν και όπως σημείωσε ο πρώην υπουργός είπε ότι ήταν επιλογή συνεργάτη του, καθώς ήταν κλειστό ένα άλλο εστιατόριο που ήταν της δικής του προτίμησης.

Ο Spiegel εκφράζει, επίσης, την έκπληξή του για το ότι ο Βαρουφάκης υποστήριξε και πάλι ότι ο Τσίπρας δεν έπρεπε να υποχωρήσει τον Ιούνιο, γιατί οι Ευρωπαίοι θα έκαναν τελικά πίσω και ο Ντράγκι δεν θα άφηνε ποτέ την Ελλάδα να βγει από το ευρώ. Η έκπληξη του Spiegel είναι προφανής μετά τα όσα έγιναν πέρυσι το καλοκαίρι, με την επιβολή της τραπεζικής αργίας και των capital controls, αλλά και με βάση τη γνώση που είχε ο ίδιος, όπως σημειώνει, ότι η Ευρώπη είχε έτοιμο το σχέδιο για το Grexit.

Ο συντάκτης των FT μετέφερε στον πρώην υπουργό την εξαιρετικά αρνητική άποψη παραγόντων των Βρυξελλών για το πρόσωπό του. «Η Αθήνα είχε σχεδόν βγει από το μνημόνιο το 2014 και τώρα έχει φορτωθεί ακόμη ένα. Η οικονομίας της ανέκαμπτε και τώρα βρίσκεται και πάλι σε ύφεση. Μερικοί μού είπαν ότι οι κακοί υπολογισμοί του κόστισαν δεκάδες δισεκατομμυρίων στη χώρα». Ο Βαρουφάκης είπε ότι ο δανεισμός της Ελλάδας από τις αγορές πριν αναλάβει ο ίδιος το υπουργείο Οικονομικών δεν ήταν αποτέλεσμα οικονομικής ευρωστίας αλλά πολιτικής διαπραγμάτευσης για να βοηθηθεί το τότε κυβερνών κόμμα».

Για τη φιλική του σχέση με τον Στουρνάρα, η οποία διαταράχθηκε όταν έγινε υπουργός Οικονομικών, ο Βαρουφάκης είπε ότι οι διαφορές τους ήταν επί της πολιτικής και όχι προσωπικές.

Για την πολιτική πρωτοβουλία που ίδρυσε, ο Βαρουφάκης δήλωσε ότι μπορεί να αποτύχει, όπως οι καλύτερες των προθέσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση