GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οι 28 κατέληξαν σε κοινή πρόταση και τώρα... πείθουν την Τουρκία

Με την επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο των 28 οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ διαπραγματεύονται σήμερα με την Τουρκία με πρώτη...


Με την επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο των 28 οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ διαπραγματεύονται σήμερα με την Τουρκία με πρώτη την συνάντηση του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, στις 8 το πρωί.

Τσίπρας: Διττός ο στόχος της συμφωνίας με την Τουρκία

Διττός πρέπει να είναι ο στόχος της συμφωνίας με την Τουρκία, δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια παρέμβασής του στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών σήμερα στις Βρυξέλλες.Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η συμφωνία πρέπει να στοχεύει αφενός στον τερματισμό των δικτύων της παράνομης μετανάστευσης που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και αφετέρου στο άνοιγμα ενός νόμιμου ανθρωπιστικού διαδρόμου για τους πρόσφυγες. 

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι εξερχόμενος χθες δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η αυριανή ημέρα θα είναι δύσκολη σε σχέση με την διαπραγμάτευση με τον Τούρκο πρωθυπουργό. Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν προτίθεται να θέσει βέτο είπε πως « αν χρειαστεί, ναι» . Ο αυστριακός καγκελάριος ΒέρνερΦάιμαν δήλωσε πως «έχουμε μεταξύ μας κοινή θέση, μένει να συμφωνήσει και η Τουρκία».

Πιέζει ο Νταβούτογλου για νέα κεφάλαια

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου θα πιέσει τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμφωνήσουν στο άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη τής Τουρκίας στην ΕΕ όταν τους συναντήσει αργότερα σήμερα στις Βρυξέλλες, είπε ανώτατος Τούρκος αξιωματούχος.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος έφτασε στις Βρυξέλλες αργά χθες, δεν είχε δει ακόμα την τελευταία συμφωνία που ενέκριναν χθες οι χώρες της ΕΕ πριν τις σημερινές συνομιλίες που στοχεύουν σε μια συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκιάς για τον έλεγχο των μετανστευτικών ροών στην Ελλάδα. Δεν είναι σίγουρο ότι θα συμφωνήσει σε όλα τα άρθρα.

"Η ΕΕ πρέπει να δει τη συνολική εικόνα", είπε ο αξιωματούχος για την διαδικασία ένταξης, η οποία έχει καθυστερήσει λόγω του Κυπριακού.

"Υπάρχουν αρκετές συμφωνίες για την διαδικασία πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Έχουμε ήδη εκπληρώσει τα αρχικά κριτήρια για πολλά κεφάλαια, οπότε πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλά βήματα που (χρειάζονται) να γίνουν για να ανοίξουν αυτά τα κεφάλαια, και αυτή παραμένει η προσδοκία μας", είπε.

Το σχέδιο Τουσκ

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τουσκ παρουσίασε ένα νέο σχέδιο, με βάση το οποίο θα συνεχιστεί η σημερινή συζήτηση. 

Το σχέδιο προβλέπει μεγάλη κινητοποίηση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε υποστήριξη στην Ελλάδα στο τεχνικό επίπεδο, έτσι ώστε να νομιμοποιηθεί και να καταστεί βιώσιμος ο μηχανισμός επανεισδοχής προσφύγων και επιστροφής μεταναστών στην Τουρκία. 

Πιο αναλυτικά, κοινοτικός αξιωματούχος τόνισε το βράδυ της Πέμπτης πως η Ευρωπαϊκή Ένωση προτείνει την κινητοποίηση διοικητικής υποστήριξης από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε., με δικαστές, διερμηνείς, μεταφραστές και διοικητικούς υπαλλήλους της Frontex. Στόχος της πρότασης αυτής είναι η στελέχωση των κέντρων υποδοχής στα νησιά και στην ενδοχώρα με νομικά καταρτισμένο προσωπικό, έτσι ώστε να επιτρέπεται η ταχεία ανάλυση της κάθε αίτησης ασύλου. 

Μέρκελ: Δεν έχει οριστεί ημερομηνία επιστροφής μεταναστών στην Τουρκία

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, σε δηλώσεις της μετά τη συμφωνία των ηγετών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις θέσεις που θα παρουσιάσουν στην Τουρκία για το μεταναστευτικό στις Βρυξέλλες σήμερα, είπε ότι δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την έναρξη της επιστροφής μεταναστών στην Τουρκία αλλά θα πρέπει να γίνει σύντομα.

Η καγκελάριος δήλωσε επίσης πως η νόμιμη μετεγκατάσταση Σύρων προσφύγων από την Τουρκία στην ΕΕ θα πρέπει να ξεκινήσει λίγες μέρες μετά τις πρώτες επιστροφές από την Ελλάδα. Οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία δεν θα είναι εύκολες, πρόσθεσε, αλλά όλες οι χώρες της ΕΕ θέλουν συμφωνία για το μεταναστευτικό.

Την συμφωνία των χωρών της ΕΕ για την κοινή στάση που θα κρατήσουν στις συνομιλίες με την Τουρκία ανακοίνωσε αργά χθες το βράδι και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Σαβιέ Μπετέλ σε μήνυμά του στον κοινωνικό ιστότοπο Twitter.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση