GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Επίθεση - Τουρκία: Στους 37 οι νεκροί από το χθεσινό τυφλό χτύπημα

Στους 37 έφτασε ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν χθες το βράδυ στην Άγκυρα σε τυφλό χτύπημα με παγιδευμένο αυτοκίνητο σε πολυσύχ...


Στους 37 έφτασε ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν χθες το βράδυ στην Άγκυρα σε τυφλό χτύπημα με παγιδευμένο αυτοκίνητο σε πολυσύχναστη περιοχή στο κέντρο της Τουρκικής πρωτεύουσας. Πρόκειται για την τρίτη επίθεση μέσα σε περίπου έξι μήνες και τη δεύτερη σε λιγότερο από έναν μήνα.

Ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας Μεχμέτ Μουεζίνογκλου ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον ένας ή δύο από τους νεκρούς είναι δράστες της επίθεσης. Αναφερόμενος στους τραυματίες δήλωσε ότι 125 άνθρωποι νοσηλεύονται, 16 από τους οποίους βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση. 

"Χάσαμε τρεις πολίτες μας στο νοσοκομείο. Μέχρι τώρα 37 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε αυτή την τρομοκρατική επίθεση", δήλωσε ο Μουεζίνογκλου.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Εφκάν Αλά ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι το όνομα της οργάνωσης που είναι υπεύθυνη την επίθεση θα ανακοινωθεί μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα - μέχρι και σήμερα, Κυριακή. 

Δεν έχει γίνει μέχρι στιγμή καμία ανάληψη ευθύνης για το συμβάν. Ωστόσο, αξιωματούχος των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας ανέφερε πως, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η επίθεση πραγματοποιήθηκε από Κούρδο μαχητή του PKK ή συνδεόμενης με αυτό οργάνωσης. 

Mετά τη νέα βομβιστική επίθεση στο κέντρο της Άγκυρας, ο Ερντογάν είπε ότι οι "Τρομοκρατικές οργανώσεις που χάνουν τη μάχη απέναντι στις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας βάζουν ως στόχο αθώους πολίτες και ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις ενισχύουν την αποφασιστικότητα της χώρας του κατά της τρομοκρατίας. "Το τουρκικό κράτος δεν θα υποχωρήσει ποτέ στο δικαίωμά του να υπερασπισθεί τον εαυτό του και τους πολίτες του", πρόσθεσε.

Λίγες ώρες μετά την επίθεση, δικαστήριο της Αγκυρας διέταξε απαγόρευση πρόσβασης στο Facebook, στο Twitter και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μετά την ανάρτηση οπτικού υλικού από το σημείο της επίθεσης. 

Μηνύματα αλληλεγγύης από την ΕΕ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ απηύθυνε «προς τον τουρκικό λαό μήνυμα βαθιάς αλληλεγγύης, έπειτα από την άθλια επίθεση που έπληξε το κέντρο της Αγκυρας, προκαλώντας μεγάλο αριθμό θυμάτων».

«Η Γαλλία βρίσκεται στο πλευρό της Τουρκίας για να συνεχίσει μαζί της τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας που κτυπά παντού και πρέπει να αντιμετωπισθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή ενεργητικότητα», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Γαλλικής Προεδρίας.

Από τη Ρώμη, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου για την επίθεση. Συλλυπητήρια απηύθυνε επίσης και στον πρόεδρο της Ακτής του Ελεφαντοστού για τη επίθεση στο θέρετρο Γκραν Μπασάμ.

«Οι τρομοκράτες πρέπει να καταλάβουν ότι όσο αιματηρό και να είναι το μίσος τους, δεν θα καταφέρουν να μας κάμψουν και να μας αποσταθεροποιήσουν. Η απάντηση και η καταδίκη της διεθνούς κοινότητας θα είναι αυστηρές, ομόφωνες και αποφασιστικές», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ματέο Ρέντσι.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του χθες βράδυ, εξέφρασε αποτροπιασμό για την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στην 'Αγκυρα και καταδίκασε την τρομοκρατία απ' όπου κι αν προέρχεται. "Εκφράζουμε την αλληλεγγύη της Ελλάδας στον τουρκικό λαό,στους πολίτες της τουρκικής πρωτεύουσας, καθώς και τα θερμά συλλυπητήρια του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης στις οικογένειες των θυμάτων", αναφέρει.

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Τζούλι Μπίσοπ καταδίκασε την επίθεση και αποκάλυψε ότι ο πρεσβευτής της χώρας στην Άγκυρα μόλις που γλίτωσε από την επίθεση. "Ήταν μέσα στο αυτοκίνητο όταν η βόμβα εξερράγη, σε απόσταση μόλις 20 μέτρων", είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση