GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Συνάντηση Κατρούγκαλου δανειστών: Αναζητώνται επιπλέον μέτρα 900 εκατομμυρίων

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Γιώργου Κατρούγκαλου και του Ευκλείδη Τσακαλώτου και των επιτελείων με τους δανειστές. Σύμφωνα με τον υπ...


Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Γιώργου Κατρούγκαλου και του Ευκλείδη Τσακαλώτου και των επιτελείων με τους δανειστές.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας η συνάντηση έγινε «σε καλύτερο κλίμα από τις προηγούμενες φορές» ωστόσο χρειάζεται ακόμη δρόμος για τη σύγκλιση. Ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε πάντως τη διαπραγμάτευση «ουσιαστική». «Είπαμε τις απόψεις μας και θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση πάνω σε αυτά» τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι η διαπραγμάτευση είναι σκληρή, αλλά σε καμία περίπτωση αγεφύρωτη.

Στη συνάντηση τέθηκε το θέμα των ποσοστών αναπλήρωσης των συντάξεων και η εθνική σύνταξη. Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό ρεπορτάζ, οι δανειστές φαίνεται να διαφωνούν στα ποσοστά αναπλήρωσης για τους συνταξιούχους με 25 έως 35 χρόνια ασφάλισης. Ο κ. Κατρούγκαλος αντιπρότεινε να αυξηθούν τα ποσοστά αναπλήρωσης για αυτή την ομάδα και να μειωθούν αντιστοίχως τα ποσοστά αναπλήρωσης για λιγότερα χρόνια εργασίας.

Σε ερώτηση σχετικά με τα ποσοστά αναπλήρωσης, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε ότι «ένα θέμα που έχουν θέσει και που το έχουμε ακούσει ως κριτική, γενικότερα, είναι ότι στο διάστημα μεταξύ 25 έως 35 ετών ασφάλισης, τα ποσοστά αυτά δεν υπηρετούν την ανταποδοτικότητα. Εμείς είπαμε ότι είμαστε διατεθειμένοι να το συζητήσουμε, με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι δεν μιλάμε για επιπλέον περικοπές στο σύνολο της συνταξιοδοτικής δαπάνης», ενώ συμπλήρωσε: «Εσωτερικές διορθώσεις στην αρχιτεκτονική μας, που να μην καταλήγουν στο να επιβαρύνουν αυτούς που είναι πιο αδύναμοι, είμαστε διατεθειμένοι να τις κάνουμε».

Τεράστια απόκλιση φαίνεται ότι υπάρχει ακόμη για το θέμα των επικουρικών συντάξεων και το θέμα θα αναβληθεί για το τέλος της συζήτησης.

«Κυβέρνηση και ΔΝΤ είναι στα 2 άκρα» για το θέμα αυτό, είπε ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτηριστικά.

Για την κατώτατη σύνταξη, το ποσό παραμένει στα 384 ευρώ και δεν έχει τεθεί ακόμη θέμα από τους δανειστές, είπε ο υπουργός Εργασίας.

Καμία πρόοδος δεν υπήρξε και για το θέμα του ασφαλιστικού αγροτών και ελευθέρων επαγγελματιών αφού οι δανειστές ζήτησαν επιπλέον στοιχεία για τις ομάδες αυτές.

Έτσι, μετά και τη σημερινή συνάντηση, οι δανειστές έχουν δεχτεί μέτρα 900 εκατ. ευρώ που έχει προτείνει η κυβέρνηση και αναζητώνται άλλα 900 εκατομμύρια ευρώ.

Για αύριο έχει αναβληθεί η συνάντηση για το θέμα του δημοσιονομικού πλαισίου.

Σύμφωνα με τον Ε. Τσακαλώτο, το δημοσιονομικό είναι πιθανόν να καλυφθεί από τη φορολογία εισοδήματος ή άλλα μέτρα, ωστόσο η συζήτηση αυτή θα ανοίξει αύριο Κυριακή.

Επίσης, η κυβέρνηση εμμένει και στο «όχι» στη μείωση του αφορολόγητου ορίου, κάτι που επίσης θα συζητηθεί αύριο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση