GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σπήλαιο Αλταμίρα: Καλωσήλθατε στην Καπέλα Σιξτίνα της παλαιολιθικής εποχής

Στην Κανταβρία της Ισπανίας, 33 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της επαρχίας, την Σανταντέραν, βρίσκεται το περίφημο σπήλαιο της Αλταμίρ...


Στην Κανταβρία της Ισπανίας, 33 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της επαρχίας, την Σανταντέραν, βρίσκεται το περίφημο σπήλαιο της Αλταμίρα. Ή όπως το έχουν ονομάσει οι αρχαιολόγοι: η Καπέλα Σιξτίνα της παλαιολιθικής εποχής.

Το σπήλαιο ανακάλυψε τυχαία ένας βοσκός το 1868.
Μπαίνοντας στο σπήλαιο οι ειδικοί εντυπωσιάστηκαν τόσο που στην αρχή πίστεψαν ότι οι περίφημες προϊστορικές σπηλαιογραφίες που κοσμούν την οροφή του ήταν ψεύτικες και πως οι πρωτόγονοι δεν μπορούσαν ποτέ να αποτυπώσουν ένα τέτοιο καλλιτεχνικό έργο.
Και όμως!
Οι εξαιρετικές συνθήκες του σπηλαίου δε, είχαν διατηρήσει τα έργα αυτά σε πολύ καλή κατάσταση.

Μόνο η ανακάλυψη άλλων σπηλαίων της λίθινης εποχής, των οποίων τα σκίτσα χρονολογήθηκαν με μεγαλύτερη ακρίβεια, και διαδοχικές έρευνες πιστοποίησαν την αυθεντικότητα των ευρημάτων.
Το σπήλαιο Αλταμίρα έχει μήκος 270 μέτρα. Υπάρχει ένας φυσικός προθάλαμος στο σπήλαιο και ακολουθεί μια απεικονίζουν βουβάλους, ελάφια και άλογα, ακίνητα ή σε κίνηση, και σκηνές κυνηγιού.
Τα σχέδια είναι φτιαγμένα ακόμη και σε ύψος 2,20 μέτρων, έχουν χρώμα ενώ άλλα είναι χαραγμένα στην πέτρα. Τα χρώματά τους προέρχονται από ώχρα και είναι σε καφέ, κίτρινες και κόκκινες αποχρώσεις. Χρησιμοποιήθηκε επίσης μαύρο χώμα πλούσιο σε μαγνήσιο και άνθρακα.
Τα ζώα που βρίσκονται στις αναπαραστάσεις και ειδικά οι βίσονες είναι έτσι χρωματισμένα που δείχνουν σχεδόν τρισδιάστατα και απολύτως ρεαλιστικά.

Σύγχρονες μελέτες απέδειξαν ότι τα σχέδια ανάγονται στην παλαιολιθική εποχή, σε περίπου 16.000 χρόνια πριν, πρόκειται επομένως για μια από τις πιο σημαντικές μαρτυρίες της προϊστορικής εποχής.
Επειδή οι υδρατμοί που εκπέμπει το ανθρώπινο σώμα μπορούν να βλάψουν τα σχέδια, το αυθεντικό σπήλαιο έκλεισε για το κοινό και κατασκευάστηκε ένα όμοιο σπήλαιο, πιστή αναπαράσταση του αυθεντικού, στην οποία υπάρχει ένα μουσείο.
Όποιος ωστόσο επιθυμεί να επισκεφτεί το αυθεντικό σπήλαιο, στο οποίο μπορούν να εισέλθουν μόνο 25 άτομα την ημέρα, πρέπει να κάνει αίτηση στο Museo y Centro de Investigación de Altamira της Santillana del Mar. Ο χρόνος αναμονής είναι τρία χρόνια.
Το 1924 το σπήλαιο της Αλταμίρα ανακηρύχθηκε «εθνικό μνημείο», ενώ από το 1985 περιλαμβάνεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Με πληροφορίες από Wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση