GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Προσοχή δράκοι! Στα νησιά όπου ζουν οι... πραγματικοί

Προσοχή δράκοι! Όχι δεν είναι επιγραφή από κάποιο παραμύθι αλλά μια πραγματική προειδοποίηση στα νησιά του αρχιπελάγους Lesser Sunda, ...


Προσοχή δράκοι! Όχι δεν είναι επιγραφή από κάποιο παραμύθι αλλά μια πραγματική προειδοποίηση στα νησιά του αρχιπελάγους Lesser Sunda, στην Ινδονησία. Γιατί στα νησιά αυτά ζουν δράκοι, πραγματικοί δράκοι! Οι δράκοι κομόντο (Varanus komodoensis)!


Και μπορεί να μην ξεφυσούν φωτιά όταν θυμώνουν αλλά παραμένουν ζώα μεγαλόσωμα και εντυπωσιακά, που προκαλούν το δέος.
Έχουν μήκος 3 μέτρα, σκληρό φολιδωτό σώμα, ζυγίζουν 70 κιλά και – παρά το μέγεθος τους- μπορούν να τρέξουν με ταχύτητα 30 χμλ/ώρα. Για να κυνηγήσουν το φαΐ τους για παράδειγμα...

Μπορούν να πιάσουν στα σαγόνια τους έναν ολόκληρο νεροβούβαλο. Και αφού του προκαλέσουν σημαντική απώλεια αίματος με το δάγκωμα, ρίχνουν μέσα στο σώμα του θύματος και το δηλητήριο τους για να «εξασφαλίσουν» το θάνατο του. Τα θύματα των δράκων κομόντο πεθαίνουν από ακατάσχετη αιμορραγία.
Τρώνε φαγητό ποσότητας που ζυγίζει το 80% του βάρους τους και στη συνέχεια χωνεύουν για εβδομάδες, χωρίς να τρώνε κάτι άλλο.
Το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους το περνούν ξαπλωμένοι στον ήλιο...

Είναι το μεγαλύτερο είδος σαύρας στον κόσμο και οι βιολόγοι εκτιμούν ότι οι δράκοι κομόντο πέρασαν στην Ινδονησία από την Αυστραλία πριν από 900.000 χρόνια. Το είδος πάντως είναι εκατομμυρίων ετών και έχει επιβιώσει των εποχών των παγετώνων.
Παρ’ ότι σκληροτράχηλο, αυτό το σπάνιο και εξωτικό είδος απειλείται με εξαφάνιση.

Οι δράκοι κομόντο πέφτουν θύματα θηρευτών που τους κυνηγούν και τους αιχμαλωτίζουν για να τους πουλήσουν σε ζωολογικούς κήπους ή εκκεντρικούς ιδιώτες ανά τον κόσμο. Επίσης θηρεύονται για το δέρμα αλλά και τα πόδια τους.
Το 1980, σε μια προσπάθεια να διασώσει τα... τέρατα αυτά του παραμυθιού, η κυβέρνηση της Ινδονησίας ίδρυσε το Εθνικό Πάρκο Κομοντο, έκτασης 1.810 τετραγωνικών χλμ, που περιλαμβάνει τα νησιά Κομόντο, Ρίνκα και Παντάρ της Ινδονησίας, όπου κυρίως διαβιούν τα ζώα αυτά. Το 1986 το Πάρκο μπήκε στη λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Με τις προσπάθειες αυτές σήμερα ζουν περίπου 3.000 δράκοι μέσα στα όρια του πάρκου.

Mε πληροφορίες από Wikipedia, BBC, φωτογραφίες BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση