GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Νικητές Τραμπ και Κλίντον αλλά αντέχουν ακόμα Κρουζ και Σάντερς

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για το προεδρικό χρίσμα Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε στην Αριζόνα, ενώ ο συνυποψήφιός του Τεντ Κρουζ επικράτ...


Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για το προεδρικό χρίσμα Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε στην Αριζόνα, ενώ ο συνυποψήφιός του Τεντ Κρουζ επικράτησε στη Γιούτα αναπτερώνοντας έτσι την ελπίδα του κατεστημένου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ότι αυτός ίσως μπορεί ν' ανακόψει την δυναμική του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου.
Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, η Χίλαρι Κλίντον κέρδισε στην Αριζόνα ενισχύοντας τη δυναμική της, ενώ ο συνυποψήφιός της, Μπέρνι Σάντερς επικράτησε στη Γιούτα και στο Αιντάχο παραμένοντας δυναμικά στον προεκλογικό αγώνα.


Η διεξαγωγή των προκριματικών εκλογών στην Αριζόνα, τη Γιούτα και στο Αϊντάχο επισκιάστηκε από τις χθεσινές τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, όπου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 34 άνθρωποι, προκαλώντας την ανησυχία των Αμερικανών ψηφοφόρων γύρω από θέματα ασφάλειας, αλλά και για το ενδεχόμενο νέων τρομοκρατικών επιθέσεων στις ΗΠΑ.


Ο Τραμπ ενίσχυσε τη θέση του στην Αριζόνα υιοθετώντας σκληρή γλώσσα κατά των μεταναστών και κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, προκειμένου να υπερισχύσει του Κρουζ, και του κυβερνήτη του Οχάιο Τζον Κέισικ. Ο Τραμπ είχε την υποστήριξη του σερίφη της Κομητείας Μαρικόπα, Τζο Αρπέο, ενός ένθερμου υποστηρικτή της πάταξης των παράνομων μεταναστών.


Η νίκη του Τραμπ στην Αριζόνα, κερδίζοντας και τους 58 εκλέκτορες της πολιτείας, ενίσχυσε την επιχειρηματολογία του ότι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα πρέπει να συσπειρωθεί γύρω από την υποψηφιότητα του για το προεδρικό χρίσμα.“Η νίκη στην Αριζόνα είναι μεγαλύτερη από αυτή που περίμενα αρχικά. Σας ευχαριστώ! Δε θα το ξεχάσω ποτέ!”, έγραψε ο Τραμπ στο Twitter. “Ελπίζω ότι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα θα ενωθεί και θα κερδίσει μία μεγάλη νίκη το Νοέμβριο, ανοίγοντας το δρόμο σε πολλούς δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο”, συμπλήρωσε.


Από την άλλη μεριά, η νίκη του Κρουζ στη Γιούτα έδωσε ελπίδα στους Ρεπουμπλικάνους ότι ο γερουσιαστής από το Τέξας μπορεί να επικρατήσει του Τραμπ. Ο πυρήνας των Ρεπουμπλικάνων εκφράζει φόβους ότι οι εξαγγελίες του Τραμπ για απέλαση 11 εκατομμυρίων παράνομων μεταναστών, αλλά και για την οικοδόμηση τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, μπορούν να οδηγήσουν στην εκλογή προέδρου από το στρατόπεδο των Δημοκρατικών. Ο Κρουζ φαίνεται ότι ευνοήθηκε από τους μορμόνους που έχουν τον πρώτο λόγο στους Ρεπουμπλικανούς στη Γιούτα, καθώς επικρίνουν την επίθεση του Τραμπ, στον Μιτ Ρόμνεϊ, υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2012. Ο Τραμπ αναρωτήθηκε αν ο Ρόμνεϊ, ο οποίος είναι εξέχων μέλος των μορμόνων, είναι πράγματι μορμόνος, εξοργίζοντας την κοινότητά τους. “Το αποτέλεσμα του Τραμπ στη Γιούτα δείχνει ότι ενώ πολλοί επιδοκιμάζουν τα καυστικά σχόλια του, υπάρχουν κι άλλοι που τα απεχθάνονται. Η αμφισβήτηση της πίστης του Ρόμνεϊ ήταν σίγουρο πως θα είχε συνέπειες στη Γιούτα”, τονίζει ο Ντέιβιντ Γέπσεν, διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Πολιτικής Paul Simon στο Πανεπιστήμιο του Νότιου Ιλινόι.


Η Κλίντον από την πλευρά της, έστρεψε την προσοχή της στις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, υποστηρίζοντας ότι τόσο ο Τραμπ, όσο και ο Κρουζ στερούνται της απαραίτητης εμπιστοσύνης για να ηγηθούν στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Ο Τραμπ έχει εξαγγείλει την προσωρινή απαγόρευση της εισόδου των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ, ενώ ο Κρουζ την ενίσχυση των αστυνομικών περιπολιών στις μουσουλμανικές γειτονιές των ΗΠΑ. “Είναι η ώρα της Αμερικής να ηγηθεί. Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι ένας ηγέτης που εκμεταλλεύεται τους φόβους”, τόνισε στη ομιλία της μετά τη νίκη της στο Σιάτλ.


Ο Σάντερς τόνισε ότι η νίκη του στη Γιούτα και το Αϊντάχο κατέστη δυνατή με την υποστήριξη των νεαρών Αμερικανών και πολιτών της μεσαίας τάξης, οι οποίοι υποστηρίζουν την “πολιτική του επανάσταση”. “Αυτές οι αποφασιστικές νίκες στο Αϊντάχο και στη Γιούτα ενισχύουν την εμπιστοσύνη μου, ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε μεγάλες νίκες στις προσεχείς προκριματικές εκλογές”, τόνισε.


Ο Τραμπ επιδιώκει να υπερισχύσει των προσπαθειών που θέλουν να “φρενάρουν” τη δυναμική του ώστε να μην εξασφαλίσει τους 1.237 εκλέκτορες που απαιτούνται για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων. Μέχρι στιγμής, έχει εξασφαλίσει 678 εκλέκτορες.“Νομίζω ότι θα είναι πολύ δύσκολο γι' αυτούς να το πετύχουν. Έχω εκατομμύρια ψήφους περισσότερους από τον οποιονδήποτε", δήλωσε ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος στη διάρκεια συνέντευξής του, στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.


Ο Σάντερς από την πλευρά του, επιδιώκει να νικήσει στις τρεις πολιτείες στις οποίες θα διεξαχθούν προκριματικές εκλογές μέσα στην εβδομάδα, καθώς η Αλάσκα, η Χαβάη και η Ουάσινγκτον θα ψηφίσουν το Σάββατο. Η Κλίντον, ωστόσο, θα εξακολουθήσει να κερδίζει εκλέκτορες ακόμη κι αν χάσει στις παραπάνω πολιτείες, καθώς το σύστημα εκλογής των Δημοκρατικών βασίζεται στην αναλογική κατανομή των εκλεκτόρων σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ.
Οι προκριματικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες, ήταν για τους Ρεπουμπλικάνους οι πρώτες μετά την αποχώρηση του Μάρκο Ρούμπιο, γερουσιαστή από τη Φλόριντα, μετά τη νίκη του Τραμπ στην πολιτεία αυτή.
Ο Κέισικ μετέχει ακόμη στην κούρσα των προκριματικών εκλογών ενισχύοντας τη διαμόρφωση της δυναμικής που αντιμάχεται τον Τραμπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση