GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τέσσερα χρόνια χωρίς τον Γιάννη Μπανιά...

Γιώργος Αλεξάτος Τέσσερα χρόνια χωρίς τον Γιάννη Μπανιά. Έναν άνθρωπο με τον οποίο συνεργάστηκα επί χρόνια, συγκρουστήκαμε κατά καιρούς, ...

Γιώργος Αλεξάτος

Τέσσερα χρόνια χωρίς τον Γιάννη Μπανιά. Έναν άνθρωπο με τον οποίο συνεργάστηκα επί χρόνια, συγκρουστήκαμε κατά καιρούς, αλλά ποτέ δεν έπαψε να εκτιμά και να σέβεται ο ένας τον άλλον. Όπως πρέπει να συμβαίνει μεταξύ κομμουνιστών.

Γεννημένος στους Μελισσουργούς της Άρτας το 1939, ο Γιάννης Μπανιάς εντάχθηκε ως φοιτητής του Πολυτεχνείου του Γκρατς στο παράνομο ΚΚΕ και απελάθηκε από την Αυστρία λόγω της πολιτικής του δραστηριότητας. Ηγετικό στέλεχος, κατόπιν, της Δ.Ν. Λαμπράκη, εξορίστηκε από τη Χούντα και μετά την απελευθέρωσή του συμμετείχε ενεργά στο αντιδικτατορικό κίνημα.

Έχοντας επιφυλάξεις σχετικά με τη φυσιογνωμία του ΚΚΕ εσ., αν και σαφώς τοποθετημένος υπέρ της ανανέωσης του κομμουνιστικού κινήματος, παρέμεινε ανένταχτος στα 1968-75 και μετά την ένταξή του στο κόμμα εκλέχτηκε μέλος του Ε.Γ. της Κ.Ε.

Η εκλογή του στη θέση του γραμματέα του ΚΚΕ εσ., το 1982, σηματοδότησε την αριστερή στροφή του κόμματος, στην οποία αντιτάχθηκε η τάση Κύρκου, η οποία τελικά επικράτησε, επιβάλλοντας τη διάλυσή του και την ίδρυση της Ελληνικής Αριστεράς (ΕΑΡ).

Ο Μπανιάς, επικεφαλής της τάσης που υπερασπίστηκε την κομμουνιστική φυσιογνωμία του κόμματος, συνέχισε τον αγώνα για την ανανέωση του κομμουνιστικού κινήματος, από το ΚΚΕ Εσ. / Ανανεωτική Αριστερά και την ΑΚΟΑ.

Συμμετέχοντας στον ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου υπήρξε βουλευτής στα 2007-09, ουδέποτε εγκατέλειψε την αναφορά του στο κομμουνιστικό κίνημα και στην υπόθεση της εργατικής τάξης.

Αθάνατος!

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση