GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ποιοι θα πληρώσουν: Τι προβλέπει η συμφωνία για το φόρο εισοδήματος

Σύγκλιση μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των επικεφαλής των θεσμών στη φορολογία εισοδήματος επιτεύχθηκε κατά τη σ...


Σύγκλιση μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των επικεφαλής των θεσμών στη φορολογία εισοδήματος επιτεύχθηκε κατά τη συνάντηση τους που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι «είμαστε αρκετά πολύ κοντά σε τελική συμφωνία για τη φορολογία εισοδήματος» με βάση την οποία θα συνεισφέρουν περισσότερο οι πλούσιοι και θα πληρώσουν λιγότερα τα χαμηλά εισοδήματα. «Είναι κάτι που μπορεί να στηρίξει η Αριστερά» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών. Μάλιστα όπως διευκρίνιζαν αρμόδιες πηγές δεν πρόκειται να υπάρξει νέα συνάντηση για τη φορολογία εισοδήματος μεταξύ κυβέρνησης και των επικεφαλής των θεσμών.

Συγκεκριμένα η κλίμακα προβλέπει:

-Συντελεστής φόρου αυξημένος από το 22% στο 22,5% για ετήσια εισοδήματα έως 20.000 ευρώ (σήμερα ο συντελεστής επιβάλλεται στα εισοδήματα έως 25.000 ευρώ).
-Συντελεστής φόρου αυξημένος από το 22% στο 30% για τα επόμενα 5.000 ευρώ εισοδήματος δηλαδή για το τμήμα του εισοδήματος από τα 20.001 έως τα 25.000 ευρώ.
-Συντελεστής φόρου αμετάβλητος στο 32% για το τμήμα του εισοδήματος από τα 25.001 έως τα 42.000 ευρώ.
-Συντελεστής φόρου αμετάβλητος στο 42% για το τμήμα του εισοδήματος από 42.001 έως 65.000 ευρώ.
-Συντελεστής φόρου αυξημένος από το 42% στο 50% για το τμήμα του εισοδήματος άνω των 65.000 ευρώ.
Πάνω από το όριο των 20.000 ευρώ και μέχρι το επίπεδο των 25.000 ευρώ οι πρόσθετες επιβαρύνσεις που προκύπτουν κυμαίνονται από 100 έως και 400 ευρώ το χρόνο, ενώ σε όλα τα εισοδήματα πάνω από τα 25.000 και μέχρι τα 65.000 ευρώ η επιπλέον επιβάρυνση που προκύπτει είναι 400-500 ευρώ το χρόνο.

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων για τα λοιπά μέτρα

Ο υπουργός ανέφερε ότι σήμερα Παρασκευή θα υπάρξει νέος γύρος συζητήσεων για τα υπόλοιπα μέτρα, φορολογικά και μη, προκειμένου να διασφαλιστούν τα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ. Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου ανέφεραν ότι τα μέτρα αυτά θα είναι της τάξης του 1% του ΑΕΠ ή περίπου 1,7 δισ. ευρώ και «τα οποία έχουμε προτείνει και εμείς και αυτοί και που χρειάζεται συζήτηση ξανά και ξανά».
Ο κ. Τσακαλώτος είπε, επίσης, ότι υπήρξε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το νέο ασφαλιστικό, αλλά αντίθετα είναι πιο μεγάλη η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών για τα «κόκκινα» δάνεια και μπορεί να χρειαστεί επιπλέον χρόνος για το συγκεκριμένο θέμα.
Μέχρι και αργά χθες τη νύχτα, υπήρχε ένα ιδιότυπο μπρα ντε φερ, μεταξύ των δύο πλευρών, με τις συζητήσεις να επικεντρώνονται στις εισοδηματικές ομάδες που θα επωμιστούν τα πρόσθετα βάρη. Αρμόδια κυβερνητική πηγή έλεγε στην “Ν” ότι οι δανειστές διαφωνούσαν με την κυβερνητική επιλογή να πληρώσουν περισσότερα οι έχοντες τις υψηλότερες αποδοχές.
Το κουαρτέτο, εφέρετο να επιμένει στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διασπορά των νέων φορολογικών βαρών κάτι που αποτυπώνεται τόσο στο φορολογικό όσο και στο ασφαλιστικό. Δηλαδή επέμεναν να διευρυνθεί η φορολογική βάση προς τα χαμηλότερα εισοδήματα, όπου βρίσκεται και η μεγάλη πλειοψηφία των φορολογουμένων, οι οποίοι πληρώνουν λίγο ή καθόλου φόρο.
Σκέψεις για αύξηση δόσεων πληρωμής φόρου εισοδήματος

Κατά τη χθεσινή ομιλία του στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και αναφερόμενος στο θέμα της κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων,  ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε, αλλά θα καταβάλλει προσπάθειες για να ξεκινήσουν όσο δυνατόν πιο γρήγορα η διαδικασία. «Δεν πετύχαμε τον στόχο για διάφορους τεχνικούς λόγους, αλλά θέλουμε οι δηλώσεις να ξεκινήσουν νωρίς» είπε και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η κυβέρνηση στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές θα καταφέρει να προωθήσει ρύθμιση για να σπάσουν όσο γίνεται σε περισσότερες μηνιαίες δόσεις οι τρεις διμηνιαίες δόσεις που προβλέπονται στον νόμο. «Δεν έρχεται διάταξη εδώ σήμερα, διότι ακόμη είναι στη φάση της διαπραγμάτευσης και θέλουμε να το αντιμετωπίσουμε με υπευθυνότητα» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση