GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Είναι "βλήτα", ανίκανοι ή "στημένοι" ;

Του Άκη Δείκτιμου. Με το ερώτημα του τίτλου αυτού του άρθρου, αναφέρομαι στους σήμερα κυβερνώντες την χώρα, σε σχέση με τις δύο μείζονε...

Του Άκη Δείκτιμου.

Με το ερώτημα του τίτλου αυτού του άρθρου, αναφέρομαι στους σήμερα κυβερνώντες την χώρα, σε σχέση με τις δύο μείζονες κρίσεις, που την ταλανίζουν. Την οικονομική και την προσφυγική.
Ας τα δούμε, όσο μπορούμε πιο ρεαλιστικά και απροκατάληπτα, με την μέθοδο των ερωταπαντήσεων.

1.- ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
- Τα μνημόνια έφεραν την κρίση ή μήπως η κρίση έφερε τα μνημόνια ;

Αφού τα πανθομολογούμενα στοιχεία δείχνουν, ότι η οικονομική κατηφόρα ήταν ιδιαίτερα σοβαρή αρκετά χρόνια πριν από το 2009, είναι προφανές, ότι η οικονομική κατρακύλα έφερε τα μνημόνια και όχι το αντίστροφο. Το γεγονός, ότι τα μνημόνια έκαναν χειρότερη την οικονομική κρίση, αντί να την αντιμετωπίσουν, δεν αναιρεί την προηγούμενη αλήθεια.

- Ήταν τα μνημόνια μονόδρομος ή υπήρχε και άλλη καλύτερη λύση..;

Αυτό αναζήτησε ο ελληνικός λαός, υπερψηφίζοντας εκείνα τα κόμματα, που έλεγαν, ότι θα καταργήσουν τα μνημόνια και θα σώσουν έτσι την χώρα. Αποδείχθηκε, ότι είτε δεν ήξεραν τι έλεγαν είτε έλεγαν ψέμματα. Διότι μέχρι τώρα δεν έχει προκύψει η άλλη καλύτερη λύση. Αφού και αυτοί που έλεγαν ότι θα "σκίσουν" τα μνημόνια έφεραν ένα μεγαλοπρεπές και υπερεπώδυνο μνημόνιο.

- Μήπως ήταν και είναι λύση η άρνηση του "παράνομου" χρέους, η έξοδος από την ευρωζώνη, ίσως και από την Ε.Ε., το εθνικό νόμισμα, η εθνικοποίηση των τραπεζών και μια νέα πορεία ανάκαμψης και αυτοδύναμης ανάπτυξης της χώρας ;

Η άποψη αυτή, παρά τα αναμφίβολα επώδυνα της, έχει επιχειρήματα, που υποστηρίζονται και από διεθνώς αναγνωρισμένους οικονομολόγους και διανοητές ( π.χ. Γκαλμπρέϊθ, Τσόμσκι ). Αλλά δεν έχει πείσει, ότι μπορεί μια μικρή και συγκριτικά αδύναμη χώρα, όπως η Ελλάδα, με ποικίλα κοινωνικά και εθνικά προβλήματα, να "σταθεί" μόνη της και να ακολουθήσει μονήρη δρόμο, έξω από πολυεθνικές ενώσεις, όπως η Ε.Ε. και η νομισματική της εκδοχή, η ευρωζώνη. Την ώρα που πολλές άλλες - ανάλογης δυναμικότητας - χώρες επιδιώκουν διακαώς να ενταχθούν σε αυτήν την ένωση ή δεν θέλουν με τίποτε να αποχωρήσουν.

- Και η "βαρουφάκεια" εκδοχή, ότι η Ελλάδα μπορούσε, διαπραγματευόμενη και απειλώντας έξοδο, να παραμείνει, με τους δικούς της όρους, σε Ε.Ε. και ευρωζώνη και να αποτελέσει θρυαλλίδα ριζικών αλλαγών στην Ευρώπη ;

Ποιος δεν θα το ήθελε θεωρητικά ? Αλλά οι συσχετισμοί δύναμης ήταν και είναι συντριπτικά σε βάρος της χώρας μας. Και μια σύγχρονη μονομαχία "Δαυίδ και Γολιάθ" κάθε άλλο παρά θα εξασφάλιζε νίκη της "σφεντόνας", με έναν ολόκληρο λαό να "παίζεται στα ζάρια". Εάν είχε δίκιο ο πρώην υπουργός Οικονομικών ή ο Πρωθυπουργός, που επέλεξε άλλο δρόμο, θα το δείξει η πορεία. Αλλά αποκλείεται να είχαν δίκιο και οι δύο.

- Επομένως, μήπως οι σήμερα κυβερνώντες δεν είχαν άλλη επιλογή παρά είτε νέο μνημόνιο είτε καταστροφή της χώρας..;

Πολύ πιθανό, δυστυχώς. Αλλά αυτό σημαίνει, ότι δεν ήξεραν τι έλεγαν ή έλεγαν ψέμματα.

- Φταίνε οι σήμερα κυβερνώντες, για την οικονομική κρίση, που έφερε τα μνημόνια, αφού δεν κυβερνούσαν πριν..;

Το οικονομικό πρόβλημα της χώρας "φιλοτεχνήθηκε", όχι μόνον από τους προηγούμενα κυβερνώντες, που πολιτεύθηκαν λάθος. Αλλά και από τους προηγούμενα αντιπολιτευόμενους, που αντιπολιτεύθηκαν λάθος. Γιατί, αντί να συνδράμουν στην σωτηρία της χώρας, καταγγέλοντας τους προηγούμενα κυβερνώντες για τις ευθύνες τους, επιδίωξαν απλά να πάρουν - και πήραν - την κυβέρνηση, για να κάνουν, όπως αποδείχθηκε, ό, τι και οι προηγούμενοι. Και χειρότερα.

- Έστω και έτσι, γιατί να καταδικάσουμε τους σήμερα κυβερνώντες, αν υπολόγισαν ότι θα μπορέσουν αυτό που τελικά δεν μπόρεσαν..;

Γιατί στην πολιτική, χρήσιμος είναι εκείνος που προβλέπει, υπολογίζει, σχεδιάζει και ενεργεί χάριν του λαού. Και όχι εκείνος που συμβάλλει στην καταστροφή της χώρας, νομίζοντας ότι θα την σώσει ή επιδιώκοντας απλά να γίνει "χαλίφης στην θέση του χαλίφη". Και ακόμη, γιατί στην πολιτική τα πάντα κρίνονται, όχι από τις προθέσεις αλλά από το αποτέλεσμα.

- Μα, εάν οι σήμερα κυβερνώντες δεν μπορούσαν αλλιώς , μέσα στους δυσμενείς συσχετισμούς..;

Αυτό μπορούν να το ισχυρισθούν και οι προηγούμενοι, χωρίς να το δικαιούνται ούτε εκείνοι ούτε οι σήμερα κυβερνώντες. Αλλά στο λάθος και στην αποτυχία, κάθε επόμενος που το ή την διαπράττει είναι χειρότερος από τον προηγούμενο. Διότι γνωρίζει αυτά στα οποία απέτυχε ο προηγούμενος.

- Δηλαδή, οι σήμερα κυβερνώντες είναι "βλήτα", ανίκανοι ή "στημένοι"..;

Είναι δυστυχώς και τα τρία. "Βλήτα" γιατί νόμισαν σωστό το λάθος. Ανίκανοι γιατί δεν μπόρεσαν αυτά που έταξαν. Και "στημένοι" γιατί τους χρησιμοποίησαν εκείνοι που έτσι επέβαλαν στην χώρα αυτά που δεν μπορούσαν να "περάσουν" με τους προηγούμενους.

2.- ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
- Φταίει η Ελλάδα, για τις προσφυγικές ροές ;

Όχι βέβαια. Οι πόλεμοι, οι εμφύλιοι σπαραγμοί και η πείνα "γεννούν" τους πρόσφυγες και τους οικονομικούς μετανάστες. Αυτά η Ελλάδα ούτε τα προκάλεσε αλλά και ούτε μπορούσε να τα αποτρέψει.

- Μα οι πόλεμοι και η πείνα υπήρχαν και προηγούμενα χρόνια. Γιατί δεν είχαμε τέτοιες ροές ;

Είχαμε αλλά όχι σε τέτοια έκταση. Γιατί η "αυστηρή και περιοριστική" πολιτική που ακολουθούσε η Ελλάδα ήταν αποτρεπτική, για αυξημένες ροές στον δικό μας θαλάσσιο και ηπειρωτικό "δρόμο" προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη, όπου θέλουν οι συνάνθρωποι μας αυτοί να πάνε.

- Μήπως αιτία είναι και το ότι τα προβλήματα, που ξεριζώνουν αυτούς τους συνανθρώπους από τις πατρίδες τους, χειροτέρεψαν ;

Ασφαλώς. Αλλά δεν θα γινόταν το σημερινό κακό, εάν η Ελλάδα δεν το "ενθάρρυνε".

- Δεν φταίει η Τουρκία, που στέλνει ή αφήνει να έρχονται "καραβιές" προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο;

Η Τουρκία, που δεν είναι μέλος της Ε.Ε. και με 2-3 εκατομμύρια τέτοιων συνανθρώπων στο εσωτερικό της, κάνει την δική της πολιτική, για τα δικά της συμφέροντα. Η Ελλάδα, μέλος της Ε.Ε. τι ακριβώς έκανε και κάνει, για να βοηθήσει αυτούς τους συνανθρώπους αλλά και τα δικά της συμφέροντα..;

- Γιατί ευθύνεται η ελληνική Κυβέρνηση;

Για την μη πρόβλεψη όσων τελικά επήλθαν, όταν ακολουθούσε πέρισυ την πολιτική των "ανοιχτών συνόρων", προσελκύοντας έτσι τις ροές στον δικό της "δρόμο", ως χώρα-τράνζιτ. Τακτική που αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει, από την πολιτική των "κλειστών συνόρων" άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Με κίνδυνο πια να γίνει η Ελλάδα ένα τεράστιο hot spot και "αποθήκη ψυχών", με όποιες κοινωνικές, οικονομικές και εθνοτικές απειλές αυτό συνεπάγεται.

- Δεν φταίνε οι άλλοι Ευρωπαίοι, που έκλεισαν τα σύνορα τους;

Βεβαίως φταίνε, για το δικό μας χάλι. Αλλά όχι για τα δικά τους συμφέροντα, τα οποία θεωρούν ότι έτσι εξυπηρετούν, κατηγορώντας την Ελλάδα για το μαζικό και ανεξέλεγκτο τράνζιτ που γινόταν προς αυτές,

- Και τι έπρεπε να κάνει η Ελλάδα ; Να αφήνει τους πρόσφυγες και μετανάστες να θαλασσοπνίγονται στο Αιγαίο ή να τους "βουλιάζει" ;

Ότι έκανε πριν από το 2015 όταν, χωρίς να "βουλιάζει" κανένα, απέτρεπε τις αυξημένες ροές, με την περιοριστική και αυστηρή πολιτική που ακολουθούσε. Έτσι θα μπορούσε τώρα, από ισχυρότερη θέση, να προβάλει το πρόβλημα στους άλλους Ευρωπαίους, για από κοινού επίλυσή του χωρίς κλείσιμο συνόρων.

- Η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας δεν αντιμετωπίζει τώρα το πρόβλημα ;

Όχι. Είναι συμφωνία δύσκολη να εφαρμοσθεί. Καλή για την Τουρκία και τις επιδιώξεις της. Αμήχανη για την Ευρώπη, με τα κλειστά σύνορα, τα τρομοκρατικά χτυπήματα και την ξενοφοβία. Και κακή για την Ελλάδα, με τα διάσπαρτα "κέντρα φιλοξενίας", που καθιστούν ολόκληρη την χώρα ένα απέραντο hot spot.

- Και τι μπορεί να γίνει, ούτως εχόντων των πραγμάτων ;

Νέα συμφωνία στην Ευρώπη. "Φρένο" στις ροές από την Τουρκία, με ανταλλάγματα. Σοβαρό έλεγχο των ευρωπαϊκών θαλασσίων συνόρων στο Αιγαίο, από ελληνικές και ευρωπαϊκές δυνάμεις και περιοριστική πολιτική. Δημιουργία, με ευρωπαϊκές δαπάνες και διαχείριση, ειδικών εγκαταστάσεων, σε ελληνικά ακατοίκητα τώρα νησιά ή σε ηπειρωτικές περιοχές, εκτός αστικών ιστών και εκτός της βόρειας Ελλάδας. Διακήρυξη προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι εκεί μόνο θα οδηγούνται όσοι πρόσφυγες και μετανάστες φθάνουν, με όποιο τρόπο, στην Ελλάδα ή σώζονται στο Αιγαίο.. Για πολιτισμένη προσωρινή φιλοξενία τους.Για έλεγχο τους επί τόπου από αρμόδιες ευρωπαϊκές υπηρεσίες. Για προώθηση δικαιουμένων, βάσει του διεθνούς δικαίου και της συμφωνίας, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ή στο εσωτερικό της Ελλάδας για εγκατάσταση και επαναπροώθηση των άλλων στις πατρίδες τους. Είναι η μόνη σοβαρή λύση, που και τις ροές θα ανακόψει και τους συνανθρώπους μας αυτούς θα βοηθήσει και την Ελλάδα θα ανακουφίσει και τα σύνορα των άλλων ευρωπαϊκών κρατών θα ανοίξει, αφαιρώντας τους κάθε αντίθετο επιχείρημα.

- Γιατί δεν προτείνει τέτοια συμφωνία η ελληνική Κυβέρνηση;

Λανθασμένες αντιλήψεις, ανικανότητες και ιδεοληψίες. Μακάρι να εκλείψουν...

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση