GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Βρέθηκε το αρχαιότερο απολίθωμα πεύκου

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν στη Νέα Σκωτία του Καναδά το αρχαιότερο μέχρι σήμερα απολίθωμα πεύκου, το οποίο χρονολογείται προ 140...


Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν στη Νέα Σκωτία του Καναδά το αρχαιότερο μέχρι σήμερα απολίθωμα πεύκου, το οποίο χρονολογείται προ 140 εκατομμυρίων ετών, περίπου.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Χάουαρντ Φάλκον-Λανγκ του πανεπιστημίου Royal Holloway του Λονδίνου, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Geology (Γεωλογία), σύμφωνα με το BBC.


Τα απολιθώματα του πεύκου, μήκους μόλις μερικών χιλιοστών, βρέθηκαν σε μορφή απολιθωμένων κάρβουνων ανάμεσα στις πέτρες ενός λατομείου. Αυτό δείχνει ότι οι πυρκαγιές ήσαν συχνές στα πρώτα πευκοδάση, καθώς εκείνη την εποχή υπήρχε πολύ περισσότερο οξυγόνο στην ατμόσφαιρα, η οποία ήταν συνεπώς πιο εύφλεκτη.
Σήμερα τα πευκοδάση κυριαρχούν στο βόρειο ημισφαίριο και τα πεύκα συνεχίζουν να καίγονται εύκολα, αλλά χάρη στα κουκουνάρια τους, που φυτρώνουν μετά το κάψιμο του δέντρου από τη φωτιά, μία νέα γενιά πεύκων γεννιέται.
«Τα απολιθώματα καμένου πεύκου δείχνουν ότι η συνύπαρξη φωτιάς και πεύκου είναι πανάρχαια, φθάνει έως την εμφάνιση των πρώτων πεύκων στον πλανήτη», δήλωσε ο δρ Φάκον-Λανγκ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση