GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο κορυφαίος βιολιστής Φρανκ Πέτερ Τσίμμερμαν έρχεται στο Μέγαρο

Έναν από τους σπουδαιότερους βιολονίστες της εποχής μας, τον Φρανκ Πέτερ Τσίμμερμαν, θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το φιλόμουσο κοινό...


Έναν από τους σπουδαιότερους βιολονίστες της εποχής μας, τον Φρανκ Πέτερ Τσίμμερμαν, θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το φιλόμουσο κοινό στις δύο συναυλίες της Ορχήστρας Νέων Γκούσταβ Μάλερ, την Κυριακή 3 και τη Δευτέρα 4 Απριλίου (στις 20.30) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ο Τσίμμερμαν μεσουρανεί εδώ και τρεις δεκαετίες στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα. Είναι ένας από τους πλέον περιζήτητους βιρτουόζους της εποχής μας, με εμφανίσεις στις μεγαλύτερες συμφωνικές αίθουσες και στα σημαντικότερα φεστιβάλ της Ευρώπης, των ΗΠΑ, της Νότιας Αμερικής, της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας.

Την Ορχήστρα Νέων Γκούσταβ Μάλερ, ένα από τα καλύτερα νεανικά σύνολα του κόσμου, θα διευθύνει στο Μέγαρο ο διακεκριμένος μαέστρος Ντάβιντ 'Αφχκαμ. Θα ακουστούν έργα Μπετόβεν, Ντυτιγέ, Λίγκετι και Μπάρτοκ, οι συνθέσεις του οποίου ανακαλύπτονται εκ νέου στην εποχή μας.

Αναλυτικά το πρόγραμμα

Ειδικότερα, το πρόγραμμα της πρώτης συναυλίας (3 Απριλίου) ανοίγει το πενταμερές έργο «Μεταβολές για ορχήστρα» (Métaboles, 1963-64) του πολυβραβευμένου Ανρί Ντυτιγέ (1916-2013), ενός από τους σπουδαιότερους σύγχρονους Γάλλους συνθέτες και παιδαγωγούς της εποχής μας, από τη γέννηση του οποίου συμπληρώνονται φέτος 100 χρόνια.

Η συνέχεια ανήκει στον Μπέλα Μπάρτοκ (1881-1945), επιφανή κλασικό συνθέτη του 20ού αιώνα, και στο Πρώτο του κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα (1907-8), το οποίο ο Ούγγρος μουσουργός είχε αφιερώσει στη διάσημη βιολονίστα Στέφι Γκέγερ. Στη συναυλία της Ορχήστρας Νέων Γκούσταβ Μάλερ, το Κοντσέρτο αρ. 1 θα ερμηνεύσει ο Γερμανός βιολονίστας Φρανκ Πέτερ Τσίμμερμαν. Ο επίλογος της πρώτης βραδιάς ανήκει στον Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (1770-1827) και στην κοσμαγάπητη Πέμπτη συμφωνία του, η οποία εντάσσεται στον λεγόμενο επικό συμφωνικό του κύκλο, που ανοίγει με την «Ηρωική».

Το πρόγραμμα της δεύτερης συναυλίας (4 Απριλίου) περιλαμβάνει έργα Μπάρτοκ και Λίγκετι. Θα αρχίσει με το Κοντσέρτο αρ. 2 για βιολί και ορχήστρα (1937-8), (σολίστ: Φρανκ Πέτερ Τσίμμερμαν) του Μπέλα Μπάρτοκ, το οποίο γράφτηκε τριάντα χρόνια μετά το Πρώτο κοντσέρτο. Θα ακουστεί ακόμη η Μουσική για έγχορδα, κρουστά και τσελέστα (1936) -και πάλι του Μπάρτοκ-, που έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό κυρίως μέσα από τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, καθώς θέματά της έχουν χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς ως μουσική υπόκρουση σε φιλμ και σειρές.



Επίσης, η Ορχήστρα Νέων Γκούσταβ Μάλερ θα ερμηνεύσει τη διαρκώς μεταλλασσόμενη σύνθεση Lontano (Από μακριά) για μεγάλη ορχήστρα του Ούγγρου Γκυέργκυ Λίγκετι (1923-2006). Ο τίτλος «Από μακριά» υποδηλώνει ήχους που έρχονται από απόσταση ή ακούγονται από τα παρασκήνια, αίσθηση που επιβεβαιώνεται από το μουσικό αποτέλεσμα στην αρχή και το τέλος του έργου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση