GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αβραμόπουλος: Να δημιουργήσουμε νόμιμες οδούς για τους πρόσφυγες

Έκκληση προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ όχι μόνο να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους για την επανεγκατάσταση που ανέλαβαν πέρυσι τον Ιούλιο,...


Έκκληση προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ όχι μόνο να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους για την επανεγκατάσταση που ανέλαβαν πέρυσι τον Ιούλιο, αλλά και για επιπλέον δεσμεύσεις για ανθρωπιστική βοήθεια, απήθυνε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, επισημαίνοντας πως “ο τεράστιος αριθμός ανθρώπων που φθάνουν στις ελληνικές ακτές αλλά και μέσω των Δυτικών Βαλκανίων κινδυνεύει να μας κάνει να ξεχάσουμε ότι μιλάμε για ανθρώπινες ζωές”.

Μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ο Έλληνας επίτροπος επεσήμανε τη δραματική κατάσταση των προσφύγων, ξεκαθαρίζοντας πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ξεχνά και δεν εγκαταλείπει την ανθρωπιστική της αποστολή. Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε πως θα πρέπει η ΕΕ να θέσει υπό έλεγχο τις ροές, να τις διαχειριστεί καλύτερα και να τις μειώσει, και να διαχειριστεί καλύτερα τα εξωτερικά της σύνορα, να σταματήσει -και με τη βοήθεια της Europol- τη δραστηριότητα των λαθρεμπόρων που στέλνουν χιλιάδες ανθρώπους κάθε μέρα με κίνδυνο την απώλεια της ζωή τους.

“Αντί των επικίνδυνων διαδρομών, είναι υποχρέωσή μας μας να δημιουργήσουμε περισσότερες νόμιμες οδούς για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη προστασίας, προκειμένου να είναι σε θέση να έρθουν στην Ευρώπη κάτω από συνθήκες νομιμότητας και ασφάλειας”, είπε ο αρμόδιος επίτροπος υπενθυμίζοντας πως “όλοι οι παράτυποι μετανάστες που έχουν έρθει διαμέσου της Τουρκίας θα πρέπει να επιστρέψουν σε αυτήν σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό και Διεθνές δίκαιο”.

Αναφορικά με τους ανθρώπους που βρίσκονται ήδη στην ΕΕ, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε πως θα πρέπει να βελτιωθεί η κατάσταση και για αυτό, όπως είπε, η Επιτροπή έχει προτείνει ένα πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας. “Πρέπει επειγόντως να προχωρήσουμε σε μετεγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας, και να αναπτύξουμε περαιτέρω τις δυνατότητες υποδοχής”, δήλωσε τονίζοντας πως η Ύπατη Αρμοστεία είναι ο σταθερός και κατεξοχήν εταίρος στον οποίο προσβλέπει για στενή συνεργασία.

“Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την ανθρώπινη κινητικότητα. Δεν μπορούμε να την αρνηθούμε ούτε και να την σταματήσουμε. Πρέπει να βρούμε τρόπους για να ανταποκριθούμε σε αυτή, χωρίς να αποσταθεροποιηθούν οι κοινωνίες μας, και να την μετατρέψουμε σε μια διττή ευκαιρία για τις χώρες υποδοχής και τους μετανάστες”, τόνισε ο Έλληνας επίτροπος, ξεκαθαρίζοντας πως είναι καθήκον της Ευρώπης να υποστηρίξει τους βασικούς εταίρους της στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και στην αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών των εκτοπισμένων.

“Η αντιμετώπιση της παγκόσμιας μεταναστευτικής κρίσης απαιτεί ενισχυμένη συνεργασία και συντονισμό με τρίτες χώρες, και με διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς. Με άλλα λόγια, χρειάζεται μια παγκόσμια στρατηγική. Σε μια σύνθετη και πολύπλευρη προσφυγική κρίση, όπως αυτή σήμερα, δεν μπορεί να υπάρξει προσέγγιση της μιας και μοναδικής λύσης (one-size-fits-all approach), και δεν μπορεί να είναι ευθύνη μίας μόνο χώρας ή ενός φορέα. Χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλο, και πρέπει να εργαστούμε από κοινού. Γι' αυτό και η συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και της Ύπατης Αρμοστείας είναι υψίστης σημασίας. Χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά. Είμαστε έτοιμοι και όπως έχουμε δεσμευτεί θα την κάνουμε”, δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος.

Κλείνοντας ανέφερε: “Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, οι δράσεις μας δεν περιορίζονται στα σύνορα της Ευρώπης. Το γεγονός ότι πάνω από 60 εκατομμύρια άνθρωποι είναι πρόσφυγες ή εκτοπισμένοι ανά τον κόσμο, μας υπενθυμίζει ότι η μετανάστευση δεν είναι μόνο ευρωπαϊκή αλλά και παγκόσμια πρόκληση. Ο καθένας μας στην διεθνή κοινότητα, πρέπει να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί.

Όλες οι ανεπτυγμένες χώρες πρέπει να ανταποκριθούν στην έκκληση του ΟΗΕ για την επανεγκατάσταση από τις πληγείσες περιοχές. Η διάσκεψη που θα διοργανωθεί από την Ύπατη Αρμοστεία στις 30 Μαρτίου θα είναι η επόμενη ευκαιρία. Όλοι μαζί πρέπει να αναλογιστούμε με ποιο τρόπο θα ανταποκριθούμε θετικά στο φαινόμενο της ανθρώπινης κινητικότητας που χαρακτηρίζει την εποχή μας και τον κόσμο μας. Ένα φαινόμενο το οποίο αναμένεται να εντατικοποιηθει”.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση