GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ζούγκλα στην αγορά εργασίας: Ένα εκατομμύριο οι απλήρωτοι εργαζόμενοι

Συνθήκες «ζούγκλας» επικρατούν στην αγορά εργασίας μετά την πολυετή ύφεση και τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις. Σύμφωνα με το «Έ...


Συνθήκες «ζούγκλας» επικρατούν στην αγορά εργασίας μετά την πολυετή ύφεση και τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις.

Σύμφωνα με το «Έθνος», οι απλήρωτοι από 1-5 μήνες εργαζόμενοι προσεγγίζουν το ένα εκατομμύριο, ενώ σχεδόν μισό εκατομμύριο είναι οι υποαπασχολούμενοι, μέχρι 4 ώρες επισήμως την ημέρα με τις μισές αποδοχές.

Άλλοι 1,5-2 εκατομμύρια αναγκάζονται να δουλέψουν «μαύρα», ενώ η ανεργία «θερίζει» και κυρίως η μακροχρόνια. Το τρίτο τρίμηνο του 2015 οι μακροχρόνια άνεργοι αποτελούσαν το 73,7% του συνόλου των ανέργων.

Με άλλα λόγια, 855.000 άνεργοι βρίσκονται εκτός εργασίας για πάνω από έναν χρόνο. Στις ηλικίες 15-19 το ποσοστό ανεργίας ήταν στο 58,1% και στις ηλικίες 20-24 στο 47,7%, ποσοστά που αναδεικνύουν το μείζον πρόβλημα της ανεργίας των νέων στη χώρα μας.

Αλλά και όσοι εργάζονται στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη εργασιακή ανασφάλεια από όλες τις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ. Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης κυριαρχούν παντού, ενώ επιδείνωση σημειώνεται και στις συνθήκες εργασίας.

Το 2009, οι προσλήψεις με ευέλικτες μορφές αντιστοιχούσαν στο 21% του συνόλου, ενώ το 2015 στο 55%. Την περίοδο 2014-2015 οι νέες προσλήψεις με μερική απασχόληση είναι αυξημένες κατά 19,6% και με εκ περιτροπής εργασία κατά 45,6%.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση