GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

"Γέφυρα" μουσικής πάνω από τη λεωφόρο Συγγρού

Μηδενίζοντας για πρώτη φορά την μεταξύ τους απόσταση, δύο γειτονικά, επί της λεωφόρου Συγγρού, ιδρύματα, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση ...


Μηδενίζοντας για πρώτη φορά την μεταξύ τους απόσταση, δύο γειτονικά, επί της λεωφόρου Συγγρού, ιδρύματα, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και το Πάντειο Πανεπιστήμιο, μοιράζονται το κοινό ενδιαφέρον τους για τον πολιτισμό και μας παρουσιάζουν τον ήχο του σήμερα, καλώντας το κοινό να ανακαλύψει την ταυτότητα της σύγχρονης μουσικής, μέσα από συναυλίες ανερχόμενων -ως επί το πλείστον- μουσικών.

Σε αυτές τις συναυλίες, εμβληματικά έργα του 20ού και του 21ου αιώνα, μας προτρέπουν να ανακαλύψουμε εκ νέου τη μαγεία της μουσικής. Αρκετά από τα έργα του κύκλου παίζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα ή γράφτηκαν ειδικά για την περίσταση.

Μετά την πρώτη επιτυχημένη συναυλία της 24ης Φεβρουαρίου με τους Ρία Γεωργιάδου (φλάουτο) και Sven Birch (πιάνο) σε έργα των Karlheinz Stockhausen, George Crumb, Χρήστου Σαμαρά, Ευαγγελίας Κίκου, Michael Amann, Δημήτρη Οικονόμου, Rudolph Jungwirth, έρχεται άλλη μία ξεχωριστή βραδιά στις 16 Μαρτίου (θα ακολουθήσουν δύο συναυλίες, 19 Απριλίου και 24 Μαΐου 2016).

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Στέγη, “το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα του πρωτοπόρου συνθέτη στη μίξη ηλεκτρονικού και ακουστικού ήχου Mario Davidovsky (γενν. 1934), αλλά και των πολύ νεώτερων Παναγιώτη Κόκορα και Δημήτρη Μαρωνίδη, που αφουγκράζονται με τον τρόπο τους το εσωτερικό της γης και τα ουράνια σώματα. Ο ανατρεπτικός συνθέτης Jacob Ter Veldhuis αντλεί τη θεματολογία του από μια διαφήμιση οργάνου γυμναστικής στο πικρά χιουμοριστικό έργο του The Body of Your Dreams. Ο Henrik Hellstenius με το έργο Sokk, έχοντας εμφανείς επιρροές από τη φασματική μουσική, παίζει με τη φαντασία του ακροατή, δημιουργώντας κινηματογραφικές εικόνες.

Στο τέλος της συναυλίας ο ακορντεονίστας Παναγιώτης Ανδρέογλου, η Λετονή πιανίστα Gundega Smite και ο Δημήτρης Μαρωνίδης στα ζωντανά ηλεκτρονικά, ενώνονται σε μια κοινή αυτοσχεδιαστική εξερεύνηση, εγκαταλείποντας την ασφάλεια που τους προσφέρουν οι παρτιτούρες και τα μελετημένα έργα του προγράμματος”.

Θα ακολουθήσει η συναυλία της 19ης Απριλίου, με τους Σοφία Λαμπροπούλου στο κανονάκι, Χάρη Λαμπράκη στο νέυ και Ορέστη Καραμανλή στα ηλεκτρονικά, να ερμηνεύουν έργο του Ορέστη Καραμανλή, ενώ στην τελευταία συναυλία της 24ης Μαϊου, η Κατερίνα Κωνσταντούρου θα ερμηνεύσει στο πιάνο έργα των: Γιάννη Ιωαννίδη, Γιώργου Απέργη, Claude Vivier, Morton Feldman, Νίκου Ιωακείμ, Μιχάλη Παρασκάκη.

Όλες οι συναυλίες θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα τελετών του Παντείου Πανεπιστημίου (κεντρική είσοδος από τη Συγγρού) στις 20:30.

Την οργάνωση και προώθηση των συναυλιών έχουν αναλάβει φοιτήτριες και φοιτητές της κατεύθυνσης “Πολιτισμός και Πολιτιστική Διαχείριση” του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Οι φοιτητές έρχονται σε επαφή με τους μουσικούς και, με το πάθος για τη μουσική να ενώνει τις δυνάμεις τους, προσπαθούν να βρουν τους βέλτιστους τρόπους για να μεταδώσουν το όραμα των καλλιτεχνών σε ένα ευρύτερο κοινό νέων, και όχι μόνο, ανθρώπων. H Στέγη συμβουλεύει και υποστηρίζει το έργο των ομάδων, με την τεχνογνωσία και το δίκτυο επικοινωνίας της, ενώ το εγχείρημα τελεί υπό την αιγίδα και των δύο ιδρυμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση