GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σταθάκης: Προχωρημένες οι διαβουλεύσεις, δεν τίθεται θέμα διαφωνίας

“Δεν τίθεται ζήτημα διαφωνίας, απλώς χρειάζεται τεχνική επεξεργασία”, δήλωσε μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών ο υπ...


“Δεν τίθεται ζήτημα διαφωνίας, απλώς χρειάζεται τεχνική επεξεργασία”, δήλωσε μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, αναφορικά με τις θέσεις των δύο πλευρών ως προς το θέμα των “κόκκινων” δανείων.

“Συζητήσαμε όλα τα θέματα που αφορούν τα κόκκινα δάνεια. Δηλαδή, τις προτάσεις που έχουμε κάνει για τις τρεις κατηγορίες δανείων που επιθυμούμε να παραμείνουν στις τράπεζες, την αναθεώρηση του νόμου Δένδια και το πρόβλημα των χρεών μεγάλων επιχειρήσεων, που έχουν παράλληλα χρέη σε Δημόσιο και τράπεζες, καθώς και το πώς θα βελτιωθεί ο νόμος για τη λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης ώστε να γίνει πιο λειτουργικός, οι οποίες πάντως θα είναι συμβατές με την πράξη της Τραπέζης της Ελλάδος”, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας, προσθέτοντας: “Θέλει αποσαφήνιση και το φορολογικό καθεστώς, η διαγραφή οφειλών από τις τράπεζες, που σήμερα φορολογείται ως εισόδημα. Αυτό θέλει συμπλήρωση και ξεκαθάρισμα. Το ίδιο ισχύει και για την φορολόγηση των εταιρειών αυτών. Μέχρι την επόμενη συνάντηση, που θα γίνει την Τρίτη 15 Μαρτίου, θα έχουν λυθεί αυτά τα ζητήματα. Καθώς υπάρχουν ήδη προχωρημένες διαβουλεύσεις, δεν τίθεται ζήτημα διαφωνίας, απλώς χρειάζεται τεχνική επεξεργασία”.

Ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε ακόμα πως σε αυτό το στάδιο θα λυθεί επίσης το θέμα των τριών κατηγοριών δανείων για τις οποίες η ελληνική πλευρά διεκδικεί εξαιρέσεις. “Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα καταναλωτικά δάνεια συζητάμε τα όρια που προτείναμε. Τέλος, στόχος είναι να υπάρξει πλήρης εξαίρεση για τρία χρόνια από την πώληση όλων των κατηγοριών μη εξυπηρετούμενων δανείων που συνδέονται με υποθήκη ή προσημείωση πρώτης κατοικίας”, σημείωσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για το μείζον θέμα της προστασίας συγκεκριμένων κατηγοριών δανείων οι δανειστές φέρονται να εμμένουν στην άποψή τους για πλήρη απελευθέρωση της πώλησης όλων των δανείων.

Σημειώνεται ότι προχθές στη Βουλή, όπου υπερψηφίστηκε η τροπολογία για την παράταση μέχρι τις 15 Απριλίου της αναστολής πώλησης συγκεκριμένων κατηγοριών δανείων, ο κ. Σταθάκης ανέφερε πως δέσμευση της κυβέρνησης είναι ότι το πρόβλημα των κόκκινων δανείων θα αντιμετωπιστεί με τρόπο που θα φέρει αποτέλεσμα και θα διατηρηθεί πολύ υψηλός βαθμός κοινωνικής προστασίας.

Ακόμη, πριν από μια εβδομάδα οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Σταθάκης και Ε. Τσακαλώτος και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Στουρνάρας κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν αποφάσισαν να συσταθεί ομάδα εργασίας η οποία θα εξετάσει τα κενά που υπάρχουν στους νόμους Δένδια και Σταθάκη για τα κόκκινα δάνεια και να προτείνει αλλαγές. Μεταξύ αυτών που συζητήθηκαν ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, να δοθεί η δυνατότητα προκειμένου οι εταιρείες μεταβίβασης δανείων να μπορούν να αναθέτουν σε τρίτους τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, κάτι που δεν προβλέπεται από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση