GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κουτσούμπας: Θα έχουμε νέο εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα

Επικίνδυνη εξέλιξη χαρακτήρισε τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας...


Επικίνδυνη εξέλιξη χαρακτήρισε τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ, προσθέτοντας ότι πρόκειται ουσιαστικά για ένα ακόμα βήμα προς τα πίσω, που χειροτερεύει όχι μόνο η θέση των προσφύγων, αλλά και συνολικά του ελληνικού λαού.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας δε δίστασε να προβλέψει ότι θα έχουμε νέο εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στη χώρα μας, εκτιμώντας ότι επί της ουσίας, η κατάληξη αυτής της συνόδου ευνόησε μόνο την τούρκικη πολιτική, την αστική τάξη της Τουρκίας, η οποία πήρε αρκετά από αυτά που έθετε ως όρους.

Ο γραμματέας του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι έπρεπε να υπάρχει σταθερή γραμμή, προκειμένου να ανοίξει η δίοδος της Ειδομένης, και ταυτόχρονα η κυβέρνηση να θέσει πιο σταθερά το ζήτημα της απευθείας μεταφοράς των προσφύγων από τις χώρες πρώτες υποδοχής, Τουρκία, Ιορδανία και Λίβανο. Ωστόσο, χαρακτήρισε εξίσου απαράδεκτη την απόφαση ΕΕ, Τουρκίας, Ελλάδας -επισημαίνοντας ότι έχει υπογράψει και η ελληνική κυβέρνηση- με βάση την οποία μεγάλος αριθμός προσφύγων δεν θα θεωρούνται πλέον πρόσφυγες, τονίζοντας ότι αυτό συνιστά καταστρατήγηση του διεθνούς προσφυγικού δικαίου και της Σύμβασης της Γενεύης.

Ο γραμματέας ανέφερε ότι το ΚΚΕ έχει προτείνει χώρους προσωρινής φιλοξενίας, εκτιμώντας ότι τα hot-spot και οι υπόλοιπες υποδομές που δημιουργούνται "είναι χώροι εγκλωβισμού, είναι χώροι που θα εξελιχθούν πιθανόν στο μέλλον σε νέα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων ή αν είναι ελεύθεροι θα δημιουργούν πρόβλημα στον ιστό της κάθε πόλης που θα μένουν εγκλωβισμένοι οι πρόσφυγες και θα ψάχνουν για ένα πιάτο φαΐ γι’ αυτούς και τα παιδιά τους ή ένα ρούχο να βάλουν πάνω τους. Και θα γίνονται θύματα εμπόρων, εκμεταλλευτών κ.λπ." Πρόσθεσε δε ότι δεν έχει γίνει καμία συζήτηση ή δεν έχουν εκφραστεί αντιρρήσεις σχετικά με το "Δουβλίνο" και τις υπόλοιπες συμφωνίες που αφορούν την Συνθήκη Σένγκεν, επισημαίνοντας ότι μπορεί η χώρα να βρει συμμάχους επ’ αυτών των θεμάτων.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας επεσήμανε ότι από την στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση δεν έθεσε θέμα κυρώσεων στις χώρες που κλείνουν σύνορα, δεν υπήρχε περίπτωση να συζητηθεί κάτι τέτοιο και πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ δεν θα ήταν αρνητικό και στην χρήση βέτο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η άσκησή του θα έλυνε οριστικά το πρόβλημα, αλλά εκτιμώντας ότι "την συγκεκριμένη στιγμή θα διευκόλυνε", ενώ επισήμανε ότι δεν έγινε καμία συζήτηση ούτε για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση