GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Γιατί τα φαγητά στα μπωλ είναι πιο νόστιμα;

Οι λάτρεις του φαγητού και όχι μόνον ισχυρίζονται ότι τα φαγητά που είναι σερβιρισμένα σε μπωλ (ή βαθύ πιάτο) έχουν καλύτερη γεύση από ...


Οι λάτρεις του φαγητού και όχι μόνον ισχυρίζονται ότι τα φαγητά που είναι σερβιρισμένα σε μπωλ (ή βαθύ πιάτο) έχουν καλύτερη γεύση από αυτά που σερβίρονται σε ένα κλασικό, ρηχό πιάτο. Αλήθεια, μύθος ή απλά παιχνίδι του μυαλού;
Ο διδάσκων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Charles Spence, βάλθηκε να βρει την απάντηση.
Κατά τα πειράματα που έκανε διαπίστωσε ότι πράγματι υπάρχει μια βάση στον ισχυρισμό ότι τα πιο νόστιμα φαγητά είναι αυτά στα μπωλ. Πώς; Σχετίζεται με τον τρόπο που τα αισθητηριακά ερεθίσματα επηρεάζουν την αντίληψη μας για τη γεύση αλλά και το πόσο χορτάτοι αισθανόμαστε μετά από ένα γεύμα.
Τα χρώματα αλλά και οι υφές στο φαγητό επηρεάζουν τη γεύση, όπως έχει αποδειχτεί και στο παρελθόν, το ίδιο βεβαίως και τα υλικά που περιέχονται σε αυτό.
Για παράδειγμα, το κόκκινο χρώμα μπορεί να κάνει ένα γλυκό που περιέχει ακριβώς την ίδια ποσότητα ζάχαρης, με ένα άλλο που δεν έχει κόκκινο χρώμα, να φαίνεται πιο γλυκό.
Επίσης, σε άλλη έρευνα βρέθηκε ότι όταν τα μαχαιροπήρουνα, τα πιάτα ή τα ποτήρια είναι πιο βαριά, τότε οι άνθρωποι που τρώνε με αυτά αξιολογούν ως υψηλότερη την ποιότητα του φαγητού που τρώνε.
«Σαφώς πιστεύω ότι το πιάτο που χρησιμοποιούμε για να φάμε παίζει ρόλο στο πώς αντιλαμβανόμαστε τη γεύση του φαγητού» λέει ο Spence στο BBC μετά από τα πειράματα που έκανε. «Τα πάντα, από την υφή μέχρι τη θερμοκρασία και την υφή του πιάτου ή του μπωλ μπορούν να επηρεάσουν» συνεχίζει.
Επιπλέον βρήκε ότι αυτός πουτρώει και κρατά το μπωλ με το φαγητό του, τότε το βάρος του σκεύους μπορεί να επηρεάσει το βαθμό ικανοποίησης του από το γεύμα και να το βρει πιο «πλούσιο ή έντονο» ως γεύση.
Οι συμμετέχοντες στα πειράματα δήλωναν πάντα ότι οι μερίδες τους φαίνονταν μικρότερες όταν σερβίρονταν σε ρηχό πιάτο από ότι σε μπωλ και ας ήταν ακριβώς η ίδια ποσότητα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση