GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μήνυμα του Παυλόπουλου προς την ΕΕ για το προσφυγικό

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδίως προς εκείνα τα κράτη-μέλη που διακατέχονται από φοβικά σύνδρομα που παραπέμπουν σε υπο...


Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδίως προς εκείνα τα κράτη-μέλη που διακατέχονται από φοβικά σύνδρομα που παραπέμπουν σε υποδόριες ρατσιστικές τάσεις έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την προσφώνησή του στο επίσημο γεύμα προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν στο Προεδρικό Μέγαρο.

Όπως σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος «βασική ελληνική επιδίωξη είναι η ευρωπαϊκή διαχείριση των ροών δια του επιμερισμού των βαρών, με την αποφυγή μονομερών ενεργειών κρατών-μελών που επιβαρύνουν ασύμμετρα τη χώρα μας ως κύρια χώρα πρώτης υποδοχής, στη βάση του σεβασμού του ευρωπαϊκού και του διεθνούς δικαίου, καθώς και της αλληλεγγύης και των αρχών του Ανθρωπισμού».

Μάλιστα, παρατήρησε ότι «δυστυχώς, σ' αυτό αντιδρούν ορισμένα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία διακατέχονται από φοβικά σύνδρομα που παραπέμπουν σε υποδόριες ρατσιστικές τάσεις».

«Τούτο είναι εντελώς ξένο προς τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε και συνέχισε λέγοντας πως «γι' αυτό στη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Μαρτίου 2016 αυτά τα κράτη-μέλη ή πρέπει να συμμορφωθούν αμέσως ή, σε αντίθετη περίπτωση, πρέπει να υποστούν τις επιβαλλόμενες κυρώσεις. Είναι αδιανόητο αυτά τα κράτη-μέλη να υπονομεύσουν τελικώς το όλο ευρωπαϊκό οικοδόμημα».

Απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της Αρμενίας, ο κ. Παυλόπουλος τον συνεχάρη, γιατί η χώρα του ανέλαβε την ευθύνη να υποδεχτεί ικανό αριθμό προσφύγων από την Συρία, κυρίως αρμενικής καταγωγής.

Όσον αφορά στις σχέσεις με την Τουρκία, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η ελληνική πλευρά συνεχίζει να αναπτύσσει, με συνέπεια και καλή διάθεση, πρωτοβουλίες για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

«Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις πρέπει να εντάσσονται σ' ένα πλαίσιο καλής γειτονίας που θα διέπεται από τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Στους εν λόγω κανόνες συμπεριλαμβάνονται, εξ ορισμού, και όσοι είναι διατυπωμένοι σε Διεθνείς Συνθήκες που βρίσκονται ήδη σε ισχύ καθώς και οι γενικώς παραδεδεγμένοι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Επιθυμώ να τονίσω ότι και η Τουρκία οφείλει, από πλευράς της, να συμβάλλει στη δημιουργία και διατήρηση ενός κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης και διαρκούς συνεννόησης μεταξύ των δύο κρατών. Ιδίως δε στο προσφυγικό ζήτημα να προσαρμοσθεί αμέσως στις αρχές της Δημοκρατίας και του Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πρώτο δείγμα γραφής την αποκήρυξη και καταδίκη των διακινητών ανθρώπινων ψυχών, οι οποίοι διαπράττουν καθημερινώς αποτρόπαια εγκλήματα», υπογράμμισε ο Πρόεδρος.

Σχετικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, υπενθύμισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τη διαδικασία που αποσκοπεί στην επίτευξη συνολικής λύσης του. «Υποστηρίζουμε, όμως, όχι την οποιαδήποτε λύση, αλλά λύση που θα σέβεται το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, πρωτογενές και παράγωγο, η οποία, αυτονοήτως και μεταξύ άλλων, προϋποθέτει την εκ μέρους της Τουρκίας αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως πλήρους κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης. Επιπλέον δε σύμφωνη και με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για μια Κύπρο απαλλαγμένη από τα στρατεύματα κατοχής. Μια λύση η οποία θα θέσει οριστικό τέλος στο αναχρονιστικό σύστημα εγγυήσεων», επισήμανε.

Αναφερόμενος στις Ελληνοαρμενικές σχέσεις, υπογράμμισε ότι «τους Έλληνες και τους Αρμενίους συνδέουν ισχυροί ιστορικοί δεσμοί φιλίας, οι οποίοι, πολλές φορές κάτω από δύσκολες συνθήκες, σφυρηλατήθηκαν στο πέρασμα των αιώνων και αποτελούν σημείο αναφοράς ανάμεσα στους δύο λαούς».

Είναι γνωστό- όπως είπε- ότι κατά τον 20ό αιώνα τα έθνη μας έζησαν μαρτυρικές στιγμές από κοινή αιτία, όπως προκύπτει από την ιστορία τόσο του αρμενικού λαού όσο και του ποντιακού ελληνισμού αλλά και του ελληνισμού της Μικράς Ασίας. Δεν λησμονούμε την Γενοκτονία του 1915. Είμαστε περήφανοι διότι η Ελλάδα υπήρξε από τις λίγες χώρες που παραχώρησαν άσυλο στους τότε διωκόμενους Αρμένιους, αλλά και από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισε την γενοκτονία του αρμενικού λαού, ενώ και το Αρμενικό Κοινοβούλιο έχει αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Ποντίων.

«Επιθυμώ να τονίσω, στο σημείο αυτό, ότι η διατήρηση της ιστορικής μνήμης αποτελεί αναγκαίο όρο για την διασφάλιση της συλλογικής αυτοσυνειδησίας της Ανθρωπότητας. Πρέπει να θυμόμαστε, ιδίως υπό τις σημερινές εξαιρετικά κρίσιμες συνθήκες και μπροστά στα βαριά σύννεφα που σωρεύονται στον παγκόσμιο ορίζοντα, τις χειρότερες στιγμές της παγκόσμιας ιστορίας -όπως είναι, για παράδειγμα, κυρίως οι γενοκτονίες- όχι για να καλλιεργούμε το μίσος και αισθήματα ρεβανσισμού εναντίον κρατών που τις διέπραξαν, αλλά για να μας θυμίζουν τη "σκοτεινή πλευρά" της Ιστορίας του Ανθρωπίνου Γένους, με σκοπό ν' αποφύγουμε στο μέλλον, ως Ανθρωπότητα, ανάλογες δραματικές εμπειρίες», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν υπογράμμισε την ευγνωμοσύνη του αρμενικού λαού προς τους Έλληνες για το καταφύγιο που προσέφεραν πριν από περίπου 100 χρόνια στους προγόνους τους και τόνισε ότι η Ελλάδα και η Αρμενία συνδέονται με μακραίωνη ιστορία και φιλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση