GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποκαλύπτει τις "τρύπες" στην ασφάλεια της ΕΕ

Τα κενά στο δίχτυ ασφαλείας της ΕΕ επισημαίνει έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την ισλαμική τρομοκρατία, που ολοκληρώθηκε την 1η Μ...


Τα κενά στο δίχτυ ασφαλείας της ΕΕ επισημαίνει έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την ισλαμική τρομοκρατία, που ολοκληρώθηκε την 1η Μαρτίου, τρεις εβδομάδες πριν από το χτύπημα στις Βρυξέλλες.
Εκεί, οι Ευρωπαίοι αναλυτές εντοπίζουν σοβαρά προβλήματα στη διαχείριση πληροφοριών και απροθυμία στη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών. Επιπλέον, κάνουν εκτενή αναφορά στην ανάγκη διασύνδεσης των ξεχωριστών βάσεων δεδομένων που διατηρούν Frontex, Europol, Interpol κ.ά. με τα στοιχεία των υπόπτων για τρομοκρατία.
Αποκαλύπτεται, για παράδειγμα, ότι ενώ στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους έχουν ενταχθεί πάνω από 5.000 Ευρωπαίοι πολίτες, στη βάση δεδομένων της Europol έχουν καταχωρισθεί 2.786 ύποπτοι και στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών (European Information System) μόλις 1.473! Τα ευρήματα της έκθεσης έρχονται στο φως λίγα εικοσιτετράωρα μετά τα δραματικά γεγονότα στη βελγική πρωτεύουσα και την αποκάλυψη Ευρωπαίων αξιωματούχων στην Καθημερινή ότι οι βελγικές διωκτικές αρχές, όπως και οι τουρκικές, είχαν ειδοποιηθεί από μυστικές υπηρεσίες "τρίτων” χωρών για τις επικείμενες επιθέσεις αυτοκτονίας στο έδαφός τους, δίχως τελικά να μπορέσουν να τις αποτρέψουν.
Ειδικά για την Ελλάδα, οι παραλείψεις που συνεχίζουν να εντοπίζονται στον έλεγχο και στη δακτυλοσκόπηση αλλοδαπών στα σημεία εισόδου στη χώρα αξιολογούνται από το Συμβούλιο ως κενά στην αντιτρομοκρατική ομπρέλα της ΕΕ. Πάντως, το αρχηγείο της ΕΛΑΣ υλοποιεί πρόγραμμα εκπαίδευσης αστυνομικών σε θέματα αντιμετώπισης φαινομένων ριζοσπαστικοποίησης και εξτρεμισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση