GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ολάντ, Τσίπρας και Σοσιαλδημοκράτες ψάχνουν νέο σχέδιο για την Ευρώπη

Με πρόσκληση που έλαβε από τον ίδιο το Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, βρίσκεται στο Παρίσι όπου διεξά...


Με πρόσκληση που έλαβε από τον ίδιο το Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, βρίσκεται στο Παρίσι όπου διεξάγεται συνάντηση εργασίας, υπό τον Ολάντ μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών Σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων.

Στη συνάντηση με ώρα έναρξης τις 11.30 ώρα Ελλάδας γίνεται στο προεδρικό μέγαρο της Γαλλίας. Στις περίπου 3 ώρες που αναμένεται να διαρκέσει, οι Ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες αναζητούν ένα «νέο σχέδιο» για την Ευρώπη με κύριο άξονα το προσφυγικό και την οικονομία.

Στη συνάντηση θα συμμετέχουν 15 πολιτικοί αρχηγοί, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, ο νέος πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, ο πρωθυπουργός της Μάλτας Γιόζεφ Μούσκατ, ο υπουργός Εσωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν, ο ηγέτης του Εργατικού Ολλανδός Ντέρικ Σάμσον.

Έχουν επίσης προσκληθεί να συμμετέχουν ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Φιλοδοξία του Γάλλου Προέδρου είναι να «επαναπροσδιορίσει το σχέδιο για μια Ευρώπη, που έχει βυθιστεί σε μια ανησυχητική κατάσταση από τα τρέχοντα προβλήματα, όπως η προσφυγική κρίση, η αδύναμη οικονομική ανάπτυξη», σύμφωνα με δηλώσεις του προεδρικού περιβάλλοντος.

Η πρόσκληση προς τον Αλέξη Τσίπρα σχολιάζεται από ορισμένα μέσα ενημέρωσης, όπως στον ιστότοπο Euractiv France: «Η συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα σε αυτήν τη συνάντηση που ονομάζεται συνάντηση σοσιαλδημοκρατών, αποτελεί ενδιαφέροντα πολιτικό ελιγμό, τη στιγμή που ο Γάλλος Πρόεδρος δεν σταματά να κάνει υποχωρήσει στη Δεξιά. (...) Η Γαλλία έχει αναπτύξει μια ειδική σχέση με τον Έλληνα ηγέτη, κυρίως κατά τη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού και τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση της ελληνικής κρίσης. Ένα συγκεκριμένο επεισόδιο "έδεσε" τα δύο μέρη: Ο Γάλλος Πρόεδρος επενέβη τα ξημερώματα της 14ης Ιουλίου για να διατηρηθούν οι συνομιλίες».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν δίστασε, πάντως, με την ευκαιρία χθεσινής συνέντευξης Τύπου, να εκφράσει την ανησυχία του για τον δρόμο που ακολουθούν πολλοί σοσιαλδημοκράτες ηγέτες, «είτε από επιλογή είτε από αναγκαιότητα», όπως είπε.

«Η ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο. Είναι σήμερα περισσότερο αναγκαίο, παρά ποτέ να επιστρέψει στην ιστορική της κοίτη», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Η συνάντηση θα έχει δύο θέματα:

Α. Η πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη - με άξονα το προσφυγικό

Β. Οικονομία και κοινωνία: Επενδύσεις, Μεταρρυθμίσεις, ανάπτυξη, σε συνδυασμό με τα κοινωνικά δικαιώματα

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στην συνάντηση, ο Έλληνας Πρωθυπουργός πρόκειται να τοποθετηθεί στο ζήτημα της λιτότητας, καθώς και στο ζητούμενο της οριοθέτησης των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στην ακροδεξιά ρητορική στην Ευρώπη. «Ο Αλέξης Τσίπρας προσέρχεται στην συνάντηση με πρόθεση να ενισχύσει με τις προοδευτικές κυβερνήσεις, δεσμούς, που δημιουργήθηκαν το προηγούμενο διάστημα πάνω στο ζήτημα της σύγκρουσης με την πολιτική της λιτότητας», σημειώνουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση