GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ιαπωνία: Πέντε χρόνια από το τσουνάμι και τη Φουκουσίμα

Στις 11 Μαρτίου του 2011 η Ιαπωνία ζούσε τη μεγαλύτερη τραγωδία που βίωσε ποτέ μετά τον πόλεμο: τον σεισμό των 9 βαθμών, το τσουνάμι ...


Στις 11 Μαρτίου του 2011 η Ιαπωνία ζούσε τη μεγαλύτερη τραγωδία που βίωσε ποτέ μετά τον πόλεμο: τον σεισμό των 9 βαθμών, το τσουνάμι που ακολούθησε και την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα, με περισσότερους από 20.000 νεκρούς.

Στην μνήμη των θυμάτων τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή σε όλη την Ιαπωνία ενώ, στην επίσημη τελετή που έγινε στο Τόκιο, το αυτοκρατορικό ζεύγος και ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε απέτισαν φόρο τιμής μαζί με τους εκατομμύρια συμπατριώτες τους στους 18.500 νεκρούς του τσουνάμι και τους περίπου 3.000 που έχασαν αργότερα τη ζωή τους από τις συνέπειες της τραγωδίας.

Πέντε χρόνια μετά το δυστύχημα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, δύο οργανώσεις γιατρών προειδοποιούν ότι μπορεί να εμφανιστούν 10.000 επιπλέον κρούσματα καρκίνου στη χώρα λόγω της ραδιενέργειας.

"Τα επακόλουθα για τη δημόσια υγεία της Φουκουσίμα θα στοιχειώνουν την Ιαπωνία για χρόνια και αυτή η κληρονομιά δεν θα πρέπει να κρυφτεί κάτω από το χαλί από τους υποστηρικτές της πυρηνικής ενέργειας", σημειώνει η γιατρός Κάθριν Τόμασον, η οποία συνέταξε μαζί με άλλους την έκθεση αυτή και είναι επίσης διευθύντρια των Physicians for Social Responsibility.

Επίσης για τον Ρόμπερτ Αλβάρες, έναν ειδικό πολιτικών ενέργειας του Institute for Public Studies και πρώην σύμβουλο του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας, η καταστροφή της Φουκουσίμα δημιούργησε "ντε φάκτο ζώνες οι οποίες δεν είναι πλέον δυνατό να κατοικηθούν από ανθρώπους για καιρό".

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δήλωσε ότι η Ιαπωνία δεν μπορεί χωρίς την πυρηνική ενέργεια - μάλιστα έχει επανειλημμένως υπογραμμίσει ότι η πολιτική της κυβέρνησής του είναι να δίνει άδεια για την επαναλειτουργία "όλων των πυρηνικών αντιδραστήρων που κρίνονται ασφαλείς από την ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή για τα πυρηνικά.

"Η χώρα μας, που είναι φτωχή σε πόρους, δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα χωρίς την πυρηνική ενέργεια για να εγγυηθεί μια τακτική τροφοδοσία σε ενέργεια, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις οικονομικές συνθήκες και την κλιματική αλλαγή", δήλωσε την παραμονή της επετείου. 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση