GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Financial Times: Έλεγχοι στις τράπεζες Πειραιώς και Αττικής για την ανακεφαλαιοποίηση!

Στο μικροσκόπιο των μηχανισμών της ΕΕ και των στελεχών του SSM (Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού), βρέθηκαν δύο ελληνικές τράπεζες, τις προη...

Στο μικροσκόπιο των μηχανισμών της ΕΕ και των στελεχών του SSM (Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού), βρέθηκαν δύο ελληνικές τράπεζες, τις προηγούμενες ημέρες. Πρόκειται για ελέγχους που έκαναν οι εκπρόσωποι του Μηχανισμού στις τράπεζες Πειραιώς και Αττικής, για διαφορετικό σκοπό για την κάθε μία.

Δεν πρόκειται για την αξιολόγηση των διοικήσεων των ελληνικών συστημικών τραπεζών, η οποία θα γίνει το καλοκαίρι, αφού αναθέσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) σε εξειδικευμένη εταιρία, το έργο της αξιολόγησης. Προς το παρόν, αξιολογείται η Επιτροπή και το Γενικό Συμβούλιο του ίδιου του ΤΧΣ.

Τι έγραψαν οι FT
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, δύο από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας βρίσκονται υπό διερεύνηση από τον εποπτικό μηχανισμό (SSM) του τραπεζικού τομέα της ευρωζώνης, σχετικά με την περσινή ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα, ύψους €14,4 δισ.

Η Τράπεζα Πειραιώς, το μεγαλύτερο τραπεζικό ίδρυμα της Ελλάδας, και η Attica Bank, η πέμπτη μεγαλύτερη τράπεζα, ελέγχονται από τον ενιαίο εποπτικό μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η διερεύνηση ξεκίνησε αφού μέτοχοι και των δυο τραπεζών εξέφρασαν ιδιωτικώς τις ανησυχίες τους για πιθανές παρατυπίες στoν τελευταίo γύρο αυξήσεων κεφαλαίου, σύμφωνα με δηλώσεις τραπεζιτών που εμπλέκονται στη διαδικασία και τους οποίους επικαλείται το δημοσίευμα των Financial Times.

Δύο ομάδες ερευνητών του SSM αναμένεται να φτάσουν στην Αθήνα μέσα στον Μάρτιο. Το SSM εποπτεύει τις 4 συστημικές τράπεζες της Ελλάδας, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος, η κεντρική τράπεζα της χώρας, εποπτεύει τα μικρότερα πιστωτικά ιδρύματα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η Attica Bank. Επειδή, όμως, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την αποτυχία της τελευταίας να ολοκληρώσει τη δημόσια προσφορά, ακόμα και μετά από την υποτιθέμενη λήψη κρατικής βοήθειας, η κεντρική τράπεζα θα συνεργαστεί με το SSM στην έρευνα.

Ανάλογα με τα ευρήματα, είναι πιθανό και οι δύο τράπεζες να υποχρεωθούν να συγκεντρώσουν επιπλέον κεφάλαια, προκειμένου να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις της ΕΚΤ, ενώ ανώτερα τραπεζικά στελέχη που εμπλέκονται στις ανακεφαλαιοποιήσεις ίσως αντιμετωπίσουν πειθαρχικές διώξεις.

Μετά τη διενέργεια των stress test από την ΕΚΤ και την ΤτΕ, τα 5 μεγαλύτερα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας δεσμεύτηκαν τον περασμένο Νοέμβριο να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους συνολικά κατά €7 δις μέσω δημόσιων προσφορών, ενώ τα υπόλοιπα €7,4 δις καλύφθηκαν από το σχέδιο διάσωσης τραπεζών της ελληνικής πολιτείας.

Ωστόσο, ενώ οι προσφορές των άλλων τραπεζών υπερκαλύφθηκαν άνετα, η Πειραιώς και η Attica Bank δυσκολεύτηκαν να πετύχουν τους στόχους των €1,34 δις και €750 εκατ., αντίστοιχα.

Αντιμέτωπη την τελευταία στιγμή με ένα έλλειμμα €500 εκατ., η Πειραιώς αναγκάστηκε να βασιστεί σε δυο ανταγωνίστριες ελληνικές τράπεζες και έναν οικογενειακό ελληνικό όμιλο, για να γεφυρωθεί το χάσμα, σύμφωνα με τραπεζίτες στην Αθήνα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Επίσης, αρκετοί οφειλέτες της τράπεζας συμμετείχαν, μετατρέποντας εξασφαλίσεις επί των δανείων τους σε μετοχές, με αντάλλαγμα διαγραφές στα δάνειά τους με ευνοϊκούς όρους, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη.

Η Πειραιώς σε δήλωσή της αναφέρει ότι το SSM θα διεξάγει «συνήθη διαδικασία ελέγχου μετά από καταγγελία που ξεκίνησε από μέτοχο που συμμετείχε στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου τον περασμένο Νοέμβριο» και επίσης ότι η Τράπεζα «χαιρετίζει κάθε κανονιστικό έλεγχο».

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, η Attica Bank, μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με ερωτήματα για το εάν επωφελήθηκε από παράνομη κρατική ενίσχυση, καθώς η Κυβέρνηση, της οποίας ηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ, πίεσε τους Διευθυντές δύο κρατικά ελεγχόμενων εταιρειών να συμμετάσχουν στην κεφαλαιακή της αύξηση. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τρεις μήνες μετά η Attica δεν έχει ακόμα κατορθώσει να ολοκληρώσει τη δημόσια προσφορά, καθώς υπολείπονται ακόμα €68 εκατ. από τον αρχικό στόχο.

(Πηγή: Financial Times)