GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

H υπόθεση Χατζηγιάννη οδηγεί στην εφορία χιλιάδες φορολογούμενους

Ρυθμιστής της τύχης χιλιάδων άλλων φορολογούμενων, τους οποίους «ξετινάζει» τα τελευταία 3 χρόνια η Εφορία, γίνεται ο Μιχάλης Χατζηγιάν...


Ρυθμιστής της τύχης χιλιάδων άλλων φορολογούμενων, τους οποίους «ξετινάζει» τα τελευταία 3 χρόνια η Εφορία, γίνεται ο Μιχάλης Χατζηγιάννης μέσα από τη δική του φορολογικό- δικαστική περιπέτεια.
Ο διάσημος τραγουδιστής, όπως γράφει η εφημερίδα «Έθνος», έπεσε πριν δύο χρόνια στην τσιμπίδα της Εφορίας όταν ύστερα από ελέγχους καταθετικών λογαριασμών και των κινήσεών τους προς το εξωτερικό εντοπίστηκε ότι έχει «βγάλει» στο εξωτερικό- την Κύπρο- τη διετία 2010-2011 ποσό 5,3 εκατομμυρίων ευρώ.
Εφαρμόζοντας πρόσφατες «δρακόντειες» ρυθμίσεις και μάλιστα αναδρομικά τον κάλεσαν οι φορολογικές αρχές να καταβάλει για τα οικονομικά έτη 2011 και 2012 φόρους ύψους 3,7 εκατομμυρίων ευρώ.
Η υπόθεση έμελλε να επιλεγεί ως «πιλότος» για πολλές παρεμφερείς υποθέσεις. Κι αυτό επειδή αμφισβητήθηκε η συνταγματικότητα των νομοθετικών ρυθμίσεων που επέτρεψαν στις φορολογικές αρχές να «ξεσκονίσουν» τα πάντα σε μεγάλο βάθος χρόνου επιβάλλοντας αναδρομικές φορολογήσεις και να μετακυλίουν στις πλάτες του φορολογούμενου το βάρος να αποδείξει ο ίδιος, και όχι η εφορία, πως τα ποσά των καταθέσεων δεν αφορούν «αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη».
Πριν λίγες μέρες η υπόθεση του Χατζηγιάννη οδηγήθηκε σε «πιλοτική δίκη» ενώπιον μείζονος σύνθεσης του Συμβουλίου της Επικρατείας. Τα ερωτήματα που καλείται να απαντήσει το Συμβούλιο είναι πολλά ενώ αρκετές δικαστικές αποφάσεις απέκρουσαν την αναδρομική φορολόγηση ακυρώνοντας ελέγχους και βαριά πρόστιμα και άλλες δέχθηκαν ως συνταγματικό το νόμο και επικύρωσαν τις φορολογήσεις.
Όπως εξηγεί πάντως η εφημερίδα, αν το ΣτΕ υιοθετήσει την εφετειακή πλειοψηφία στην υπόθεση αυτή, τότε θα ακυρωθεί το μεγαλύτερο μέρος της βαριάς φορολογίας για τα οικονομικά έτη 2011-2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση