GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Le Monde: Η αστυνομία δεν πίεσε τον Αμπντεσλάμ για τους αδελφούς Μπακραουί

Τρεις ημέρες πριν από τις πολύνεκρες επιθέσεις στις Βρυξέλλες, αστυνομικοί έδειξαν φωτογραφίες των βομβιστών αυτοκτονίας στον Σαλά Αμπν...


Τρεις ημέρες πριν από τις πολύνεκρες επιθέσεις στις Βρυξέλλες, αστυνομικοί έδειξαν φωτογραφίες των βομβιστών αυτοκτονίας στον Σαλά Αμπντεσλάμ, τον οποίο είχαν μόλις συλλάβει για τις επιθέσεις του περασμένου Νοεμβρίου στο Παρίσι, αλλά δεν μπόρεσαν να τον αντικρούσουν ότι εκείνος ισχυρίστηκε ότι δεν τους γνώριζε, γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Monde.
Η εφημερίδα βασίστηκε της στα πρακτικά της δίωρης ανάκρισης του Αμπντεσλάμ στις 19 Μαρτίου. Αυτή ήταν η μοναδική φορά που ανακρίθηκε ο ύποπτος μετά τη σύλληψή του, την περασμένη Παρασκευή.
Το ειδησεογραφικό τηλεοπτικό κανάλι BFM TV βάσισε επίσης το ρεπορτάζ του στα ίδια πρακτικά της ανάκρισης που έγινε στην έδρα της ομοσπονδιακής αστυνομίας, στις Βρυξέλλες. Ούτε η βελγική αστυνομία, ούτε ο συνήγορος του Αμπντεσλάμ έχουν σχολιάσει τις πληροφορίες των δύο μέσων.
Η εφημερίδα γράφει ότι οι ανακριτές επικεντρώθηκαν κυρίως στα γεγονότα τις 13ης Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι αντί να ρωτήσουν για τα μελλοντικά σχέδια του τρομοκρατικού πυρήνα.
Η βελγική αστυνομία συνέλαβε τον Αμπντεσλάμ αφού βρήκε τα αποτυπώματά του σε ένα διαμέρισμα στη συνοικία Φόρεστ των Βρυξελλών στις 15 Μαρτίου. Το σπίτι αυτό είχε νοικιαστεί από έναν από τους αδελφούς Μπακραουί, με ψεύτικο όνομα.
Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα, οι ανακριτές έδειξαν στον Αμπντεσλάμ φωτογραφίες των αδελφών Μπακραουί και εκείνος απάντησε "δεν τους ξέρω". Δεν του ασκήθηκε καμία άλλη πίεση για το θέμα αυτό.
Το BFM TV μετέδωσε ότι επιδείχθηκε στον Αμπντεσλάμ μια φωτογραφία του Ναζίμ Λαχραουί --του δεύτερου βομβιστή αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών-- και εκείνος έδωσε την ίδια απάντηση, δηλαδή ότι δεν τον γνωρίζει. Ο Αμπντεσλάμ και ο Λαχραουί πιστεύεται ότι είχαν συνταξιδέψει με αυτοκίνητο και είχαν περάσει από τα σύνορα της Ουγγαρίας με την Αυστρία πέρσι το φθινόπωρο.
Κατά την ανάκρισή του ο Αμπντεσλάμ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι ο ρόλος του στις επιθέσεις του Παρισιού ήταν "δευτερεύων" καθώς ενεργούσε μόνο ως οδηγός της ομάδας και φρόντιζε να βρίσκει οχήματα και καταλύματα για τους υπόλοιπους. Είπε επίσης ότι την τελευταία στιγμή μετάνιωσε και δεν πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος.
Σήμερα, η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου επιβεβαίωσε ότι ο Σαλά Αμπντεσλάμ αρνείται να συνεργαστεί με τις αρχές και ότι έχει δηλώσει από το περασμένο Σάββατο ότι θα ασκήσει το δικαίωμά του να σιωπήσει.
Στην ανακοίνωσή τους οι εισαγγελείς επισημαίνουν ότι κατάφεραν να του μιλήσουν για πρώτη φορά στις 19 Μαρτίου επειδή είχε τραυματιστεί κατά την επιχείρηση για τη σύλληψή του, το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας.
Αμέσως μετά τις επιθέσεις της Τρίτης στις Βρυξέλλες, τον ανέκριναν και πάλι αλλά εκείνος αρνήθηκε να μιλήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση