GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Βαρουφάκης: Ο Τόμσεν μου είχε πει για διαγραφή χρέους 54 δισ. ευρώ

Αποκαλυπτικός για τα όσα είχε συζητήσει με τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν, στο Παρίσι τον Φεβρουάριο του...


Αποκαλυπτικός για τα όσα είχε συζητήσει με τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν, στο Παρίσι τον Φεβρουάριο του 2015 είναι ο τότε υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του περιοδικού Der Spiegel.

Όπως αναφέρει ο κ. Βαρουφάκης, σε εκείνη τη συνάντηση, την πρώτη του με τον Πόουλ Τόμσεν, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ του είχε πει πως η Ελλάδα χρειάζεται διαγραφή χρέους ύψους 54 δισ. ευρώ, με αντάλλαγμα σοβαρές μεταρρυθμίσεις, όμως η συζήτηση αυτή δεν είχε προχωρήσει λόγω της κατηγορηματικής άρνησης του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να συζητήσει για οποιαδήποτε ελάφρυνση ή ανταλλαγή χρέους.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών αναφέρεται εξάλλου στην αποκάλυψη του WikiLeaks και τους διαλόγους μεταξύ Τόμσεν και Βελκουλέσκου, σχολιάζοντας μεταξύ άλλων:

“Η Κομισιόν επιδιώκει για μια ακόμα μια ανούσια συμφωνία που θα «κλείσει» κατά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και θα επιτρέψει στους ευρωπαίους να γιορτάσουν... (ξανά!) το τέλος της ελληνικής κρίσης.

Το ΔΝΤ θα τη μπλοκάρει καθώς δεν επιθυμεί να συνεχίσει μια στρατηγική που παραβιάζει την βασική του αρχή για τη μη δανειοδότηση αφερέγγυων κυβερνήσεων.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνθηκολογήσει για τα νέα μέτρα λιτότητας που απαιτούνται από το ΔΝΤ ύψους μεταξύ 2,5% και 3% του ΑΕΠ, που αφορούν: (α) περικοπές των συντάξεων, (β) μείωση του φόρου εισοδήματος (γ) μετατόπιση των βασικών ειδών διατροφής από το 11% στη ζώνη του ΦΠΑ 23%, και (δ) περικοπές μισθών για πολλούς εργαζόμενους του δημόσιου τομέα

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ακόμα παραδοθεί πλήρως επειδή η Επιτροπή προσφέρει την Αθήνα ψευδείς υποσχέσεις για ένα πιο «ήπιο» πακέτο λιτότητας

Το ΔΝΤ είναι έξαλλο με την Κομισιόν όχι επειδή είναι πιο «καλή» με την Ελλάδα, αλλά επειδή τα δικά της νούμερα μεταφράζονται σε ακόμη πιο αυστηρά μέτρα λιτότητας από αυτά του Ταμείου.

Το ΔΝΤ μετανιώνει που δεν είχε διαπραγματευτεί μια κοινή θέση με την Κομισιόν, πριν η Επιτροπή αρχίσει να παραπλανά τους Έλληνες.

Για να συγκεντρώσει επαρκώς τα μυαλά των Ευρωπαίων ώστε να τους αναγκάσει να φτάσουν σε ένα “αποφασιστικό σημείο”, η Ελλάδα “πρέπει” να φτάσει κοντά σε ένα ακόμα καταστροφικό “γεγονός” (στάση πληρωμών προς έναν από τους δανειστές της τρόικας)

Εξαιτίας του κρίσιμου βρετανικού δημοψηφίσματος στις 23 Ιουνίου, το ΔΝΤ προβλέπει ότι οι “εχθροπραξίες” με την Κομισιόν θα ανασταλούν μέχρι τον Ιούλιο όταν, όπως και τον περασμένο Ιούλιο, το ελληνικό “(σ.σ. πιστωτικό) γεγονός” θα επίκειται.

Σε αυτό το σημείο, τον Ιούλιο, το ΔΝΤ σχεδιάζει να “στριμώξει” την καγκελάριο Μέρκελ να επιλέξει τι έχει μικρότερο πολιτικό κόστος γι' αυτήν: να συνεχίσει με το ελληνικό πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ; Ή να χορηγήσει στο ελληνικό κράτος αξιόλογη ελάφρυνση χρέους;

Εφόσον η κ. Μέρκελ επιλέξει μία από αυτές τις δύο επιλογές, το ΔΝΤ θα έχει ξεμπλέξει: είτε θα απομακρυνθεί, είτε η διαγραφή του χρέους θα έχει καταστήσει το ελληνικό πρόγραμμα συνεπές με την 'πρωτεύουσα ντιρεκτίβα' του”.

“Θα τολμήσει η Κριστίν Λαγκάρντ ( επικεφαλής του ΔΝΤ αλλά με φιλοδοξίες για πολιτικό comeback στην Ευρώπη ) να συγκρουστεί με τους υφιστάμενούς της; Πώς θα αντιδράσει η καγκελάριος Μέρκελ στη δημοσιοποίηση αυτών των συνομιλιών; Μήπως τώρα οι πρωταγωνιστές υποχρεωθούν σε αλλαγή στρατηγικής;”, διερωτάται ο Γ. Βαρουφάκης, και καταλήγει: “Η Ελλάδα είχε τα όπλα κατά της οργανωμένης ανικανότητας της τρόικας, δεν της επετράπη όμως να τα χρησιμοποιήσει. Το αποτέλεσμα είναι μια Ευρώπη που βυθίζεται σε ανυποληψία και ένας ελληνικός λαός που παρακολουθεί από τα παρασκήνια έναν άσχημο καυγά να επηρεάζει ακόμα περισσότερο το ήδη ζοφερό μέλλον του”.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση