ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Press24.gr

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΔΗΜΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ...ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ - Η ...OFF SHORE ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ - Ακατάλληλη για αναγνώστες με ευαίσθητο στομάχι. (Τιμή 0 ευρώ - Ετος 6ο). Αποθηκεύστε τη διεύθυνσή μας: press-gr.blogspot.com. Στείλτε τη γνώμη σας, σχόλια και πληροφορίες στο e-mail μας: press.gr@hotmail.com. Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ. Profil στο facebook: Press-gr blogspot

Σκόπια: Διαλύθηκε η Βουλή και δρομολογούνται πρόωρες εκλογές την 5η Ιουνίου

Share it:

Ο πρόεδρος της Βουλής των Σκοπίων Τράικο Βελιάνοφσκι ανακοίνωσε, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, τη διάλυση του νομοθετικού σώματος της χώρας, βάσει προηγούμενης απόφασης της Βουλής, για δρομολόγηση πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 5 Ιουνίου.

Ο κ. Βελιάνοσκι προχώρησε στην απόφαση αυτή, ώστε να τηρηθεί η σχετική νομοθεσία που ορίζει ότι οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν δύο μήνες μετά τη διάλυσή της Βουλής, στη συγκεκριμένη περίπτωση, στις 5 Ιουνίου.

Τις επόμενες ημέρες, ο πρόεδρος της Βουλής αναμένεται να προκηρύξει και επίσημα τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών την 5η Ιουνίου. Ωστόσο, ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM), Ζόραν Ζάεβ, αμέσως μετά την γνωστοποίηση για τη διάλυση της Βουλής δήλωσε ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή έντιμων και δημοκρατικών εκλογών, κατηγορώντας γι΄αυτό το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι και ανακοίνωσε ότι η αντιπολίτευση δεν πρόκειται να συμμετάσχει στις εκλογές που δρομολογούνται για τις 5 Ιουνίου. Ο κ. Ζάεβ σημείωσε ότι από τη στιγμή που δεν έχουν εκκαθαριστεί οι εκλογικοί κατάλογοι και απειλείται η ελευθερία του Τύπου στη χώρα, η διεξαγωγή εκλογών εξυπηρετεί μόνο το «αυταρχικό καθεστώς» του Ν. Γκρούεφσκι.

Μερικές ώρες πριν από την αναμενόμενη απόφαση για τη διάλυση της Βουλής, οι δύο υπουργοί και οι τρεις υφυπουργοί που προέρχονται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους από την υπηρεσιακή κυβέρνηση της χώρας, οι οποίες όμως δεν εξετάστηκαν καν από την Βουλή.

Η πολιτική ζωή των Σκοπίων ταλανίζεται εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο από ένα σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών που αποκάλυψε η αντιπολίτευση και το οποίο έχει προκαλέσει σοβαρή πολιτική κρίση στη χώρα.

Τον Ιούλιο του 2015, τα τέσσερα μεγαλύτερα κόμματα της χώρΑς είχαν καταλήξει σε μία αρχική συμφωνία για διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 24 Απριλίου, η οποία όμως δεν καρποφόρησε, μετά και τη σχετική διαπίστωση εκπροσώπων της Διεθνούς Κοινότητας στα Σκόπια ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για αξιόπιστες εκλογές. Μετά την εξέλιξη αυτή, οι εκλογές αυτές μετατέθηκαν για τις 5 Ιουνίου, μετά από πρόταση των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, η οποία ψηφίστηκε από την Βουλή.

Ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της χώρας, του VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι, παραιτήθηκε από πρωθυπουργός των Σκοπίων στα μέσα του Ιανουαρίου, βάσει της συμφωνίας μεταξύ των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας η οποία έγινε και νόμος, ο οποίος ορίζει ότι ο εκάστοτε πρωθυπουργός θα αποχωρεί από τον πρωθυπουργικό θώκο πριν από τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στη χώρα.

Στη θέση του Νίκολα Γκρούεφσκι ορίστηκε ένας υπηρεσιακός πρωθυπουργός, ο Έμιλ Ντιμιτρίεφ, ο οποίος είναι γενικός γραμματέας του VMRO-DPMNE. Ο Νίκολα Γκρούεφσκι, από την μεριά του, έχει κατηγορήσει επανειλημμένα την αντιπολίτευση ότι επιδιώκει να μην διεξαχθούν εκλογές στη χώρα, επειδή φοβάται ότι θα υποστεί συντριπτική ήττα. Το κόμμα του Νίκολα Γκρούεφσκι ανήλθε στην εξουσία της χώρας το 2006 και από τότε έχει κερδίσει όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Ν. Γκρούεφσκι ότι η επικράτηση του οφείλεται σε νοθείες που έχει διαπράξει σε όλες τις εκλογές των τελευταίων χρόνων.

Share it:
Reactions:

Διεθνή

Σχολιάστε το άρθρο:

0 comments:

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση