GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κυανόκρανοι του ΟΗΕ βιάζαν κορίτσια στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Ο ΟΗΕ επανέλαβε ότι είναι αποφασισμένος να καταπολεμήσει το φαινόμενο της σεξουαλικής κακοποίησης αμάχων από κυανόκρανους του Οργανισμο...


Ο ΟΗΕ επανέλαβε ότι είναι αποφασισμένος να καταπολεμήσει το φαινόμενο της σεξουαλικής κακοποίησης αμάχων από κυανόκρανους του Οργανισμού, προτείνοντας ακόμη και την προσαγωγή των υπευθύνων σε στρατοδικεία, την ίδια στιγμή που έρχονται στο φως νέες φρικιαστικές καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες μέλη των ειρηνευτικών δυνάμεων και Γάλλοι στρατιώτες εμπλέκονται σε βιασμούς και κτηνοβασίες στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.
"Θα συζητήσουμε με τις χώρες-μέλη (του ΟΗΕ) την πιθανότητα προσαγωγής τους σε επιτόπιο στρατοδικείο, στη χώρα όπου διαπράχθησαν αυτές οι αξιόμεμπτες πράξεις", είπε ο Ερβέ Λαντσούς, ο επικεφαλής των ειρηνευτικών επιχειρήσεων του Οργανισμού, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Μπαγκουί. "Κάτι τέτοιο θα έδειχνε στα θύματα ότι ασχολούμαστε μαζί τους", εξήγησε.
Ένα άλλο μέτρο που εξετάζεται, είναι να λαμβάνεται δείγμα γενετικού υλικού από τους κυανόκρανους πριν αναπτυχθούν σε μια περιοχή γιατί με αυτόν τον τρόπο "θα μπορούσε να απλοποιηθεί η διαδικασία των τεστ πατρότητας", εφόσον κατηγορηθούν για βιασμούς γυναικών.
Οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ έχουν ταυτοποιήσει και πάρει καταθέσεις από 108 νέα θύματα που υποστηρίζουν βιαστηκαν στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία μετά το 2013 -τα περισσότερα από τα θύματα είναι ανήλικα κορίτσια.
Αξιωματούχος του ΟΗΕ από τη Νέα Υόρκη είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι, με βάση τις πληροφορίες που έχουν συλλεχθεί μέχρι στιγμής, Γάλλοι στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης Sangaris ανάγκασαν το 2014 τρία κορίτσια να έρθουν σε σεξουαλική επαφή με ζώα. Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση AIDS-Free World, οι στρατιώτες είχαν δέσει τα θύματά τους, μέσα σε ένα στρατόπεδο και κατόπιν τις άφησαν να φύγουν αφού έδωσαν στην καθεμιά τους 5.000 φράγκα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας - ποσό που αντιστοιχεί σε λιγότερα από 9 δολάρια.
Ο Ντουτζαρίτς επέμεινε πάντως ότι το επεισόδιο αυτό "δεν έχει επιβεβαιωθεί".
Σύμφωνα με μάρτυρες που μίλησαν πρόσφατα στο Γαλλικό Πρακτορείο στον καταυλισμό του Μπόκο, πολλά νεαρά κορίτσια δέχονται να έχουν καθημερινά σεξουαλικές επαφές με άνδρες --στρατιώτες και μη-- κυριολεκτικά για ένα κομμάτι ψωμί ή για 500 τοπικά φράγκα (80 σεντς).
Εκτός από τους Γάλλους στρατιώτες, περίπου 100 καταγγελίες έχουν γίνει σε βάρος στρατιωτών από το Μπουρούντι και την Γκαμπόν οι οποίοι μετείχαν στην αποστολή του ΟΗΕ (Minusca) στην περιοχή του Κεμό. Ενδέχεται όμως να έχουν διαπραχθεί παρόμοια εγκλήματα και σε άλλες επαρχίες της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας.
Ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ δήλωσε απόψε ότι εάν επιβεβαιωθούν "οι αμέτρητες καταγγελίες περί σεξουαλικής κακοποίησης" από Γάλλους στρατιώτες στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, τότε "θα πληγεί η τιμή της Γαλλίας" και προειδοποίησε ότι οι δράστες θα τιμωρηθούν παραδειγματικά.
Τα Ηνωμένα Έθνη δέχονται σφοδρές επικρίσεις για την ανικανότητά τους να εξαλείψουν το φαινόμενο της σεξουαλικής κακοποίησης αμάχων από τους κυανόκρανους. Ένα φαινόμενο που πήρε ακραίες διαστάσεις στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Ο αριθμός των βιασμών που αποδίδονται στους κυανόκρανους αυξήθηκε μάλιστα το 2015, σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά. Καθώς το σκάνδαλο επαιρνε διαστάσεις χιονοστιβάδας, ο Μπαν Γκι-μουν απέπεμψε τον περασμένο Αύγουστο τον επικεφαλής της Minusca αλλά οι καταγγελίες συνεχίστηκαν.
Η καθυστέρηση στην απόδοση δικαιοσύνης οφείλεται εν μέρει στο σύστημα των κυρώσεων που εφαρμόζεται για τους στρατιώτες του ΟΗΕ: μόνο η χώρα καταγωγής τους μπορεί να τους δικάσει.
Για να εμποδιστούν νέες επιθέσεις σε γυναίκες και κορίτσια οι κυανόκρανοι υποχρεούνται πλέον να παραμένουν στο στρατόπεδό τους όταν δεν έχουν υπηρεσία και αντί για αυτούς περιπολούν μόνο αστυνομικοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση