GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το σεξιστικό χιούμορ κάνει την καλύτερη διαφήμιση του μισογυνισμού και δεν έχει πλάκα, αλλά βρώμικη Πολιτική!

Επισημαίνει ο Δημήτρης Α. Γιαννακόπουλος.  Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας, κάνοντας δεκτή την προσφυγή της...

Επισημαίνει ο Δημήτρης Α. Γιαννακόπουλος. 

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας, κάνοντας δεκτή την προσφυγή της Γ.Γ. Ισότητας των Φύλων, ζήτησε να «κοπεί» το «χτύπα σαν άνδρας», στο διαφημιστικό σποτ, όπου η Άντζελα ασκούσε την αυτοκριτική της, με μεταμοντέρνο ασφαλώς τρόπο!

Ορίστε τώρα, όπως πληροφορούμαι, η διαφημιστική εταιρεία που εκπροσωπεί τα «Jumbo», ανακοινώνει - ορθώς, κατά την άποψή μου - ότι δεν δέχεται τη λογοκρισία και για τον λόγο αυτό αποσύρει εντελώς την διαφήμιση - ευτυχώς, κατά την αισθητική μου!

Το ερώτημα ασφαλώς παραμένει: Αφού το σεξιστικό χιούμορ παριστά σήμερα με τον καλύτερο τρόπο τον μισογυνισμό, γιατί παρεμβαίνεις στη σημειολογία των μισογύνηδων (ανδρών και γυναικών);

Ένα σεξιστικό αστειάκι του τύπου ««χτύπα σαν άνδρας», δεν σημαίνει πως παρακινούμε για την άσκηση βίας εναντίον των γυναικών! Αλίμονο, βάρβαροι ήμαστε! Μήπως φανατικοί ισλαμιστές, εμείς οι απλοί χριστιανάνθρωποι, οι οποίοι συνεννοούμαστε στα απλά σαδομαζοχιστικά ελληνικά της ψευδορεμπέτισσας γιαγιάς μας; Έλα Παναγία μου, τι μπορεί να φανταστεί ο κάθε γραφειοκράτης λογοκριτής!

Χτύπα σαν Άνδρας, δικιά μου, μια και εμείς δεν πρόκειται να δείξουμε καμία απολύτως ανοχή απέναντι στη κακοποίηση των γυναικών, από γυναίκες! Χτύπα σαν Άντρας, ρε φλούφλη, διότι για να είσαι άντρας, μάγκα μου τη σήμερον, πρέπει να μπορείς να χτυπάς σαν άντρας! Έτσι σε θέλει η γυναίκα, που διατηρεί μια πατριαρχική αίσθηση του χιούμορ, το οποίο αναπαριστά τις σύγχρονες σχέσεις ανδρών –γυναικών στην πατρίδα μας.

Αυτό το γνωρίζει ο διαφημιστής. Το ξέρει και ο «επικοινωνιολόγος» . Γιατί λοιπόν και οι δυο τους να μην κτίσουν την διαφημιστική καμπάνια της εταιρείας πάνω στον μισογυνισμό, ο οποίος βρίσκεται σε άνοδο τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας των πολιτικών επιλογών των τηλεοπτικών καναλιών, δια των οποίων εκχυδαΐζεται και απαξιώνεται η γυναικεία υπόσταση, την ίδια ώρα που δοξάζεται η δήθεν χειραφέτηση της γυναίκα; Έχει πολιτικό βάθος αυτός ο πολιτισμός του εσωτερικευμένου μισογυνισμού, το οποίο επικοινωνεί με το βαθύ παρακράτος της Ελλάδας, το οποίο δεν είναι κάτι διαφορετικό από την «βαριά βιομηχανία» της χώρας μας: την παραγωγή της «χριστιανολαϊκής» κουλτούρας της καψούρας!

Η ανάλαφρη, ευτελώς χιουμοριστική προσέγγιση του μισογυνισμού, δεν έρχεται να σχολιάσει ανατρεπτικώς τις κοινωνικοπολιτικές σχέσεις που τον ορίζουν ως ηγεμονικό φαινόμενο, αλλά να ενισχύσει νομιμοποιητικά το φαινόμενο, προσδίδοντας του φυσική, αυτονόητη διάσταση. Μια παγιωμένη, αναμφισβήτητη και ταυτόχρονα χαριτωμένη κατάσταση!

Θα πρέπει, ωστόσο, κανείς να λογοκρίνει αυτή την οπισθοδρομική πολιτισμικά και δραματικά υποκριτική πολιτικώς κατάσταση… αυτή την αθλιότητα του τρυφερού, λαϊκού, μεταχριστιανικού και κιτς διαφημιστικού σποτ; ΌΧΙ! Όχι, δεν παρεμβαίνεις στη διαφήμιση… παρεμβαίνεις πολιτικώς στη βιομηχανία παραγωγής του μισογυνισμού. Ποιός παρεμβαίνει; Ένα (πολιτικό) κίνημα που δεν θα απαγορεύει, αλλά θα σαρώνει με την δημιουργική του και γνωστική ικανότητα, η οποία θα εκμηδενίζει τα «σκουπίδια» και τους «σκουπιδιάρηδες» του μισογυνισμού, περιθωριοποιώντας ταυτόχρονα ρατσιστές και μισάνθρωπους. Τότε θα αλλάξει και το θέμα, το ύφος και ο πολιτισμός του διαφημιστή!

Το σύγχρονο κύμα του μισογυνισμού - στο οποίο παρίσταται ως ιστορική φάρσα η Άντζελα Δημητρίου - έφερε το «χτύπα σαν άντρας». Ο διαφημιστής απλώς «καβάλησε» στο κύμα. Και δεν πρόκειται να το ξεκαβαλήσει όσες λογοκρισίες και να υποστεί. Αυτό που έρχομαι εγώ να επισημάνω είναι πως το κύμα αυτό είναι πολιτικό και με πολιτικό κίνημα διακόπτεται η διάβρωση της κοινωνίας από αυτό. Απαιτείται πολιτισμικός αναπροσανατολισμός, τώρα, σήμερα, γιατί αύριο θα είσαι εσύ που θα λες στον διπλανό σου, στον φρουρό σου, στον πολιτικό σου, στον άντρα σου ή στη γυναίκα σου…. χτύπα σαν άντρας!

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση