GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: Οι ζυμώσεις για εκλογές και η «δεξιά παρένθεση»!

Τρία κομβικά θέματα απασχολούν σύμφωνα με πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας» το στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης σε συνδυασμό ...

Τρία κομβικά θέματα απασχολούν σύμφωνα με πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας» το στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης σε συνδυασμό ασφαλώς με τις γενικότερες εξελίξεις. Το πρώτο αφορά τις εκλογές, το δεύτερο τον πιθανό χρόνο διεξαγωγής τους και το τρίτο τον εκλογικό νόμο, με φόντο ακόμη και ασκήσεις επί χάρτου για «δεξιά παρένθεση»!

Ανεξάρτητα από τη ρητορική που χρησιμοποιήθηκε τις τελευταίες ημέρες καθώς οι συζητήσεις με τους δανειστές οδηγήθηκαν σε οριακό σημείο, η εσωτερική συζήτηση σχετικά με την αναγκαιότητα ή μη προσφυγής στις κάλπες είναι υπαρκτή και διαρκώς εντεινόμενη στο κυβερνητικό επιτελείο. Η συζήτηση αυτή επηρεάζεται αφενός από τις μετρήσεις της κοινής γνώμης και αφετέρου από την πορεία των διαπραγματεύσεων για την αξιολόγηση.

Ακόμη και στην καλύτερη περίπτωση, αυτό που αναγνωρίζεται είναι ότι για ένα τουλάχιστον ορατό διάστημα η κυβέρνηση θα εμφανίζεται δημοσκοπικά να υστερεί έναντι της ΝΔ. Είτε μικρότερο είτε μεγαλύτερο το προβάδισμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τείνει να δημιουργήσει ψυχολογία δεύτερου κόμματος για τον ΣΥΡΙΖΑ. Με τραυματισμένη βέβαια την αξιοπιστία των εταιρειών που διενεργούν τις δημοσκοπήσεις, η κατάσταση παραμένει ακόμη οριακή και οι προσδοκίες περί ανατροπής είναι ισχυρές. Ωστόσο, όσο κυλά ο καιρός θεωρείται πολύ πιθανό να παγιώνεται ένας νέος συσχετισμός ο οποίος είναι πιθανό ότι θα παράγει από μόνος του διαρκώς πρόσθετη δυναμική. Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι η καταιγίδα των νέων μέτρων ύψους 5,4 δις ευρώ δεν έχει ακόμη επιφέρει τις δικές της παρενέργειες, τότε λογικά το κλίμα -προϊόντος του χρόνου- θα γίνεται βαρύτερο και το πολιτικοκοινωνικό χάος μεγαλύτερο.

Αυτός είναι ο πυρήνας του προβληματισμού που τροφοδοτεί τις ζυμώσεις εκλογικού περιεχομένου. Και το ερώτημα που έχει τεθεί προς απάντηση είναι αν η κυβέρνηση θα συνεχίσει την πορεία της με στόχο την εξάντληση της τετραετίας και ελπίζοντας σε όλα εκείνα τα στοιχεία που μπορεί να φέρουν τη σταδιακή ανάκαμψη από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 ή αν θα πρέπει να λάβει γρήγορα άλλες αποφάσεις «προλαμβάνοντας» τις εξελίξεις. Από την ομιλία του κ. Τσίπρα την Παρασκευή στη Βουλή, με αφορμή τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια στα κόμματα και τα μέσα ενημέρωσης, φάνηκε ότι η πρώτη άποψη είναι η επικρατούσα. Κατά την προσεχή τριετία άλλωστε δεν μεσολαβεί οποιαδήποτε άλλη εκλογική αναμέτρηση που θα ήταν δυνατό να λειτουργήσει ως φράγμα. Επίσης δεν διαφαίνεται κάποιος σοβαρός κίνδυνος ρήγματος στις τάξεις των 153 βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Επομένως αυτό που επικαιροποιεί τη σχετική συζήτηση δεν είναι το ενδεχόμενο μιας ρήξης με τους δανειστές ανάλογης με του καλοκαιριού του 2015, όπως μάλλον υπερβολικά φοβούνται ή προβάλλουν ορισμένοι, ή μιας πιθανής απώλειας της δεδηλωμένης. Είναι οι αναλύσεις και οι σκέψεις που γίνονται για την μακροπρόθεσμη πορεία και φυσιογνωμία του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ ως κόμματος, πλέον, εξουσίας που καθημερινά θα φθείρεται διαρκώς περισσότερο από την άσκηση μιας πολιτικής μακριά από τις αρχές του.

Όσοι θέτουν -ακόμη και υπουργοί- στο εσωτερικό του αυτό το θέμα, υποστηρίζουν ότι αν η κυβέρνηση καταφέρει κόντρα στα εμφανιζόμενα προγνωστικά να αναβαπτιστεί, τότε όχι μόνο θα είναι ολοκληρωτικά κυρίαρχη αλλά και η εφαρμογή της επικείμενης νέας συμφωνίας δεν θα συνιστά απειλή. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε κατά τη λογική του ουδέν κακό αμιγές καλού, η καυτή πατάτα θα φύγει από τα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος, έχοντας υποστεί τη μικρότερη δυνατή ζημιά, θα μπορέσει να ανασυνταχθεί ως ένα μεγάλο πλέον κόμμα της κεντροαριστεράς και της αντιπολίτευσης.

Το χρονικό σημείο που θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις συμπίπτει με τη διαφαινόμενη -και μετ' εμποδίων- ολοκλήρωση της αξιολόγησης που αποτελεί ούτως ή αλλιώς ένα ορόσημο. Ταυτόχρονα όμως την ίδια περίοδο κλείνει κι ένας άλλος κύκλος. Εξαντλείται έως τα τέλη Ιουλίου το 18μηνο από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 που βάση του Συντάγματος παραμένει σε ισχύ η λίστα για τους βουλευτές. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν στηθούν κάλπες εντός του προσεχούς διμήνου, οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες θα είναι «διορισμένες». Αντίθετα, αν οι εξελίξεις μετατεθούν για το φθινόπωρο οι εκλογές θα γίνουν με σταυρό και οι υποψήφιοι όλων των κομμάτων θα είναι πιο απελευθερωμένοι έναντι των ηγεσιών τους. Επομένως στο σχετικό δίλημμα «Ιούνιος ή Σεπτέμβριος», εφόσον τα σχέδια για εκλογές μεταβληθούν σε αποφάσεις, η απάντηση θα δοθεί σε συνάρτηση με τις στοχεύσεις για την επόμενη μέρα στο εσωκομματικό πια πεδίο του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι μια παράμετρος που δεν πρέπει να υποτιμάται δεδομένου ότι έχει αρχίσει να σημειώνεται έντονη κινητικότητα εντός και πέριξ του ΣΥΡΙΖΑ που δεν λαμβάνει μεν δημοσιότητα αλλά ο απόηχός της φθάνει έως την Κουμουνδούρου. Η λοξοδρόμηση από τις ιδρυτικές διακηρύξεις και η διαρκής μετατόπιση προς το κέντρο αποτελεί αντικείμενο συχνών συναντήσεων ακόμη και με στελέχη που έχουν αποχωρήσει και με αντικείμενο την επιστροφή στην «αριστερή ορθοδοξία». Ήδη η ομάδα των 53 έκανε την εμφάνισή της με σύνθημα «καλύτερα να πέσουμε ηρωικά» και επάνοδο στην αντιμνημονιακή πλατφόρμα.

Το τρίτο ζήτημα, του εκλογικού νόμου, ίσως αποδειχθεί το πιο κεφαλαιώδες και το πιο μεγάλο μυστικό στην περίπτωση που οι εξελίξεις οδηγήσουν σε κάλπες. Ήδη ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Π. Κουρουμπλής έχει προαναγγείλει την κατάθεσή του στη Βουλή με στόχο ένα σύστημα αναλογικότερο, μειωμένο το μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα και σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών. Για να ισχύσει όμως από τις αμέσως επόμενες εκλογές θα πρέπει να ψηφιστεί από τουλάχιστον 200 βουλευτές στην παρούσα Βουλή. Κάτι τέτοιο δεν θεωρείται πιθανό εφόσον η ΝΔ και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης δηλώνουν αρνητικά και συμπληρώνουν το όριο των 100 αρνητικών ψήφων.

Σε αυτή την περίπτωση ο νέος εκλογικός νόμος μπορεί μεν να ψηφιστεί αλλά θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές. Σε ένα τέτοιο σενάριο, το οποίο έχουν μελετήσει στο Μέγαρο Μαξίμου, η ΝΔ ακόμη κι αν έρθει πρώτη θα βρεθεί με τα χέρια δεμένα. Όπως σημειώνουν, η πλειοψηφία της, με βάση τις ίδιες τις δημοσκοπήσεις, θα είναι σχετική, η κυβέρνηση που θα πρέπει να σχηματίσει με άλλες δυνάμεις όπως το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, εφόσον επιβιώσουν, εύθραυστη, το βάρος των προβλημάτων τεράστιο και η φθορά εξίσου γρήγορη. Ως εκ τούτου εκτιμάται ότι θα αντιμετωπίσει τον κίνδυνο να αποτελέσει η ίδια «δεξιά παρένθεση» στις μεθεπόμενες εκλογές που (κατά τα ειωθότα της μνημονιακής περιόδου από το 2010) δεν θα καθυστερήσουν αλλά θα διεξαχθούν με το αναλογικό σύστημα - παγίδα που σκοπεύει να φέρει τώρα προς ψήφιση η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ!
Ανδρέας Καψαμπέλης

3 σχόλια

  1. ''ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΎΡΙΑ ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΠΕΤΣΕΤΑΚΙΑ???

    Ο Χαρτοπόλεμος του Πάνου, η ‘’ νεκρα-ανάσταση’’ αεροπλάνων ΄η , σταύρωση των Ελλήνων?

    Πως θα γίνει η «ανάσταση» τους.

    Τα Ελληνικά Ρ -3 παρελήφθησαν μεταχειρισμένα(έτος κατασκευής 1963) από τις ΗΠΑ, 6 αεροσκάφη το διάστημα 1996-1997 και αντικατέστησαν τα HU-16B Albatross.

    *Είχαν 30 χρόνια πτήσεων!!! κυνηγώντας κατασκόπους και πρεζέμπορους των μεγάλων ..’’μπαζών’’ . Στη συνέχεια τα παραλάβαμε εμείς για να ελέγχουμε ‘’την νόσο των πτηνών’’ και να προστατεύουμε τον ‘’Iliatora’’ μη τυχόν και τον ‘’αναγνωρίσει’’ κανείς και νομίσει ότι οι Άγγλοι κατέλαβαν την Ικαρία, βλέποντας την Αγγλική του σημαία ! επί τόσα χρόνια στο Αιγαίου του καθαροέλληνα Πάνου

    **Δύο από τα έξι P-3B , πάντα με υπουργό τον Δ. Αβραμόπουλο, επελέγησαν για άμεση επαναφορά σε πτήσιμη κατάσταση ,με τον εξοπλισμό τους να παραμένει αρχικά ως έχει. Αυτά θα αποτελέσουν την ενδιάμεση λύση μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες αναβάθμισης στα άλλα τέσσερα αεροσκάφη του τύπου.


    *Τα δύο πρώτα θα ανακαινισθούν στην Ελλάδα και το κόστος θα ανέλθει στα 60 εκατ ευρώ, ενώ για όλα η τιμή ανακαίνισης ήταν 370 εκατ. ευρώ. που έγγραφε και η προηγούμενη εκτίμηση κατά την τελευταία έκθεση με υπουργό τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Τώρα για 5 αεροπλάνα του ίδιου τύπου τα πληρώσουμε 500 εκατ. ευρώ? Τι συμβαίνει

    *Οι εργασίες θα περιλαμβάνουν επιθεώρηση και συντήρηση εργοστασιακού επιπέδου καθώς και επέκταση του ορίου ζωής στις 15.000 ώρες πτήσης. Αυτό θα απαιτήσει και την αντικατάσταση των επιφανειών του εσωτερικού και του συνόλου του εξωτερικού τμήματος της πτέρυγας όπως επίσης και των ουραίων οριζόντιων πτερυγίων, από νέα.
    Τέλος, θα τοποθετηθεί νέος εξοπλισμός αποστολής που θα αντικαταστήσει στο σύνολό του τον ήδη υπάρχοντα που είναι απαρχαιωμένος

    *Και αυτές οι εργασίες αναμένεται να πραγματοποιηθούν στην ΕΑΒ και όχι στις ΗΠΑ όπως προέβλεπε η αρχική πρόταση. Το κόστος της ανακατασκευής και των δομικών εργασιών που απαιτούνται υπολογίζεται να φτάσει τα 60 εκατ. ευρώ. Τώρα ακούμε για 500 εκατ. ευρώ για τα πέντε αεροπλάνα του ίδιου τύπου και γενιάς.

    ΣΧΟΛΙΟ: Ήταν πράγματι μια ευκαιρία για τα παιδιά που πεινάνε και λιποθυμούν στα σχολεία, να ξεπεράσουν την πείνα τους κοιτώντας τα αεροπλάνα ‘’του Πάνου’’ να πετούν στο Αιγαίο ψάχνοντας τα καράβια του Δαρείου και του Ξέρξη.
    Έτσι θα ξεχνούν την πείνα τους, τη φτώχεια τους την κακομοιριά τους.
    Ο Πάνος κι ο Αλέξης θα τα ‘’μεταφέρουν’’ …δωρεάν στα νοσοκομεία από την ασιτία και την ατέρμονη πολιτική αλητεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δημήτρης Κλ.17 Απρ 2016, 10:23:00 μ.μ.

    Ώστε το πρόβλημα είναι πώς θα διατηρηθεί, με ή χωρίς παρενθέσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και όχι πώς θα μπορεί να σωθεί η άμοιρη πατρίδα και θα αναπνεύσει ο ταλαιπωρημένος Ελληνικός λαός! Μία λύση απομένει: Να στείλει, ο εξαπατημένος λαός, στον αγύριστο το ΣΥΡΙΖΑ (κάτω του 3%), για να σωθεί από τις ψεύτικες υποσχέσεις και τις συνεχείς κωλοτούμπες του! Μόνο έτσι θα πρέπει να τιμωρήσει τους παντελώς ανίκανους και ψεύτες που, για να συνεχίσουν να νέμονται την εξουσία, βαφτίζουν με απύθμενο θράσος τη νύχτα μέρα, λες και απευθύνονται σε λοβοτομημένους πολίτες!!! Μόνο έτσι θα καταστεί ο λαός ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ, γιατί με το μήνυμά του αυτό, θα απευθύνεται, όχι μόνο στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και σε κάθε μελλοντικό ανίκανο και ψεύτη, ανεξαρτήτως κομματικής ταυτότητας. Εάν δεν τους τιμωρήσει, τότε θα φταίει ο ίδιος για όσα δεινά θα υφίσταται…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να γιατί H ΧΡΥΣΉ ΑΥΓΉ όταν γίνουν εκλογές ΑΎΡΙΟ (και γίνουν τίμια) ίσως να είναι και πρώτο κόμμα...

    Οι δικοί μας πολίτικοι μας αλλά και τις Ευρώπης----- ΗΠΑ είναι άνθρωποι χαζοί...

    Μας φωνάζουν να κάνει ο Τσίπρας οικουμενική κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ΠΟΤΆΜΙ-ΛΕΒΕΝΤΗΣ... ΔΗΛΑΔΉ να πάρουν τα μέτρα του ΤΆΦΟΥ ΜΑΣ όλοι μαζί...

    Γιατί δεν μας λένε με μέτρα που θα μας πάρουν πως θα ΖΟΎΜΕ ΜΕ 250 ευρώ τον μήνα;;...

    Εδω οι παγκόσμια μαφιόζοι μας λένε καθαρά οτι θέλουν ΑΊΜΑ ζητάνε να δίνουμε σε ανάπηρους μειωμένη σύνταξη!!!! και οτι θα την πάρουν ολόκληρη όταν κλείσουν τα 67 χρόνια τους 384 ευρώ!!!!! και με συμμετοχή στα φάρμακα 25% συν 1 ευρώ για την συνταγή συν οτι δεν καλύπτουν κανένα πρωτότυπο κ.τ.λ...

    ΚΑΙ ΕΡΩΤΏ γιατί οι μαφιόζοι ανθρωπιστές της Ευρώπης και τον ΗΠΑ δεν μας στήνουν και στον ΤΟΊΧΟ να μας εκτελέσουν; ..δεν θα είναι δα και η πρώτη φορά που το έχουν κάνει αυτό; ....

    Ο δε Τσίπρας και οι βουλευτές του ας πάνε γρήγορα νευροπαθολόγους διότι μάλλον έχουν βαρύ Αλτσχάιμερ...Δεν τολμούν ΚΑΝ να πουν ένα ΌΧΙ ... Όμως θα βγούμε από το κλουβί με της τρελές εκεί μας έβαλαν ΌΛΟΙ ,ΣΎΡΙΖΑ--ΠΑΣΟΚ--ΠΟΤΆΜΙ--ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑ-- ΗΠΑ =Δ.Ν.Τ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΉ ΈΝΩΣΗ...

    Ας παραιτηθούν αν είναι αξιοπρεπείς ΌΛΟΙ ΤΏΡΑ του ΣΎΡΙΖΑ αν τους ζορίζουν και να κάνουν εκλογές με σύνθημα (ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΞΕΠΟΥΛΆΜΕ ΤΗΝ ΧΩΡΆ ΜΑΣ, ΟΎΤΕ ΔΟΛΟΦΟΝΟΎΜΕ ΤΟΝ ΛΑΌ ΜΑΣ)...Και ας έλθει αν έλθει ο Μητσοτάκης με το ΠΑΣΟΚ με ΤΟ ΠΟΤΆΜΙ να κάνουν ΑΥΤΆ που σκέφτονται... Δεν γίνετε να παίρνει 7.500 χιλιάδες ευρώ τον μήνα ο κάθε βουλευτής εκτός ((τα έξτρα)) και να υπογράφουν 384 ευρώ τον μήνα σε 67 ετών ανθρώπους και με 7.500 χιλιάδες ένσημα !!! δηλαδή 300 ένσημα τον ΧΡΌΝΟ ..ΌΤΑΝ δεν υπαρχή ΕΡΓΑΣΙΑΚΉ ΝΟΜΟΘΕΣΊΑ και σε προσλαμβάνουν για τετράωρο και χτυπάς εσύ δώδεκαώρα...

    ΔΕΝ ΓΊΝΕΤΕ ΌΛΟΙ ΜΑΖΊ ΝΑ ΔΟΥΛΕΎΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΦΈΡΕΤΕ ΤΗΝ ΧΡΥΣΉ ΑΥΓΉ...Ενημερώνω λοιπόν ως Έλληνας Εβραίος, ότι εμείς οι Εβραίοι είμαστε λαός με μνήμη και ρατσιστές δεν ξεπλένουμε..

    Βέβαια, ο φίλος τους ο Βορίδης, ο οποίος στις εκλογές του 2000 ήταν συνυποψήφιος του νεοναζί και αντισημίτη Κώστα Πλεύρη, ίσως να του έχει μάθει ότι οι Ναζί έλεγαν ότι οι "κατώτεροι λαοί δεν έχουν μνήμη ".... Ο δε Αδωνις Γεωργιάδης Προσέλαβε μάλιστα για σύμβουλο επικοινωνίας έναν Εβραίο, ο οποίος μάλλον ξέχασε από που προέρχεται και έβαλε τα αργύρια του Αδωνι πάνω απο την αξιοπρέπεια του και την ιστορία του λαού του...Όμως το αν είναι αντισημίτης η όχι, δεν θα το κρίνει ο Αδωνις Γεωργιάδης αλλά οι εμείς οι Εβραίοι.....

    Όμως για εμάς τους ΈλληνοΕβραίους δεν υπάρχουν κατώτεροι και ανώτεροι λαοί...

    Για εμάς τους Εβραίους όλοι οι λαοί και όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι...

    Εμείς οι Εβραίοι, έχουμε μνήμη, δεν "καλοπιανόμαστε", δεν εκβιαζόμαστε και δεν εκφοβιζόμαστε....

    Τιμούμε την ιστορία μας και τους νεκρούς μας, συγχωροχάρτια σε αντισημίτες και κάθε λογής ρατσιστές δεν δίνουμε και όταν μας καταδιώκουν οι φασίστες, γινόμαστε πιο δυνατοί και πιο περήφανοι....

    ΣΕ ΕΜΠΑΊΖΟΥΝ ΤΣΙΠΡΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΗΠΑ ΜΕ ΔΝΤ.. ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΣΕ ΠΑΤΉΣΟΥΝ ΣΑΝ ΜΥΡΜΉΓΚΙ-- ΣΕ ΠΆΝΕ ΣΤΟΝ ΤΟΊΧΟ... ΦΕΡΣΟΥ ΈΣΤΩ ΜΙΑ ΦΟΡΆ ΣΑΝ ΥΠΕΎΘΥΝΟΣ ΑΝΤΡΑΣ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΔΏΣ'ΤΟΥΣ ΕΣΎ ΜΙΑ ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΉ ΗΜΕΡΟΜΗΝΊΑ.....ΣΕ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΔΝΤ...

    Μπούτζουκας Τηλέμαχος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση