GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σε ισχύ τη Δευτέρα η συμφωνία – Πώς θα υποδεχθεί η Τουρκία τους πρόσφυγες

Τη Δευτέρα, 4 Απριλίου, τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο απέλασης στην Τουρκία, προσφύγων και μεταναστών, με το σύστημα "ένας προς έ...


Τη Δευτέρα, 4 Απριλίου, τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο απέλασης στην Τουρκία, προσφύγων και μεταναστών, με το σύστημα "ένας προς έναν", σύμφωνα με τη συμφωνία ΕΕ- Άγκυρας που υπεγράφη τον περασμένο μήνα στις Βρυξέλλες. Αυτό σημαίνει ότι θα ξεκινήσει η επιστροφή των αιτούντων άσυλο των οποίων οι αιτήσεις δεν έχουν γίνει δεκτές και μπορούν να λάβουν προστασία στην Τουρκία και παράλληλα θα ξεκινήσει το πρόγραμμα επανεγκατάστασης Σύρων προσφύγων από την Τουρκία στην ΕΕ.
Ωστόσο, ΟΗΕ και Διεθνής Αμνηστία προειδοποιούν ότι υπάρχουν "θανάσιμα λάθη" στη συμφωνία, κυρίως όσον αφορά την ασφάλεια των ανθρώπων που θα στέλνονται πίσω, καθώς η Τουρκία δεν κρίνεται ασφαλής τρίτη χώρα.  Επίσης, η Άγκυρα δεν είναι έτοιμη να υποδεχθεί τους πρόσφυγες - μετανάστες καθώς δεν υπάρχουν οι απαιτούμενοι χώροι φιλοξενίας και καταγραφής ενώ οι λεπτομέρειεςγια τους ακριβείς όρους που διέπουν την επιστροφή τους είναι ελάχιστες.
Διαβάστε σχετικά: Διεθνής Αμνηστία: Η Τουρκία στέλνει τους πρόσφυγες πίσω στη Συρία
Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, εμμέσως παραδέχτηκε ότι πρακτικά δεν μπορεί να εφαρμοστεί η συμφωνία με βάση τους κανόνες διεθνούς δικαίου, λέγοντας ότι οι προετοιμασίες για την εφαρμογή της συμφωνίας από την ερχόμενη Δευτέρα είναι – ακόμα - σε εξέλιξη.
Ωστόσο, οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν ότι άρχισε ήδη από το Σάββατο (!) η κατασκευή κέντρων καταγραφής για τους πρόσφυγες οι οποίοι αναμένεται να μεταφερθούν από την Ελλάδα και διαβεβαιώνουν ότι οι εργασίες προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς.
Τα κέντρα - αλάνες
Περίπου 750 μετανάστες αναμένεται να αναχωρήσουν από το νησί της Λέσβου για το τουρκικό λιμάνι στο Δικελί, κάποια στιγμή μεταξύ Δευτέρας και Τετάρτης με δύο τουρκικά πλοία που τελούν υπό τη διοίκηση της Frontex, της υπηρεσίας προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.
Τοπικοί αξιωματούχοι στο Δικελί, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τη Λέσβο, δήλωσαν ότι ετοιμάζουν ένα κέντρο υποδοχής για τους μετανάστες που μεταφέρονται από την Ελλάδα. Ωστόσο εικόνες που μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV την Παρασκευή έδειχναν ένα άδειο οικόπεδο στη θέση όπου θα βρίσκεται το κέντρο υποδοχής. 
Σύμφωνα με την εφημερίδα Milliyet, μέχρι να ετοιμαστεί το κέντρο αυτό, οι πρώτοι μετανάστες μπορούν να φιλοξενηθούν σε αθλητικές εγκαταστάσεις της πόλης. 
Εργασίες έχουν αρχίσει στο παραθαλάσσιο θέρετρο Τσεσμέ, στη επαρχία της Σμύρνης, απέναντι από το νησί της Χίου. Όμως, προς το παρόν έχει γίνει η εγκατάσταση μόνο σωλήνων νερού και ηλεκτρικών καλωδίων σε ένα χώρο 500 τετραγωνικών μέτρων κοντά στο λιμάνι. Στον χώρο αυτό θα υπάρχουν σκηνές στις οποίες οι υπάλληλοι θα μπορούν να προχωρούν στην ταυτοποίηση και καταγραφή των μεταναστών, οι οποίοι στη συνέχεια θα περνούν από υγειονομικό έλεγχο.
Οι Τούρκοι αξιωματούχοι επιμένουν ότι οι χώροι αυτοί είναι απλώς κέντρα διαμετακόμισης, από τα οποία οι μετανάστες - μόλις καταγραφούν και εξεταστεί η κατάσταση της υγείας τους - θα μπορούν γρήγορα να μεταφερθούν στους προσφυγικούς καταυλισμούς.
Στο μεταξύ, η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος ετοιμάζει έναν νέο προσφυγικό καταυλισμό, χωρητικότητας 5.000 ατόμων, πιο μακριά, στην ενδοχώρα, στη Μανίσα της δυτικής Τουρκίας, για να αντιμετωπίσει τις νέες αφίξεις, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο. 
Ανησυχία για την απέλαση προσφύγων στη Συρία 
Οι όροι της συμφωνίας όμως αμφισβητούνται έντονα από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα μπορεί πλέον να θεωρείται "ασφαλής χώρα" για σύρους πρόσφυγες και κατηγορεί την Άγκυρα ότι εξαναγκάζει παράνομα κάθε μέρα εκατό σύρους πρόσφυγες να επιστρέψουν στη ρημαγμένη από τον πόλεμο χώρα τους.

Διαβάστε σχετικά: Υπάτη Αρμοστεία: Επικίνδυνες οι επιστροφές προσφύγων στη Τουρκία
Ο Πίτερ Σάδερλαντ, ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ για τη μετανάστευση, εξέφρασε χθες την ανησυχία μήπως η συμφωνία ΕΕ-Άγκυρας καταστεί "παράνομη", ειδικά αν γίνονται "συλλογικές απελάσεις χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα ατομικά δικαιώματα αυτών που δηλώνουν ότι είναι πρόσφυγες". Ο αξιωματούχος ελπίζει, επίσης, ότι σύροι πρόσφυγες θα προστατεύονται κατά την επιστροφή τους στην Τουρκία λαμβάνοντας την "εγγύηση ότι δεν θα απελαθούν στη συνέχεια στη Συρία".
"Οι ισχυρισμοί αυτοί δεν αντικατοπτρίζουν σε καμία περίπτωση την πραγματικότητα", δήλωσε χθες βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. "Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να προσφέρει προστασία στους Σύρους που διαφεύγουν από τη βία και την αστάθεια στο πλαίσιο των διεθνών υποχρεώσεών της".

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση